Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Lawenda to śródziemnomorska krzewinka,której pędy w miarę starzenia się rośliny drewnieją od dołu ogałacając ją i czyniąć nieciekawą.Zalecasię cięcie lawendy w celu zachowania jej ładnego wyglądu i pokroju tymbardziej,ze na zdrewniałych łodygach rzadko pojawiają się przyrosty.
Tak więc Aurynko tylko do pewnego czasu będziesz cieszyć się takim wyglądem lawendyjeśli nie zaczniesz jej przycinać.
Tak więc Aurynko tylko do pewnego czasu będziesz cieszyć się takim wyglądem lawendyjeśli nie zaczniesz jej przycinać.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Białe kwiaty ma też odmiana "Edelweiss".
Lavandula stoechas "Madrid White" ma białe kwiaty i jest czasami w sprzedaży. Niestety jest bardziej wrażliwa na mróz od Lavandula angustifolia.
Lavandula stoechas "Madrid White" ma białe kwiaty i jest czasami w sprzedaży. Niestety jest bardziej wrażliwa na mróz od Lavandula angustifolia.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
Agrażko! Świetny pomysł z tym rozsiewaniem. Będę o nim pamiętać, jak już się dochowam lawendy.
Piękne zdjęcie Aurynko! Chciałabym je ustawić sobie jako tło na pulpicie, ale te zdjęcia na forum są za małe i wychodzą niewyraźnie. Już z kilkoma próbowałam, ale musiałam "oblizać się smakiem"
Piękne zdjęcie Aurynko! Chciałabym je ustawić sobie jako tło na pulpicie, ale te zdjęcia na forum są za małe i wychodzą niewyraźnie. Już z kilkoma próbowałam, ale musiałam "oblizać się smakiem"

Pozdrawiam serdecznie
Lawenda nie kwitnie
Wiosną wzbogaciłam się o jeden krzaczek lawendy w doniczce, ale po przekwitnięciu tych kwiatów, które były już na końcówkach gałązek, pozostał zielony. Niewiele wiem o pielęgnacji lawendy i jej rozmnażaniu, więc gdyby ktoś mógł mi poradzić, co dalej mam robić, to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam znawców: KaRo, flowersa i innych, przepraszam Tych Niewymienionych
dobroć powraca
Powiem Ci jak ja to robię
Moja lawenda ma około metra średnicy i z roku na rok jest coraz większa, co roku pięknie kwitnie. Kiedy już przekwitnie obcinam kwiaty razem z ostatnimi listeczkami (pierwszymi od góry kwiatostanu) oczywście nie obcinasz każdego kwitka osobno bo to szalenie pracochłonne, po prostu łapiesz z góry i nozycami ciach
Lawenda nie jest długowieczna, żyje około 10 lat , później mocno drewnieje i słabo kwitnie. Wtedy najlepiej ją wymienić.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
No to ja też dorzucę swoje 3 gorsze... ;)
Mam krzak lawendy, przywieziony z południa Europy - przezimował w gruncie - o dziwo! - pewnie udało mu się to tylko z powodu łagodnej zimy.
W tym roku dostałam troszkę kłopotliwy spadek - siewki lawendy (ponoć to jakaś odmiana z naszych rejonów). Są juz przepikowane w kila małych doniczek, nie bardzo wiem, co z nimi począć? Zostawić na dworze mimo zbliżających się mrozów? Wziąć do mieszkania? A może do chłodnego garażu?
Mam krzak lawendy, przywieziony z południa Europy - przezimował w gruncie - o dziwo! - pewnie udało mu się to tylko z powodu łagodnej zimy.
W tym roku dostałam troszkę kłopotliwy spadek - siewki lawendy (ponoć to jakaś odmiana z naszych rejonów). Są juz przepikowane w kila małych doniczek, nie bardzo wiem, co z nimi począć? Zostawić na dworze mimo zbliżających się mrozów? Wziąć do mieszkania? A może do chłodnego garażu?
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lysiejące to ja podcinam, a one świetnie potem zagęszczają się.77malinka pisze:Mam jeden krzak lawendy, spory i już kilkuletni, widac, jak "łysieje" od dołu, więc dokupiłam sadzonkę, żeby nie zostac bez lawendy, bo to jeden z moich ulubionych zapachów. Nie próbowałam rozmnażac lawendy, nawet nie wiedziałam, że da się to zrobic. Można teraz czy dopiero na wiosnę?
Mogę prosic o dokładniejsze informacje?
Rozmnaża się lawendę bardzo łatwo na wiosnę lub latem. Robiłam to tak: ok. 10 cm gałązkę ucinałam, dół ogałacałam, do ukorzeniacza i do doniczki, doniczkę do cienia i najtrudniejsze - pilnowałam, żeby ziemia nie wysychała.
!00% przyjęło się, nawet byłam tym mile zaskoczona.
Waleria