Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lawenda to śródziemnomorska krzewinka,której pędy w miarę starzenia się rośliny drewnieją od dołu ogałacając ją i czyniąć nieciekawą.Zalecasię cięcie lawendy w celu zachowania jej ładnego wyglądu i pokroju tymbardziej,ze na zdrewniałych łodygach rzadko pojawiają się przyrosty.
Tak więc Aurynko tylko do pewnego czasu będziesz cieszyć się takim wyglądem lawendyjeśli nie zaczniesz jej przycinać.
aurynka
---
Od: 26 wrz 2006, o 14:28

Post »

A czy w sklepach ogrodniczych dostępna jest lawenda Nana Alba o białych kwiatach? :?:
To jest chyba odmiana wąskolistna o ile dobrze pamiętam. :roll:
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Białe kwiaty ma też odmiana "Edelweiss".
Lavandula stoechas "Madrid White" ma białe kwiaty i jest czasami w sprzedaży. Niestety jest bardziej wrażliwa na mróz od Lavandula angustifolia.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Agrażko! Świetny pomysł z tym rozsiewaniem. Będę o nim pamiętać, jak już się dochowam lawendy.
Piękne zdjęcie Aurynko! Chciałabym je ustawić sobie jako tło na pulpicie, ale te zdjęcia na forum są za małe i wychodzą niewyraźnie. Już z kilkoma próbowałam, ale musiałam "oblizać się smakiem" :cry:
Pozdrawiam serdecznie
Basia
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 28 maja 2006, o 15:43

Post »

Jest kilka pięknych zdjęć w internecie w rozmiarze 800x600 i tylko one nadają się na pulpit. Ja swoje pozmniejszałam przystosowując je na forum i też nie mogę służyć ci swoimi.
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Mariolo- wielkie dzięki. Pisałaś, że masz dobre oryginały? czyli swoje zdjęcia? może wśród nich też się znajdą wiosenne? Aaa - i oczywiście szukam lawendy (nie wiem, co tak ta lawenda za mną "chodzi" :? ) - może być zbliżenie :D
Pozdrawiam serdecznie
Jolcia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sie 2007, o 16:55

Lawenda nie kwitnie

Post »

Wiosną wzbogaciłam się o jeden krzaczek lawendy w doniczce, ale po przekwitnięciu tych kwiatów, które były już na końcówkach gałązek, pozostał zielony. Niewiele wiem o pielęgnacji lawendy i jej rozmnażaniu, więc gdyby ktoś mógł mi poradzić, co dalej mam robić, to będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam znawców: KaRo, flowersa i innych, przepraszam Tych Niewymienionych
dobroć powraca
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Powiem Ci jak ja to robię :) Moja lawenda ma około metra średnicy i z roku na rok jest coraz większa, co roku pięknie kwitnie. Kiedy już przekwitnie obcinam kwiaty razem z ostatnimi listeczkami (pierwszymi od góry kwiatostanu) oczywście nie obcinasz każdego kwitka osobno bo to szalenie pracochłonne, po prostu łapiesz z góry i nozycami ciach :) Lawenda nie jest długowieczna, żyje około 10 lat , później mocno drewnieje i słabo kwitnie. Wtedy najlepiej ją wymienić.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam sporo lawendy, jeden krzaczek z balkonu zabrałam na zimę do domu, lubię ten zapach. Jak myślicie, przeżyje zimę w średniociepłym mieszkaniu? Może ktoś też w ten sposób eksperymentował?
Waleria
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to ja też dorzucę swoje 3 gorsze... ;)
Mam krzak lawendy, przywieziony z południa Europy - przezimował w gruncie - o dziwo! - pewnie udało mu się to tylko z powodu łagodnej zimy.
W tym roku dostałam troszkę kłopotliwy spadek - siewki lawendy (ponoć to jakaś odmiana z naszych rejonów). Są juz przepikowane w kila małych doniczek, nie bardzo wiem, co z nimi począć? Zostawić na dworze mimo zbliżających się mrozów? Wziąć do mieszkania? A może do chłodnego garażu?
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

77malinka pisze:Mam jeden krzak lawendy, spory i już kilkuletni, widac, jak "łysieje" od dołu, więc dokupiłam sadzonkę, żeby nie zostac bez lawendy, bo to jeden z moich ulubionych zapachów. Nie próbowałam rozmnażac lawendy, nawet nie wiedziałam, że da się to zrobic. Można teraz czy dopiero na wiosnę?
Mogę prosic o dokładniejsze informacje?
Lysiejące to ja podcinam, a one świetnie potem zagęszczają się.

Rozmnaża się lawendę bardzo łatwo na wiosnę lub latem. Robiłam to tak: ok. 10 cm gałązkę ucinałam, dół ogałacałam, do ukorzeniacza i do doniczki, doniczkę do cienia i najtrudniejsze - pilnowałam, żeby ziemia nie wysychała.
!00% przyjęło się, nawet byłam tym mile zaskoczona.
Waleria
77malinka
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to gratuluję, Walerio!
Nie jestem pewna, czy mnie się to uda, ale na pewno wiosną spróbuję.
Mam jeszcze do ciebie dwa pytania:
Czy ukorzeniałaś zdrewniałe pędy, czy były zielone?
Jak mocno i o jakiej porze podcinałaś krzak?
Pozdrawiam, Małgosia
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obcinać można zarówno wiosną, jak i jesienią. Ja robię to jesienią.

Sadzenie: wiosną pobiera się zdrewniałe, latem - zielne. Ja sadziłam latem.
Waleria
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewab123
500p
500p
Od: 19 sie 2007, o 17:35

Post »

Walerio, czy jeszcze teraz można przyciąć lawendę?
Małgoś
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 wrz 2006, o 11:31

Post »

Moja lawenda jest w doniczce.Czy ją wystarczy "opatulić" na zimę czy też lepiej przenieść ją do mieszkania?
-----------------
Małgoś
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”