A wiesz... wybrałem dobrą porę na cięcie - bo akurat przez cały słoneczny tydzień grubosze się regenerowały i mają teraz mnóstwo małych odrostów, dosłownie wszędzie xD Część ich zlikwidowałem (te na głównych pniach). Myślę, że za jakieś 2-3 tygodnie będą już wyraźnie widoczne zmianyBaryczka pisze:He he! One żyją? Przeżyją? Nie miałeś serca dla nich, ściąłeś je równo (nierówno:) )![]()
Trzymam kciuki, by pięknie wyrosły!
P.S. Ja tam taka strachliwa nie jestem, nie myśl sobie
Moja kolekcja kaktusów i sukulentów - Artur89
- Artur89
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lis 2009, o 11:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja kolekcja na początek
- Delete

- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cięcie niezłe było. Ale na pewno wyjdzie mu na dobre. Wiem z własnego doświadczenia. Ja swoje bonsai podobnie ściachałem i kto zobaczył to się pytał czy to żyje. Ale teraz ładnie liście wypuszcza i gęstnieje. 
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
- katrina26
- 1000p

- Od: 14 sie 2008, o 12:44
Ale go upitrasiłeś
Jak się rozbuja będzie pięknie wyglądał 
- Artur89

Też tak myśle, że jednak mu to wyjdzie na dobre
A teraz postępy we wzroście dawno już nie prezentowanych roślin. Dopiero stały bywalec zwrócił mi uwagę na to
Crassula ovata minima powoli wypuszcza nowe pędy po przycięciu i ładnie się wybarwia po zmianie stanowiska (z pokoju na balkon)

Orbea grandiflora ma nowy przyrost

Grudnik kwitnie, tym razem drugi kwiat się rozwinął

Płomienna Rebutia muscula nadal kwitnie, powiększając wianek o kolejne kwiaty

I na koniec przyleciał wizytator skosztować owoców rebucji xD (tak się kręcił w okół niej i skubał, że musiałem go odciągnąć bo by mi całą zeżarł
)

A teraz postępy we wzroście dawno już nie prezentowanych roślin. Dopiero stały bywalec zwrócił mi uwagę na to
Crassula ovata minima powoli wypuszcza nowe pędy po przycięciu i ładnie się wybarwia po zmianie stanowiska (z pokoju na balkon)

Orbea grandiflora ma nowy przyrost

Grudnik kwitnie, tym razem drugi kwiat się rozwinął

Płomienna Rebutia muscula nadal kwitnie, powiększając wianek o kolejne kwiaty

I na koniec przyleciał wizytator skosztować owoców rebucji xD (tak się kręcił w okół niej i skubał, że musiałem go odciągnąć bo by mi całą zeżarł

Piękny wianuszek na tej Twojej Rebutii
naprawdę sporo się u Ciebie dzieje, czekam z niecierpliwością na więcej
Ps. A masz u siebie trochę słonka? Bo u mnie znowu nic
w kwietniu kilka dni słonecznych, maj jeszcze gorszy, już czerwiec i słonka jak nie ma tak nie ma 
Ps. A masz u siebie trochę słonka? Bo u mnie znowu nic
Artur ale się u Ciebie dzieje naprawdę jest co oglądać
Rebutia pierwsza klasa u mnie co roku też już o tej porze kwitła a w tym jeszcze nie
ale to chyba niedobór słonka.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
- kati-1976

- Od: 28 wrz 2008, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Płomienna Rebitia pięknie i obficie kwitnie.
Widzę, że Twoje sukulenty masowo są odwiedzane przez różne owady. Też ich kuszą takie widoki

Widzę, że Twoje sukulenty masowo są odwiedzane przez różne owady. Też ich kuszą takie widoki
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
- Artur89

Cieszy mnie nie słabnące zainteresowanie moimi roślinami - a one się za to odwdzięczają kwitnienie. Kolejny na liście najbliższych kwitnień jest Notocactus, Parodia i Aylostera, chyba, że wcześniej wstawię nowości z wystawy kaktusów w botaniku
Beata, u mnie słońce sie skończyło dopiero wczoraj, ale jestem dobrej myśli, że za niedługo się rozchmurzy
Kasia - masowo, ale mszyce się rozprzestrzeniają! (polubiły jak na razie tylko Hylocereus undatus), dla jednego 'wizytatora' to była ostatnia podróż bo dorwała go Muchołówka
Pozdrawiam!
Beata, u mnie słońce sie skończyło dopiero wczoraj, ale jestem dobrej myśli, że za niedługo się rozchmurzy
Kasia - masowo, ale mszyce się rozprzestrzeniają! (polubiły jak na razie tylko Hylocereus undatus), dla jednego 'wizytatora' to była ostatnia podróż bo dorwała go Muchołówka
Pozdrawiam!
No to pozazdrościć tego słonka, My w Łodzi w maju mogliśmy słoneczne dni policzyć na palcach jednej ręki (dosłownie)
Mam nadzieję, że przez ten brak słońca to i Thelocactus mi się nie rozmyśl
Dobrze, że u Ciebie tyle się dzieje, to przynajmniej sobie powzdycham do Twoich kwiatuchów
Czekam z niecierpliwością na pokaz wystawowych nowości
ja swoje też może niedługo pokażę, jak tylko pogoda się polepszy i będzie troszkę jaśniej to je obfotografuję
Dobrze, że u Ciebie tyle się dzieje, to przynajmniej sobie powzdycham do Twoich kwiatuchów
Czekam z niecierpliwością na pokaz wystawowych nowości
- Artur89

Hehe, a myślałem, że to ja narzekałem na brak słońca - ale moje prośby zostały wysłuchane
Co to wystawy w botaniku, to będzie moja pierwsza tematyczna wystawa - ciekawe czy 1GB karta mi wystarczy, będe bez opamiętania strzelał fotki. Juz nie bedzie "Eee nie wypada tak"
Tylko co na to mój portfel?! Już sobie ustaliłem sumę, którą mogę przeznaczyć na zakupy - poza tym brak miejsca na balkonie mnie skutecznie ogranicza
.
- Artur89

Dzisiaj niestety nadal pochmurno
ale od jutra ma być słońce
A skoro przestał deszcz padać to porobiłem trochę zdjęć - taka rozgrzewka przed niedzielą
Według prognoz będzie ciepło i słonecznie (bezchmurnie)
Dawne nabytki, jeszcze nie prezentowane
Epiphyllum anguliger lub Cryptocereus anthonyanus

Epiphyllum

A teraz zmiany:
Selenicereus testudo, któremu wybitnie podobają się nowe warunki

Euphorbia ferox

Rebutia muscula, wznawia kwitnienie - pewnie się szykuje na weekendowe słońce

Orbea grandiflora, również jej pasuje nowe miejsce - o wiele lepiej rośnie i trochę sie wybarwiła

Epiphyllum od Kamili, szybko się rozkrzewia - jemu również odpowiada wyniesienie na dwór

Crassula ovata, zaczyna powooli wypuszczać nowe pędy.

I na koniec Muchołówka podczas konsumpcji
Dionaea muscipula

Dawne nabytki, jeszcze nie prezentowane
Epiphyllum anguliger lub Cryptocereus anthonyanus

Epiphyllum

A teraz zmiany:
Selenicereus testudo, któremu wybitnie podobają się nowe warunki

Euphorbia ferox

Rebutia muscula, wznawia kwitnienie - pewnie się szykuje na weekendowe słońce

Orbea grandiflora, również jej pasuje nowe miejsce - o wiele lepiej rośnie i trochę sie wybarwiła

Epiphyllum od Kamili, szybko się rozkrzewia - jemu również odpowiada wyniesienie na dwór

Crassula ovata, zaczyna powooli wypuszczać nowe pędy.

I na koniec Muchołówka podczas konsumpcji
Dionaea muscipula

- Artur89

Oj dzisiejsza 'wystawa' kaktusów w Botaniku bardzo mocno mnie rozczarowała!
Rzekoma wystawa połączona z kiermaszem w rzeczywistości była jedną, szkolną ławką z kaktusami (Już ja mam więcej roślin od tych, które były wystawione).
Ostatecznie kupiłem rebucje i ajlosterke. Na szczęście były podpisane... ale jak się okazało nie wszystkie
Aylostera

Rebutia

Echinopsis ancistrophora, okazało się, że jednak po przeprowadzce nie zrzucił pąków
tylko je powieksza

Rebutia muscula dzisiaj już nie zakwitła wszystkimi kwiatami

Przepikowałem również siewki

i zmieniłem nakrycie i podstawę 'szklarenki' oraz wybiłem z torfu 'ostatnie' kaktusy
Jeszcze 2 szczepione zostały

Ostatecznie kupiłem rebucje i ajlosterke. Na szczęście były podpisane... ale jak się okazało nie wszystkie
Aylostera

Rebutia

Echinopsis ancistrophora, okazało się, że jednak po przeprowadzce nie zrzucił pąków

Rebutia muscula dzisiaj już nie zakwitła wszystkimi kwiatami

Przepikowałem również siewki

i zmieniłem nakrycie i podstawę 'szklarenki' oraz wybiłem z torfu 'ostatnie' kaktusy

Piękna kolekcja, ładne roślinki. Imponujące tempo rozwoju kolekcji.
pozdrawiam
tomek
Ja również tam byłem. Rzeczywiście trudno to nazwać kiermaszem. Ja również kupiłem kilka kaktusików (pokażę w swoim wątku). O nazwówki trzeba było specjalnie prosić panienkę sprzedającą rośliny. Jednym słowem - lipa!Artur89 pisze:Oj dzisiejsza 'wystawa' kaktusów w Botaniku bardzo mocno mnie rozczarowała!Rzekoma wystawa połączona z kiermaszem w rzeczywistości była jedną, szkolną ławką z kaktusami (Już ja mam więcej roślin od tych, które były wystawione).
Ostatecznie kupiłem rebucje i ajlosterke. Na szczęście były podpisane... ale jak się okazało nie wszystkie.
pozdrawiam
tomek