Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

Bardzo ładnie wygląda obwódka z bukszpanów :shock: z różą w środku.Mam okazję zobaczyć jeszcze przed utworzeniem żywołociku ;:138
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moniu,
hortensja :shock: z takimi kwiatami też mi chodzi po głowie od lat :roll:
Rewelacja!!! Nie powinna być wrażliwsza niż reszta hort. ogrodowych.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Moni, hortensja prześliczna i ten klombik różany otoczony bukszpanem fajnie się prezentuje. ;:138 U mnie Sharifa Asma już w kwiatach, ale
nie jest tak dobrze otoczona i hołubiona. Poczekam aż Twoja pokaże co potrafi w takim dobrym towarzystwie ;:65
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Monia, ale masz wszystko wypielęgnowane, aż miło popatrzeć ;:108 Czy Grujecznik to ten, co liście na jesieni mu pachną wanilią? :roll:
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Dorotko, daj różom szansę - masz rękę do ogrodu, więc i róże przekonasz do siebie :) Niestety ten rok nie jest dla nich przychylny począwszy od srogiej zimy, poprzez ulewną wiosnę. Miejmy nadzieję, że lato będzie łaskawsze. Obrywaj zarażone listki, a w razie lepszej pogody zastosuj oprysk na choroby grzybowe.

Jolanto - chorowałam na tę hortensję od kilku lat, dosłownie, ponieważ wówczas zobaczyłam ją po raz pierwszy w jednym z czasopism ogrodniczych - było kilka odmian róznej barwy z takim układem płatków. Nie pamiętam nazw tych odmian, a na mojej nie było napisane, więc napisałam, że nie znam odmiany. Teraz już znam - ta biała to Hanabi. Jeśli jesteś zaintersowana artykułem o tych hortensjach, to mogę odszukać, bo nadal mam tę gazetę.

Olu/Aszko - dziękuję ;:196 Bardzo lubię bukszpanowe obwódki, tylko niezwykle wolno rosną i nie mogę się doczekać kiedy się połączą w jednolitą całość ;:224

Ewuś - myślisz, że nie będzie wrażliwsza niż inne? A ja się trochę obawiam :roll: Muszę odszukać ten artykuł hortensjowy, o którym wspomniałam powyżej, moze tam coś więcej pisze na jej temat, bo nie pamiętam.

Wiesiu/Pszczółko - moja Sharifa kwitnie ładnie co roku i zachwyca mnie swoim zapachem. Mam nadzieję, że z rogownicami będzie jej do twarzy :) Nie jest duża, bo sarenki mi ją w ubiegłym roku mocno zjadły :;230

Dominiczko - dziękuję ;:196
Tak, to ten grujecznik :uszy
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grujecznik jest świetny ale u mnie po pierwszej zimie przemarzł.Małą sadzonkę jesienią kupiłam i pewnie dlatego.Twój jest duży i wiosną kupiony-będę mu kibicować ;:138
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

_oleander_, zmartwiłaś mnie :( Mój nie jest wcale taki duży - ma jakieś 120cm.
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:D :D mój miał około 30 cm.Nie martw się -całe lato i jesień ma .Ja mojego kupiłam z doskoku ze względu na opis i nie zabezpieczyłam należycie.Ty będziesz cieszyła się swoim ;:108
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, Olusiu, ze przetrwa zimę. W ogóle mam nadzieję, że kolejna zima nie bedzie taka długa i sroga, jak ta, którą pożegnaliśmy. W ogóle mamy paskudną aurę - kto to widział, żeby w czerwcu włączać ogrzewanie w domu?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam dzisiaj nic ciekawego do pokazania, bo deszcz pada i nie da się za bardzo jechać na działkę - z pewnością znowu woda stoi wszędzie. Pokażę kilka zaległych fotek z ostatnich dni.
Nie wiem, czy to z powodu nadmiaru wody, czy innych przyczyn, ale kwiaty moich kalin przyjęły rozmiary gigantów - mają chyba 15cm średnicy :shock:
Obrazek

Kupiłam ostatnio klematiska - Duchess of Edinburgh:
Obrazek

Zaczął kwitnienie klematis Josephine
Obrazek

I jeszcze piwonie lekarskie - chyba również w związku z dobrym nawodnieniem mają kwiaty tak wielkie i ciężkie jak nigdy dotychczas :uszy :

Obrazek
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dojrzewam do powojników ;:108 A moje piwonie nie chcą się otworzyć :(
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51

Post »

Wouw, Powojnik Josephine genialna, jeśli dobrze zauważyłam to twoje piwonie się tez uginają pod ciężarem kwiatów? U mnie jedna łodyga się złamała.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uwielbiam powojniki, tylko ubolewam, że tak długo trzeba czekać na ich odpowiedni rozrost, żeby by efekt chmury kwiatów. Ten sezon jakoś wyjątkowo im sprzyja (tfu, tfu ... odpukuję), chyba w związku z dużą wilgotnością podłoża i widzę, że niektóre dość mocno ruszyły, zwłaszcza te wczesne, które już przekwitły - mocno się zagęściły i wypuściły sporo nowych pędów. Myślę, że jak tak dalej pójdzie i nie złapie ich żaden uwiąd, to jest szansa, że za rok będą cieszyły oczy znacznie większą ilością kwiatów ;:65
Zastanawiam się, czy jest szansa, aby spod obecnego domu przesadzić ok.10-letnie powojniki? Jak myślicie? Są już tak wielkie, gęste, świetnie rozrośnięte, że żal mi je zostawiać - chętnie przeniosłabym je do nowego ogrodu ;:65

Gosiu, piwonie dzisiaj to już zupełnie leżały na ziemi :roll: Kwiaty są teraz w pełni rozwinięte, cały dzień padał deszcz i nabrały odpowiedniej wagi, co poskutkowało tym, że położyły się całkowicie.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

ooo masz Josephine? cudo!
W tym roku kupiłaś czy miałaś już?
marzy mi się :)

a kalina..u mnie dawno przekwitła :(
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moni,dojrzałam i kupiłam Warszawska Nike i Sylvia Denny.Teraz szukam dla nich miejsca :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”