Witam ponownie
Identyfikację kaktusów wolę zostawić ekspertom, a więc znów proszę o pomoc w odkryciu pełnej nazwy moich kaktusików
(powysadzane do różnych doniczek, rodzinka ta sama)
Co to jest za kaktus, kiedyś zidentyfikowana go jako echinocereus pentalophus ale wydaje mi się ze jest to inny kaktus bo nie jest podobny do echinocereus pentalophus.
Witam Was serdecznie. Mam nadzieje, ze pomożecie mi zidentifikować kilka roślinek:
1. Echeveria? Jeśli tak, to jaka?
By fiolimena at 2010-05-30
2.
3.
4.
5.
6. mammillaria?
7.
8. A to mój ostatni (dzisiejszy, a właściwie to już wczorajszy) nabytek
Dziękuje Wam ślicznie Tomku i Iwonko. Poszperałam w internecie i wszystkie trzy są strzałami w dziesiątkę . Macie pomysły na pozostałe? Potem jeszcze kilka dorzucę. Szukam i szukam i chyba źle szukam, bo nie znajduję
Fiolimena!
Ta roślina na pierwszym zdjęciu nie wygląda mi na echeverię. Bardziej pasuje do rodzaju Crassula, Trudno mi jednaj określić gatunek. Zobacz może TUTAJ.
Numer 7 bardziej pasuje mi do trzykrotki. Np. coś podobnego do Tradescantia sillamontana, ale oczywiście mogę się mylić.
Numer 4 to coś z rodziny stapeliowate. Numer 5 przypomina mi biedny pęd Crassula ovata, który rwie się do życia i właśnie tworzy małą roślinkę .
dziękuję Ci ponownie Iwonko
Z 7 masz rację (znowu strzał w dziesiątkę), to na pewno Tradescantia sillamontana a 7 to na pewno Stapelia variegata
Co do 1 i 5, to ciągle szukam (dzięki za podanie stronki).
Nie mam pewności też, co do 6. Zamieszczam jeszcze jedno zdjęcie w przybliżeniu z góry.