Przemku, ja z innej beczki, jaki jest sposób na ładne kalafiory
Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wczesna marchew i inne
Piękna marchew o tej porze, masz sposoby Przemku na uprawę.Wcześniej prezentowałeś śliczne pomidorki.
Posadziłam kilka flanców juz jakiś czas i marnie rosną, liście mają fioletowawe i małe, siedzą przy ziemi.Nie wiem co im dać.
-
przemek1136
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jestem wielkim ekspertem od kalafiorów ale troszeczkę mogę podpowiedzieć. Przede wszystkim kalafiory to straszne żarłoki i wymagają odpowiedniego nawożenia. Niestety obecna pogoda powoduje, że rośliny nie pobierają z gleby (nawet przy zasobności podłoża) fosforu stąd te przebarwienia. Najprościej dokarmić rośliny jakimś nawozem w formie dolistnego oprysku (kiedyś był nawóz o płynny z dużą dawką fosforu- nazywał się o ile dobrze pamiętam busz-2) ale może być też poczciwy florovit. Kalafior musi mieć też odpowiednią ilość boru, manganu i molibdenu. Na rynku jest też kilka preparatów antystresowych dla roślin ale to już inna bajka.
-
x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wielkie dzięki
rozglądnę się za czymś z tymi mikroelementami.W domu mam Ekolist-też poczytam jego skład i się pryśnie 
-
przemek1136

- Rybka

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lo matko
U mnie marchewka dopiero wystawila lepek 
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Do Lubartowa niedaleko. Wiem gdzie na młodziutką marchewkę uderzyć.
Pozdrawiam serdecznie,
-
przemek1136

Rybko biorąc pod uwagę, że w Twoich okolicach masz bardzo krótki okres wegetacyjny dla roślin wczesne odmiany są dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Najwcześniejsze odmiany będące dostępnie obecnie na rynku potrzebują na dorośnięcie 80-90 dni, nie są wrażliwe na chłody (nie wybiją w pędy kwiatostanowe) a "wczesne" nie oznacza wcale, że muszą być wysiewane zaraz na początku wiosny (ja czasami drugą partię wysiewam nawet na początku lipca). Z dostępnych w małych opakowaniach (dla działkowców) polecam Napoly F1 oraz Primo F1. Przykrycie włókniną po siewie przyspieszy znacznie kiełkowanie i będzie dodatkowo chroniło przed śmietką. Trzeba jednak pamiętać, że wczesne odmiany nie nadają się do długiego przechowywania.
-
przemek1136

-
przemek1136

-
przemek1136

taka troche dziwna ta laguna u ciebie porosła , taka mocno stozkowa , a powinna byc cylindryczna .
Karłowata marchew
Witam,jak co roku mamy taką marchew na działce
macie jakieś pomysły jak wyhodować normalną marchewkę? co jest przyczyną takiej karłowatości?
foto:
[URL=http://img704.imageshack.us/i/marc ... .jpg[/img]
[/url]
foto:
[URL=http://img704.imageshack.us/i/marc ... .jpg[/img]
[/url]
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Re: Karłowata marchew
Jedną z wad w uprawie marchwi jest jej podlewanie, a szczególnie częste podlewanie. Marchew mając w "zasięgu ręki" wilgoć nie tworzy długiego korzenia palowego, co właśnie skutkuje takim wyglądem marchwi jak na Twoim zdjęciu. Nie podlewana wodą marchew zmuszona jest do poszukiwania wody w głębi ziemi i stad taka marchew może być nawet cienka , ale jest długa.
Podlewanie marchwi ( w ogóle warzyw korzeniowych), to ostateczność, gdy jest długotrwała susza i więdną liście, ale wtedy podlewamy dużo wody i bardzo rzadko.
Podejrzewam że wygląd Twojej marchwi ( w tym pęknięcia ) mają związek z nadmiarem wody.
Podlewanie marchwi ( w ogóle warzyw korzeniowych), to ostateczność, gdy jest długotrwała susza i więdną liście, ale wtedy podlewamy dużo wody i bardzo rzadko.
Podejrzewam że wygląd Twojej marchwi ( w tym pęknięcia ) mają związek z nadmiarem wody.