Rokietta siewna, rukola (Eruca sativa )

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rukola - uprawia ktoś?

Post »

Ja wczoraj jadłam pierwsza sałatkę z własną rukolą i sałatą. Dorzuciłam tez kilka listków szpinaku i rzodkiewki. Miodzio!!! ;:138
Rukole siałam wprost do gruntu, wzeszła bez problemu.
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja mam rukolę giganta....posadziłam rozsadę 17 kwietnia w miejscu nawiezionym obornikiem na jesieni. Pierwszy raz taka urosła. Normalnie liście giganty aż dziwnie się to je ale smak pierwsza klasa.
Aśka
Awatar użytkownika
anica
50p
50p
Od: 21 mar 2009, o 12:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aśka -pochwal się, zrób zdjecie-chyba,że już skonsumowałaś :-)) Ja dodaję jeszcze do takiej wiosennej sałatki liście mleczu-ale niekwitnącego(bo wtedy ma już goryczkę). Czytałam o dodawaniu listków młodej pokrzywy, ale na tyle odważną jeszcze nie byłam.:-)Kiedyś robiłam sok z wiosennej pokrzywy na oczyszczenie i "odmłodzenie" krwi, praca przy tym przerosła moje możliwości i odpuściłam sobie.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

A moja zjedzona przez pchełki :(
A tak na nią liczyłam :(
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Co to za te pchełki i jak je zdiagnozować ? pytam bo popsiałem rukolę w tunelu i nie wiem czego się spodziewać ....
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

pchełki robia malutkie dziurki w liściach rośliny...nie pomylisz z niczym innym..
a ja nasiałem rukoli wszędzie bo nie byłem pewny czy wyskoczy...i teraz chyba zostanę potentatem rukolowym bo rośie wszedzie jak opętana...jedną rukolę posiałem w starym kole od wozu na ukośnej górce usypanej wcześniej z ziemi i obłożyłem dookoła kamieniami tzn ten skos z ziemi...międzi kamieniami posiałem maciejkę i juz gęsto wyłazi...a rukolę dałem w ziemie w co druga szpryche a w pozostałe też maciejkę i wszystko rośnie....tylko zastanawiam się czy teraz rukola nie będzie maciejką pachniała hm?
Awatar użytkownika
anica
50p
50p

Post »

Pchełki ziemne są to malutkie żuczki żerujące na roślinach krzyżowych(rzodkiewka,kapusty mizuna,tatsoi, rukola itp,itd.)
Żerowanie widoczne jest w postaci wygryzionych w liściach dziurek. Intensywne żerowanie ma miejsce przy słonecznej i suchej pogodzie. W dni mokre i chłodne żerowanie jest mniej intensywne. Żerują na uprawionej odchwaszczonej ziemi - u mnie z samosiewów w trawie wyrosły piękne egzemplarze bez oznak żerowania. Czy są pchełki stwierdzamy przeciągając ręką po roślinie i jeśli odskakują małe żuczki - zupełnie jak skoczne pchełki to znaczy, że mamy z nimi do czynienia i chyba stąd nazwa
pchełka ziemna.
Awatar użytkownika
anica
50p
50p

Post »

:-) Niedobry, już Ci odpowiadam. Wydaje mi się,że rukola nie przejdzie zapachem maciejki - nieprawdopodobne. A czy miałam dobre czucie przekonasz się.:-)
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek Obrazek

Po kilku dniach od pikowania rukola dochodzi do siebie. Na razie przebywa w tunelu foliowym ale wkrótce zawita w domu i trafi na balkon.
aciek
50p
50p
Od: 14 lut 2010, o 17:36

Post »

Moja rukola jest smaczna, ale od kilku dni środek rośnie bardzo wysoki - chyba idzie w kwiat. Czy tak powinno być?
nogosia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2010, o 18:46

Post »

Kiedy była pora na wysiewanie, miałam akurat mnóstwo pracy zawodowej i przegapiłam zarówno termin wysiewania "w domu", jak i do gruntu. To znaczy wysiałam jakieś dwa tygodnie temu. Wzeszła, ale na razie ma po dwa okrągłe listki, każdy mniejszy niż monetka 1-groszowa. Starałam się nie siać bardzo gęsto, no i tak ale rosną jedna obok drugiej.

Pytanie: czy taką wysianą do gruntu też trzeba pikować, czy wystarczy przerwać? Docelowo, ilu roślin trzeba na sezonowe zaspokojenie apetytu 5-osobowej rodziny? (oczywiście, nie żywimy się wyłącznie rukolą :wink: )
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Można przerwać, można przepikować. Wszystko można! Ja zostawiłam rukoli miejsce, teraz sie rozsiewa i cały czas mam. Na imieniny zrobiłam wykwintną sałatkę, a potem przyznałam się, że w ogródku w charakterze chwasta rośnie ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
nogosia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 maja 2010, o 18:46

Post »

A jak długo trzeba czekać, zanim wolno będzie skubnąć parę listków do konsumpcji?
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Moja rukola byla siana 1,5 tyg. temu - ma po dwa małe listeczki :D
aciek
50p
50p
Od: 14 lut 2010, o 17:36

Post »

Ja swoją rukolę na działce pikowałam. Po pikowaniu zrobiła się ciemno fioletowa, ale później wróciła do koloru zielonego. Pierwsze listki jadłam chyba po 3-4 tyg od posiania.
Rukola na balkonie idzie mi w kwiat. Czy powinnam ja całą obciąć, bo tylko obrywam same listki.

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”