niedobry i
suzana, znalazłam coś takiego:
Niszczyk zjadliwy
(Owoce Warzywa, Kwiaty nr 1/2010, s. 31)
Niszczyk zjadliwy (Ditylenchus dipsaci) należy do najgroźniejszych nicieni. Żeruje na ponad 400 gatunkach roślin uprawnych i rosnących w stanie naturalnym. Najsilniej uszkadza: czosnek, cebulę, seler, pietruszkę, bób, bobik, ziemniaki oraz rośliny ozdobne (narcyzy, hiacynty, floksy). W obrębie tego gatunku wyróżnia się przeszło 10 ras biologicznych, niektóre są polifagiczne m.in. rasa cebulowa. Dorosłe nicienie osiągają długość 0,8-1,5 mm, są wydłużone, robakowate i przezroczyste.
Larwy ostatniego stadium rozwojowego zimują w glebie, resztkach roślin, nasionach (por, cebula, bób, lucerna), dymce i ząbkach czosnku. Wczesną wiosną wnikają z gleby do roślin. Szkodnik ten jest pasożytem wewnętrznym, odżywia się tkanką miękiszową łodyg, liści i cebuli. Głównymi objawami jego żerowania jest nabrzmiewanie i deformacja części nadziemnych roślin, a także nekroza, gnicie cebul, kłaczy i bulw. Aktywność życiową rozpoczyna w temperaturze 1-4 C, a najszybciej rozwija się w 13-18oC.
Niszczyk zjadliwy atakuje cebulę we wszystkich jej stadiach rozwojowych. Siewki silnie zaatakowane zamierają przed ukazaniem się nad powierzchnią ziemi. Starsze cebule mają zgrubiałe i karłowate liście, często pożółkłe i zwisające. Często objawy występują dopiero w przechowalni, gdzie cebule stają się miękkie w dotyku, a ich wnętrze ma gąbczastą konsystencję. Pęknięta piętka z szarożółtym nalotem na wyschniętej cebuli oznacza obecność tego nicienia.
Objawy uszkodzenia czosnku są podobne jak cebuli. Żerowanie powoduje zahamowanie wzrostu, wczesne żółknięcie liści i zasychanie. System korzeniowy całkiem zanika, główki są pęknięte do piętki, a ząbki rozpadają się jeszcze w glebie.
Źródło:http://www.cbr.edu.pl/rme36/dane/8_4.html
Może sprawdźcie, jak wyglądają piętki?