Baryczkowe Storczyki

Zablokowany
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Baryczkowe Storczyki

Post »

Zulko, najpewniej jest to efekt gutacji, czyli pozbywania się nadmiaru wody przez roślinę, oznacza, że roślina jest zdrowa :) Obejrzyj jednak dokładnie tego storczyka pod kątem szkodników, gdyż one też zostawiają taką niby rosę.

Aniu, zbytnio się tym nie martwię. Mam tyle roślin, że ledwo się mieszczę, strach pomyśleć, że niedługo metry bieżące moich parapetów będą o połowę krótsze!

Moniko, dziękuję i zapraszam! A storczyki w szkle? Mówisz i masz:)

Phal. niespodzianka, od roku u mnie, od sierpnia'09 w szkle. Ładnie odbudował system korzeniowy, widzę, że wazon mu służy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rudy, w szkle od 3 miesięcy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Książę, też niedługo w szkle rośnie, m/w od lutego:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Choruszki, reanimowane w szkle pokaże później :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne Phal.
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Woow :shock: :shock: Ależ one mają zdrowe korzonki ;:108 I dużo powietrznych zupełnie jak mój szklany , który niedługo wkoło szkła owinie się korzeniem, jak tak dalej będzie rósł :lol: Zauważyłaś , żeby te w szkle miały obfitsze kwitnienie od tych w plastikowych doniczkach ? :) Bo ja niedługo się przekonam jak moja miniaturka otworzy pączki ;:108 Dziękuję Ci serdecznie kochana za zdjęcia :oops: ;:196 :wink:
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Zaczyna mi się podobać hodowla w szkle..A że niedaleko mnie jest sklep po 2,50zł/szt. Może zainwestuję w jakiś wazon i...do dzieła ;)
Baryczko, bardzo mi się spodobała fotka, gdzie na dnie flakona szklanego jest owinięty korzonek... ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Kamilko widzę że Twoje storczyki w szkle czują się wspaniale :) rudy jest cudny ! moje w szkle i kamykach wszystkie uratowane :D poprzesadzałam teraz do doniczek i dwa będą kwitły :D Co do ofiar poczty polskiej , to jeden puszcza nowego liścia :D i czuje się wspaniale choć wyglądał strasznie :( a drugi na razie kiepski, ale myślę ze sobie poradzi siedzi w kamykach...
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu, dziękuję!

Moniko, trudno mi to na razie stwierdzić. Nie doczekałam się jeszcze ani jednego pędy u storczyków posadzonych w szkle, te co widać, wyrosły jeszcze "w plastiku" :)

Justynko, starałam się dokładnie pokazać ten korzonek, bo przyznaję, że bardzo go lubię :)
Moje wazony są właśnie z takiego sklepu :) Wybierz wazon rozszerzający się ku górze, podłoże będzie lepiej przesychać, a później będzie łatwiej go z doniczki wyjąć. Korę musisz wziąć grubą(ja mam tę z OS), nie polecam czipsów kokosowych bo pleśnieją!

Celinko
, cieszę się, że przynosisz dobre wieści, nadal jednak będę trzymać kciuki!
Dziękuję za pochwały dla Rudego, bardzo go lubię i cieszę się, że teraz kwitnie. Dziś od rana było słonko i dość mocno pachniał.
Pozdrawiam! Kamila
e_w_u
500p
500p
Od: 27 sie 2008, o 15:28

Post »

To się nazywa wyższy poziom zaawansowania ;) Ja na razie poprzestanę na doniczkach i będę czyhać na pierwszy własny pędzik, bo jak na razie tylko korzonki i listki.. Ale lepsze to niż nic :)
Moje kwiatki :)
Pozdrawiam Ewa
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55

Post »

Baryczko niedługo przekonamy się na moim przykładzie ;:108 Ale i tak już widzę, że pęd jest grubszy i mocniejszy oraz ma dwa rozgałęzienia ;:138
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Ja również z zainteresowaniem obserwuję Twoje eksperymenty ze storczykami w szkle .

Pokazuj i pisz ;:180 co jakiś czas co u nich się dzieje.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, i ja kiedyś zaczynałam od zerowego poziomu wiedzy. Najwięcej nauczyłam się na forum, co nieco z własnych doświadczeń. Wiem na pewno, że gdyby nie forumowe piękności, nie byłabym tak "zastorczykowana". Na dzień dzisiejszy, po sprzedaży/oddaniu kilku Phal, mam storczyków ok. 50szt.

Moniś- będę do Ciebie zaglądać!

Henryku, obiecuję pisać co się dzieje :) Niemniej namawiam do eksperymentów, spróbuj na jednym kiepskim, czy przecenionym storczyku, w razie kłopotów pytaj :)

Tutaj jedna z moich chorowitek, posadzona w szkle. Niestety chyba kora się za bardzo rozłożyła i będę musiała ją wymienić, przy okazji umyję szklankę :) Jak widać zmorą w uprawie wazonowej są glony!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A dla wszystkich Mam, z okazji Dnia Matki, wiosenny bukiecik i ;:196
Obrazek
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Kamilko, ja mojej mamie kupiłam identyczny bukiecik :oops: Obie uwielbiamy konwalie :heja
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Chyba spróbuję z jednym z reanimków, wsadzę go do szkła :D Piękny bukiecik konwalii...to ja chyba nie będę oryginalna, moja Mama Dostala czerowną różę ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
wuwu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2010, o 22:36

Post »

witaj Kamilo,jestem nowa na forum.Przeglądam Twój wątek -jestem pod wrażeniem.Przeglądając wątek chyba Grażki-spotkałam Twoje "chciejstwo"-Berry oda.Mam takowe-gdybyś chciała zapraszam na moje PW.Pozdrowienia.Wiesława
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03

Post »

Przyznam, że bardzo ładnie wyglądają Twoje storczyki w tych szklanych naczynkach!! Świetny pomysł zwłaszcza, że roślinki dobrze się czują w nich...
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

Baryczko zaglądam co jakiś czas do twoich postów i za każdym razem nadziwić się nie mogę...
gratuluję eksperymentów i ich efektów co najważniejsze ;:108
Patrysia
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”