Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2
Re: Hosta, funkia - IDENTYFIKACJA - cz.2
Tomasz dziękuję za pomoc
. I tak, pooglądałam co nieco i mam jeszcze wątpliwości:
1. na 100% white christmas (żółw by się szybciej ruszał niż ona ;))
2. też obstawiam Frances Wiliams, tak jak podali na opakowaniu
3. niestety jest inna jak Frances Wiliams, rosły w tym samym czasie od małego "cosika" i ta ma zdecydowanie węższe liście od koleżanki spod nr 2. Tak pooglądałam i wygląda mi to na Fortunei Albopicta (tu zobaczymy jak będą wyglądały liście latem, jak zzielenieją to będzie to, a i nazwa na opakowaniu by się zgadzała)
4. do Christmas Tree jest podobna, ale jak się bardziej przyjrzeć to nie jest to, a z kolei Twilight - to może być to
5. na 100% sum & substance
6. na 100% stiletto
7. na 100% Fortunei Albopicta
8. na pewno nie Antioch, pasuje z kolei Moerheim, ale też do końca nie jestem przekonana, na internecie Moerheim wydaje się być większa, a ta ma kilka lat, a jest mniejsza
9. pasuje mi to i Christmas Tree i Wide Brim, i ma inny odcień obrzeża niż hosta spod nr 4
10. na 100% Frosted Jade

1. na 100% white christmas (żółw by się szybciej ruszał niż ona ;))
2. też obstawiam Frances Wiliams, tak jak podali na opakowaniu
3. niestety jest inna jak Frances Wiliams, rosły w tym samym czasie od małego "cosika" i ta ma zdecydowanie węższe liście od koleżanki spod nr 2. Tak pooglądałam i wygląda mi to na Fortunei Albopicta (tu zobaczymy jak będą wyglądały liście latem, jak zzielenieją to będzie to, a i nazwa na opakowaniu by się zgadzała)
4. do Christmas Tree jest podobna, ale jak się bardziej przyjrzeć to nie jest to, a z kolei Twilight - to może być to
5. na 100% sum & substance
6. na 100% stiletto
7. na 100% Fortunei Albopicta
8. na pewno nie Antioch, pasuje z kolei Moerheim, ale też do końca nie jestem przekonana, na internecie Moerheim wydaje się być większa, a ta ma kilka lat, a jest mniejsza
9. pasuje mi to i Christmas Tree i Wide Brim, i ma inny odcień obrzeża niż hosta spod nr 4
10. na 100% Frosted Jade
- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
..a moje zostaną niewiadomą???

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
Poleciałam do ogrodu oglądać i :
8. to jednak jest Moerheim, nie zauważyłam, ale ona jednak ma takie duże liście
9. może pomoże tu to, że młode listki dopiero się ukazujące nie do końca rozwinięte są koloru zielonego z nieco jaśniejszą zieloną obwódką (taka zgaszona zieleń),mają też krótsze i grubsze od hosty nr 4 łodygi, młode liście są też węższe a starsze bardziej okrągłe
4. ta ma dłuższe i węższe łodygi a liść jest dosyć mały, ale okrągły, młode listki dopiero wychylające się są zielone z limonkowym zielonym odcieniem obrzeża
8. to jednak jest Moerheim, nie zauważyłam, ale ona jednak ma takie duże liście
9. może pomoże tu to, że młode listki dopiero się ukazujące nie do końca rozwinięte są koloru zielonego z nieco jaśniejszą zieloną obwódką (taka zgaszona zieleń),mają też krótsze i grubsze od hosty nr 4 łodygi, młode liście są też węższe a starsze bardziej okrągłe
4. ta ma dłuższe i węższe łodygi a liść jest dosyć mały, ale okrągły, młode listki dopiero wychylające się są zielone z limonkowym zielonym odcieniem obrzeża
Judyto, nie mam pojęcia, ale jeśli zielenieje w sezonie to może być fortunei AUREA
-
- Od: 21 wrz 2008, o 13:59
Hosta kupiona jak Albopicta - czy na pewno to ona?

Może być , ale na zdjęciu wydaje mi się taka bardziej skórzasta, niż moje albopicty. Nie wiem, w jakim miejscu Twoja rośnie , moje w całkowitym cieniu i mają bardziej żółte, jaskrawe wybarwienie.

-
Moja ma może parę "plamek" słońca przez cały dzień.
Mam fotkę jednej z nich , jest trochę przyciemniona .
Hosta jest nieco bardziej żółta.Wydaje mi się,że moja ma delikatniejsze liście, nie takie skórzaste.

Hosta jest nieco bardziej żółta.Wydaje mi się,że moja ma delikatniejsze liście, nie takie skórzaste.

-
To jej zdjęcie z 5.09.2008 po kupieniu:

i 22.08.2009 roku :

i 22.08.2009 roku :

To pewnie ona . Hosty u każdego z nas bardzo się różnią.
Ostatnio Tadeo pokazywał fotkę June, która wyglądała tak jaskrawo, jak teraz u mnie Remember Me. U mnie June jest bardziej niebieskawo- szara.
Ostatnio Tadeo pokazywał fotkę June, która wyglądała tak jaskrawo, jak teraz u mnie Remember Me. U mnie June jest bardziej niebieskawo- szara.
-
U Tadeusza June z pewnością rośnie w słońcu .
Mucho, wydaje mi się,że to fortunei SHARMON. Listki za grube jak na Albopictę, poza tym wiosną są niebieskawe, Albopicta ma margines zielony.
-
Czyli Tomaszu potwierdziłeś wątpliwości Poli. No to nie posiadam Albopicty!

U mnie tego dobra tyle, że tylko ładuj łopatę i przyjeżdżaj.muchazezlotym pisze:... No to nie posiadam Albopicty!![]()