Niechciane owady w domu

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2010, o 08:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niechciane owady w domu

Post »

Istotnie chodziło mi o owady w domu.Ta marchewa to taka przenośnia była. Ale to co podesłałaś to skarb :D . Dziękuje stokrotnie , nawet nie wiedziałem ,że coś takiego istnieje. W tym sezonie mogę to zastosować jedynie w ograniczonym zakresie , ale wiadomość zapiszę , wydrukuję , wkleję gdzie popadnie ,żeby przypadkiem jakimś nie uciekła.W przyszłym roku wykorzystam to w całości. Do tego wyczytałem tu na forum co koło czego rosnąć nie powinno , jakie rośliny sie lubia i wspieraja . Cały przyszłoroczny warzywnik rozplanuję w zgodzie z tymi zasadami.Jeszcze w guglowni pogmeram, dzięki za wskazanie kierunku. Właśnie zamierzam podreptać w tą stronę :D
Pół hektara perzu , w końcu mam stałą pracę :-)
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piotr nie ma za co dziękować, ja sama zostałam uświadomiona w tym kierunku dosyć niedawno ;) :;230 i też będę próbowała zastosować i płodozmian i takie "naturalne" odstraszanie niechcianych gości w ogrodzie u siebie. A na ile to się uda i na ile starczy mi samozaparcia i cierpliwości.. zobaczymy Może nie polegniemy uzbrojeni w lawendę, miętę,koper, kocimiętę, czosnek, aksamitki i inne takie tam ;)
Życzę powodzenia w wyznaczaniu i naturalnej "obronie" terytorium :D
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

W malinach od dawna mam niezapominajki. Raz posiane, same rosną, maliny są zdrowe, nie ma też w malinkach żadnych robaczków.
Waleria
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

A ja chyba przejdę się w jakąś dzicz i zaproszę wrotycz do ogrodu... :D
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I tak , wraz z coraz dłuższym dniem , powoli wyszlismy z domu do ogródka. Brzęczenie wśród traw i kwiatów zostawmy , proszę . :D . Ale dom zamieńmy w twierdzę niezdobytą przez komary , muchy , chrząszcze, skorki , mrówki i inne skorupiactwo. Niech chityna nie będzie u nas gościem. Wypowiedziałem wojnę drapieżnikom bez kręgosłupa w moim domu.Szykuję sprzęt i srodki do ostatecznego starcia.Dotychczas byłem łagodny i honorowy. Nie stosowałem chemicznych wynalazków człowieka .Walczyłem środkami naturalnymi dostępnymi dla obu stron. Plus mechaniczne miażdżenie własnoręczne.Liczyłem na zrozumienie , ale byłem nadgryzany , budzony , łaskotany , spychany z ulubionego fotela .Dziś po południu wróciłem i co ? Mam mrowisko. :twisted: Jadę do castoramy szukać odpowiedniej broni. Wieczorem pierwszy atak .Jutro znów wyjeżdżam i przygotuję na ten czas moim gościom chemiczną niespodziankę . W piątek wracam , mam nadzieję być w domu sam.Całkiem sam. Nie bedę brał jeńców. :D .dziękuję wszystkim za rady. nazwy środków spisałem na żółtą karteczkę :wink: Pozdrawiam , Piotr.
Mój poligon doświadczalny Popieram : http://www.zanimnapiszesz.info/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Piotrek T pisze:Niech chityna nie będzie u nas gościem. Wypowiedziałem wojnę drapieżnikom bez kręgosłupa w moim domu.
Nie łudź się, to tałatajstwo będzie z tobą zawsze, w mniejszej czy większej liczbie gatunków i sztuk. A jeśli zaczniesz z nimi walkę, pamiętaj o zdrowiu swoim i swojej rodziny, lepiej mieć parę oswojonych zwierzątek w domu, niż rodzinę przytrutą w imię czystych szyb, czy ścian.
Plus mechaniczne miażdżenie własnoręczne.
Nie rób tego, bo remont wnętrz będziesz robił szybciej, niż myślisz :)
Jadę do castoramy szukać odpowiedniej broni.
Wszelkie środki marketowe są kiepściejszej jakości, niż niby te same, ale kupowane w sklepach zaopatrzenia rolniczego i tym podobnych gieesach. Ten kierunek handlu masowego już potwierdził nam się wielokrotnie na forum, w tym przypadku cena może jest niższa, ale i jakość (skuteczność) wyraźnie spada :) Prawdopodobnie powodem jest nieco inny skład, stężenie, wiek czy inne manipulacje zawartością flaszek, kartoników, saszetek i słoiczków. Poszukaj w okolicy sklepu dla profesjonalistów i mniej kolorowych, a bardziej skutecznych preparatów o tych samych nazwach, co to je chciałeś kupić w markecie. Chyba tylko Bros robi swoje produkty zawsze tak samo, w tej samej szacie graficznej i określonych wagowo opakowaniach, reszta zwykle do marketu dostarcza śliczny, przyciągający wzrok chłam, a do sklepów dla rolników niby to samo, ale np. z etykietą, na której ważniejsza jest treść, niż forma. I naprawdę często zawartość i skuteczność jest lepsza.

Dotyczy to nawozów, środków ochrony roślin, herbicydów, nasion itd. itp.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

I owszem.
Sposób na kasę: Kupujemy worek azofoski 50 kg i przesypujemy do pudełeczek (kolorowych): dla iglaków, truskawek, malinek.... i co tam się da.
Przebitka pięciokrotna.
Prawdę napisano... no bo i owszem, nawóz się nadaje jak najbardziej.
Ostatnio dowiedziałem sie o keczupie o zerowej zawartości pomidorów... :roll:
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj przyjechałem do domu dopiero po 18 , wszystko juz zamknięte . W casto i tak musiałem być. Kupiłem raid 2 rodzje , płytki brosa i mrówkocośtam. Jutro wracam to podam nazwę i efekty.
Awatar użytkownika
agaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 kwie 2008, o 19:29

Post »

;) to dałeś czadu ;) zaopatrzony jak na wojne ;)
oby skuteczne były, tylko przeczytaj co i jak stosować, bo nie chce byś się przytruł :)
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Piotrek! Wchodzę, czytam i gdzie obiecane efekty Twojej walki ??? Właśnie też walczę ze skorkami (ciągle siedzą w moim łózku!), pająków coś mało, liczę na to że same się wyniosły. Jak znalazłeś to gniazdo skorków?? Pewna jestem że i u mnie takie gdzieś jest!
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lorrie , gniazdo skorków znalazłem przypadkiem. Postanowiłem odsunąć meble i za komodą były. Wytrułem jakimś muchozolem. Nie ma. Siatki w oknach działają , much i komarów nie ma .Pająki już są moimi przyjaciółmi, trochę z przymusu , ale są. Czasem coś wleci , poprzyglądamy się sobie i albo wyleci albo.....zostaje na zawsze ( RIP). :wink: Na zewnątrz kłębi się tłum wszelakich skrzydlatych i nieskrzydlatych, buczy , brzęczy , cyka , Jedynie Neil Zaza się przebija przez ten szum. :D . Na działce przed wejściem rosną rośliny "odstraszające" , ale owady o tym nie wiedzą . Zresztą na zewnątrz niech się dzieje.Ogólnie na wsi da się wytrzymać, nawet jest z tego frajda nieporównywalna z pobytem na balkonie w mieście. Mam swój "ogród botaniczny" w skali mikro , bez biletów i bez tłumu . A owady w domu? Przy odrobinie samozaparcia da się utrzymać populację w ryzach , pod warunkiem przesunięcia granic swojej tolerancji.Przyzwyczajam się i kupiłem fenistil :D Pozdrawiam ,Piotr.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Na mnie działa tylko Bros (na PO), Fenistil za słaby ;:223 Albo mam za delikatny organizm, albo komarów za dużo...
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Fenistil?? Ja w chwili obecnej mam setki umierających od Brosa małych muszek. Co chwilę je strzepuję na podłogę, one chodzą po mnie, łaskoczą, już drugą noc chyba będę w plecy!!!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Piotrek T
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W Lidlu były takie siatki na okna,gęściejsze niż Brosa , meszki nie przechodzą. Cena jakaś niewysoka tylko mocowanie było na rzep z klejem. Odłaziło, przykleiłem rzep silikonem, nie odłazi :D.W domu dobrze, ale posiedzenie na działce , zwłaszcza wieczorne, makabra. Mieszanka offów, autanów i brosów chyba tylko prowokuje te bestie.Pozdrawiam ,Piotr
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Polecam elektryczną packę. Oprócz adrenaliny związanej z polowaniem zapewnia też niezłe efekty audiowizualne :;230
Obrazek
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”