Iglaki do średniego ogrodu

Drzewa ozdobne
rene2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 maja 2010, o 00:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jakie iglaki do średniego ogrodu?

Post »

Proponuję sosnę żółtą - u mnie pięknie rośnie (po 10 latach ok. 4 m), a też mam glebę gliniastą (okolice Bielska-Białej). Równie pięknie rośnie mi sosna czarna, tylko trochę szybciej i jest dosyć szeroka. Obok mam też sosnę pospolitą, przywiezioną prosto z lasu, z wakacji na Mazurach lub z Jury, juz nie pamiętam - też ma się bardzo dobrze. Limbę też polecam - u mnie rośnie w cieniu i bardzo powoli. Wszystkie te drzewa nigdy nie chorowały (odpukać) i nic koło nich nie robię. Jeśli marzysz o sosnach, to nie rezygnuj tak łatwo, spróbuj posadzić - może im spasuje. Pięknie pachną po deszczu. :)
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja w tym roku posadziłam sosnę żółtą (głównie ze względu na bardzo długie igły :D ) a ogródek mam nieduży.
rene2 czy Twoja sosna po tych 10 latach "poszła wszerz" czy ma raczej wąski pokrój?
rene2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Nie jest szeroka, jakieś 1,5 do 2 m średnicy
rene2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Przepraszam, byłam sprawdzić - sosna ma ok. 3m szerokości
Pozdrawiam Renata
:wink:
Dygdy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 maja 2010, o 13:14

Post »

Ach, sosna żółta... Piękna, bardzo mi się marzyła, ale chyba jednak za duża, jak na moje warunki. Mam nie za duży ogród, a ponieważ centralnie posadziłam już orzech, który będzie (w zamierzeniu:)) olbrzymem, reszta musi być umiarkowana.

Ale żałuję, bo drzewo naprawdę cudne, mój sen z dzieciństwa.

Zadam pytanie z głupia frant - tylko nie krzyczcie, jeśli bardzo głupie :oops: Czy sosny można ciąć, tak jak krzewy, tak by ograniczyć wzrost a zmobilizować do zagęszczania się?...
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Cisa pospolitego też można polecić do średnich ogrodów.10-15cm rocznego przyrostu.
Stare okazy cisów w Anglii zrobiły na mnie niesamowite wrażenie. Nie każdy wie,że to jedna z bardziej długowiecznych roślin na świecie. Wiek najstarszego okazu w Anglii jest ustalony na 3500 do nawet ponad 5000 lat !.Ja w przyszłym roku chyba spróbuję przesadzić młodego bo około 100-letniego cisa
spod ściany walącego się bardzo starego budynku :).
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Również spośród polskich drzew najstarszym okazał się Cis pospolity rosnący w Henrykowie Lubańskim liczący około 1266 lat.
rene2
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Moje sosny rosną przy płocie, tworzą coś na kształt żywopłotu. Co jakiś czas mąż przycina im gałęzie wychodzące za dałego na drogę (głównie jednak sośnie czarnej, która jest bardzo szeroka i szybko rośnie). Gdzieś czytałam chyba, że można uszczykiwać przyrosty, ale nie wiem czy to prawda i jakby to wyglądało. Też mam w ogródku dwa duże orzechy - zajmują duzo miejsca, ale dają upojnego cienia w upalne dni. Chciałabym posadzić jeszcze przy płocie jakieś jodły i sosny, tylko nieduże i niezbyt szerokie. Może ktoś mógłby coś doradzić?
fantomek
100p
100p
Od: 9 cze 2010, o 09:29

iglaki które najlepsze i najładniejsze poradźcie

Post »

witam serdecznie
zakupilem działeczke 400m w ogrodach działkowych, dzialka troszke zaniedbana walcze z chaszami obecnie,
chcialem prosić Was o radę które z iglaków będą odpoweidnie aby posadzic je wzdłuż ogrodzenia w jakim odstępie, jak przygotować podloże, na jakągłębokość kopać czym nawiesc,
dziękuje za pomoc
dopiero i proszę o wyrozumiałość zaczynam przygodę z pięknym ogrodem
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: iglaki które najlepsze i najładniejsze poradźcie

Post »

Wzdłuż ogrodzenia to thuje Brabant lub Szmaragd albo mega najlepsza odmiana Atrovirens (żadna choroba go Ci nie weźmie, ani mróz nie zniszczy) !

W odstępach 70-75cm od siebie oraz 40cm od ogrodzenia.

Dół kopiesz szpadlem tak głęboko by schować korzenie rośliny. Jak kupisz thuję w doniczce to wkopujesz dół na taką głębokość jak doniczka lub ciut głębiej. Nie wrzucaj na spód dołka darni bo zahamujesz wzrost.

Dla utrzymania wilgoci możesz podłoże wokół thuj zasypać korą sosnową.

"Nawóz do iglaków" kupisz w centrach ogrodniczych.

To są moje doświadczenia z iglakami. Ja tak robiłem i nie narzekam :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”