W jaki sposób zakwasić ziemię do kaktusów.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

W jaki sposób zakwasić ziemię do kaktusów.

Post »

Ostatnio postanowiłem trochę powiększyć swa kolekcję i wybór padł na różne odmiany gymnocalycium.
Trochę poczytałem o tym gatunku i dowiedziałem się że są to ponoć jedne z lepiej rosnących w mieszkaniach kaktusów bo nie potrzebują aż tak bardzo dużo słońca jak większość innych.Problemem w ich uprawie jest przede wszystkim utrzymanie odpowiedniego pH podłoża bo wymagają aby było ono lekko kwaśne i wyjątkowo źle reagują na podwyższenie pH i w związku z tym mam pytanie - podlewanie nawet przegotowaną wodą z czasem podwyższy pH i gdy to nastąpi to czym je obniżyć tak aby było to bezpieczne dla kaktusa.
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W jaki sposób zakwasić ziemię do kaktusów.

Post »

Bartoszu, może ten link Ci pomoże KLIK
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07

Post »

Najprostrzym sposobem zakwaszenia ziemi jest dodanie do niej soku z cytryny :D lub kwasku cytrynowego ;:108
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
bartii9512
500p
500p
Od: 30 mar 2010, o 18:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja dodaje dobrze rozłożonej ściółki z lasu iglastego do podłoża.
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Wyczytałem na kilku stronach,że dobrą metodą jest dodanie octu jabłkowego rozcieńczonego w wodzie do podlewania. W ogóle co do odpowiedniego pH podłoża dla kaktusów to zdania są bardzo podzielone.
Zdaniem wielu te rosnące na pustyniach zwłaszcza w Meksyku znoszą a niektóre nawet preferują wapienne gleby a np kaktusy leśne i te występujące na sawannach jak np gymnocalycium koniecznie muszą mieć lekko kwaśne. Wszystkie gymnocalycium zaczynają tracić korzenie gdy zbytnio podniesie się poziom pH podłoża dlatego co kilka lat należy to sprawdzić.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

Zamiast używać dziwnych kwasów, nad którymi nigdy nie ma kontroli lepiej posadzić kaktusy do porządnego podłoża i podlewać dobrą wodą. Najlepsza jest deszczówka. Jeśli nawozi się roślinki dedykowanym nawozem dla kaktusów to wtedy także łatwiej utrzymać właściwe pH podłoża. Nawozy dla kaktusów powinny mieć właśnie lekko kwaśny odczyn.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”