chciałabym ukorzenić płaskiego rhipsalisa

ODPOWIEDZ
basik29
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 maja 2010, o 10:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

chciałabym ukorzenić płaskiego rhipsalisa

Post »

Spotkałam w pewnym sklepie na wystawie rhipsalisa - nie znam gatunku ale ma takie płaskie dość szerokie ciemno zielone pędy. Pani pozwoliłam mi sobie go odszczepić , w związku z tym mam pytanie: gdzie go uciąć i co zrobić żeby się ukorzenił - do wody ?? cz prosto do ziemi ??
pozdrawiam

wyglądał mniej więcej tak tylko miał bardzie ciemne i wydłużone pędy Obrazek
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: chciałabym ukorzenić płaskiego rhipsalisa

Post »

Witaj! Ukorzenienie tego kaktusa to nie jest wieli problem, wystarczy go posadzić do drobnego żwirku i spryskiwać/zamgławiać codziennie lub co 2 dni. Podłoże trzymać w lekkiej wilgotności (nie przelać, nie zasuszyć). Ukorzenianie w wodzie może się powieść, ale raczej odradzam, bo może zgnić. Nawet jeśli kakt. wypuści w wodzie korzonki, to i tak one obumrą w podłożu, bo nie są przystosowane do niego.
Kawałek kaktusa powinien mieć co najmniej dwa człony, dlatego, że młodszy może być niezdolny do ukorzenienia się. Jeśli jest możliwość, warto wziąć takie kawałki dwa (lub więcej), dla większej pewności :roll:
Najlepiej byłoby uciąć gałązkę ostrym nożem, później zostawić szczepkę do wyschnięcia ranki na 2-3dni i do żwirku.

Powodzenia!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
basik29
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 maja 2010, o 10:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: chciałabym ukorzenić płaskiego rhipsalisa

Post »

Dzięki wielkie :)
ja jestem początkującą kaktusiarą stąd moje pytania
w sobotę pójdę do tej pani i jeśli mnie zapamiętała to będę miała nowego kaktusika
mam nadzieję , że się uda go ukorzenić :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”