Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy.

Post »

kacper-24 pisze::shock: nie spodziewałem się, że tak szybko rosną :shock: gratulacje ;:138
...a tak wyglądają już jako dwu miesięczne sadzonki - licząc od pierwszych wschodów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a to sadzonki wysiew z 30 marca 2010;

Obrazek

Teraz wszystkie sadzonki Adenium (i nie tylko) czekają na majowe ciepło i słońce, którego w tej chwili maja jak na lekarstwo. A dzisiaj od rana za oknem szaro, ponuro, leje ... taka pogoda szykuje się na cały wolny dzień, na zmiany w najbliższych godzinach, a może i dniach się nie zanosi :( ;:223 ...
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Akwelanie, rewelacyjne masz te adenium ;:138 ! Rosną jak na drożdżach! Czy dokarmiasz je już jakoś?
Czy też cały sekret tkwi w odpowiednim podłożu?
Mnie ta pogoda to już naprawdę dobija... Zima była sroga, więc lato powinno być konkretne, a tu zimno, plucha :? . I roślinkom, i nam przydałaby się już porządna dawka ;:3 .
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eba pisze: Rosną jak na drożdżach! Czy dokarmiasz je już jakoś?
Czy też cały sekret tkwi w odpowiednim podłożu?
Podłoże w którym rosną większe sadzonki Adenium - włókno kokosowe, perlit, piach kwarcowy, żwirek, a drugie gdzie rosną mniejsze jest o takim samym składzie z dodatkiem granulowanego styropianu.
Odnośnie nawożenia to stosuję co drugie - trzecie podlewanie 0,3% roztwór nawozu do kaktusów Compo lub nawóz do storczyków, do tego dodaję około 10 ml biohumusu do storczyków i to wszystko czym zasilam sadzonki. Zasilanie siewek rozpocząłem dość wcześnie, ponieważ zastosowane do wysiewu podłoże w moim przypadku jest można powiedzieć jałowe - bez składników mineralnych stymulujących wzrost sadzonek. Większe sadzonki - jako siewki, początkowo spryskiwałem tylko 0,3% nawozem do storczyków, a podlewałem jedynie deszczówką. Drugich nie spryskiwałem, ale chyba zacznę, bo jak zaobserwowałem, spryskiwanie raz na 7 -10 dni wpływa dodatnio na wzrost sadzonek - to wszystko co "podaję" moim adeniom. Sadzonki podlewam 2 -3 dni po całkowitym przeschnięciu podłoża lub wcześniej gdy zauważę, że którejś z roślinek zaczyna "marszczyć się pień". Sadzonki rosną w doniczkach o średnicy 2,5 cm - podlewanie "wypada" co 7 - 10 dni w zależności od temperatury otoczenia.
Mieczysław
Awatar użytkownika
eba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2008, o 14:51
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję za wyczerpującą informację :) .
ana777
200p
200p
Od: 1 kwie 2010, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Adenium masakrycznie szybko Ci rośnie!! Raptem 2 miesiące i roślinki całkiem sporych rozmiarów... Chyba jakieś czasy nad nimi odprawiasz!! :wink:
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ana777 pisze:Adenium masakrycznie szybko Ci rośnie!! Raptem 2 miesiące i roślinki całkiem sporych rozmiarów... Chyba jakieś czasy nad nimi odprawiasz!! :wink:
... jeżeli to co napisałem w poprzedniej mojej wypowiedzi można uznać - zaliczyć za czary, to niech tak zostanie, a na czarach nie znam się i nie pobierałem lekcji o takim temacie :D, tak naprawdę, to tym sadzonkom poświęcam najmniej czasu, więcej zajmuję się moimi haworsjami i przypołudnikami. Tak jak pisałem - początkowo tylko spryskiwałem siewki deszczówką z dodatkiem 0,2 - 0,3 % roztworem nawozu do kaktusów - Compo, na zmianę z nawozem do storczyków. Teraz już nie spryskuję, a jedynie podlewam (przez podsiąkanie) też deszczówką, a co drugie lub trzecie podlewanie używam 0,3% nawozu jw. To wszystko, nic więcej im nie mogę zaoferować moim sadzonkom, bo nie mam takich możliwości, a przede wszystkim warunków, mieszkam w bloku. Stoją na parapecie południowego okna. Z pierwszym wysiewem (nie pamiętam czy pisałem o tym w tym wątku), też miałem całkowitą klapę = wschody minimalne , 0 sieweczek - wszystko popadało, za bardzo chuchałem - jak to pierwszy raz. Jak sprawować opiekę nad siewkami i sadzonkami nabyłem czytając wątki na tym i innych podobnych forach, poświęconym tym roślinom.
Mieczysław
Awatar użytkownika
kati-1976
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2008, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A miałam zapytać właśnie co im dajesz papu, u mnie tak szybko nie rosną. Chyba przestanę przy nich chodzić.
Twoje są conajmniej 0 1/3 większe od moich :D
Moje doniczkowce i sukulenty
"Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości"
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

;:154 Witam i jestem pod wielkim wrażeniem. Piękne roślinki a kwiatki jeszcze piękniejsze. :D
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p
Od: 14 sie 2008, o 12:44

Post »

Niezłe grubaski, tak szybko urosły :) Powiedz czy Twoje Frithie zbierają się już do kwitnienia? Moja śpi :(
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Deszczowa pogoda, pochmurno, brak słońca nie wpływało korzystnie na rozwój pąków kwiatowych. Teraz jest dużo lepiej, ciepło a najważniejsze świeci słońce. U mnie jedna jak do tej pory wykazuje chęć do kwitnięcia, pojedynczym kwiatkiem.

Obrazek

Fotka robiona kilkanaście minut temu. Ma więcej "pączków" kwiatowych, są jeszcze słabo widoczne, powinno być dobrze z kwitnieniem. Inne też mają, również jeszcze słabo widoczne. Wczoraj przed wieczorem bardziej "do syta" podlane, powinny już zacząć poważnie myśleć o kwitnieniu. Do tej pory ze względu na pogodę, bardzo oszczędnie i bardzo rzadko podlewałem.
Pozdrawiam.
Mieczysław
Awatar użytkownika
ARHIZ
500p
500p
Od: 12 wrz 2009, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wspaniała kolekcja, oby wszystko rosło jak do tej pory :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Super :) Moja skubana nie myśli nawet o kwiatach leniwiec jeden :) Twoje są piękne moja trochę przez zimę się wyciągła :(
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

katrina26 pisze:... moja trochę przez zimę się wyciągła :(
... moje frithie przez całą zimę nie były podlewane, tz. jak podlałem 31 X 2009, to pierwszą skromną dawkę wody dostały dopiero 18 III 2010 r temperaturę miały różną w zależności czy był słoneczny dzień czy bardzo mroźny. Przeciętnie można powiedzieć 10 - 15 czasami w słoneczne dni nawet 20 i wiecej st C. Zimowały na parapecie południowego okna. Teraz muszą odbudować swoje roślinne organizmy i korzystać z dobrodziejstw naszego lata.
Twoja też podejmie decyzję o kwitnieniu, jak ją słoneczko przygrzeje.
Mieczysław
Awatar użytkownika
katrina26
1000p
1000p

Post »

Na to liczę :) Moja dostawała troszkę wody, raz na miesiąc bo zaczynała zasychać :( U mnie ma do dyspozycji tylko wschodni parapet. Miała ok 15 stopni.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Akwelanie chciałam zapytac ,czy podczas kwitnienia Frithii podlewasz je częściej?
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”