Wymarzony kawałek ogrodu - jak skomponować kolory i gatunki?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Wymarzony kawałek ogrodu - jak skomponować kolory i gatunki?

Post »

Mam nadzieję, że w dobrej sekcji umieszczam mój problem . Otóż im więcej czytam tym mniej wiem a że jestem totalnym laikiem w sprawach ogrodu ( ogólnie mówiąc pokrzywdzonym przez los ,bo nawet babci na wsi nie miałam :cry: ) tym bardziej popadam w jakieś załamanie :evil: . Otóz posiadam wielką działkę ,na której nie rośnie nic oprócz sosen ( też sa piękne) i brzóz - czyli totalne piaski . Zdecydowałam jednak ,że poświęcę się i w jednej części ogrodu użyżnię glebę coby mieć inne kolory roślin niż tylko zieleń wspomnianych drzew. Marży mi się atak kolorów roślin kwitnących wiosną , chociażby miały mieć najżyżniejszą ziemię ( będę podlewać , nawozić - żeby tylko było bajecznie i kolorowo) a jesienią żeby także zachwycały paletą barw . Jednak na kawałku, który ma 10-12 m na 4 m nie zmieszczę wszystkich piękności o których czytam ( np. w PINUSIE). Błagam czy ktoś pomógłby mi skomponować taki ( w miarę długo kwitnący) kawałek ogrodu . Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi . ;:196
duduś
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wymarzony kawałek ogrodu - jak skomponować kolory i gatunki?

Post »

Duduś sadź to co Ty lubisz.Ja też musiałem się pogodzić z tym,że nie będę miał wszystkiego co chcę(swoją drogą to i z 10 h bym obsadził,no ale trudno).
z kwitnących mam
-śliwa wiśniowa,,pisardii''
-berberysy -mnogość barw oi odmian
-lilaki
-leszczyna purpurowa,,Syrena''
-wiciokrzewy
-irysy
-róże
-tulipany
-piwonie
-zwykłe drzewa owocowe ,które trzymam la kwiatu i zapachu(mirabelka)
-pigwowiec(kwitnie pięknie na czerwono)
-azalie

Sadź to co lubisz i nie pytaj o nic. :wink:
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Na początku jak nie masz doświadczenia w ' mieszaniu roślin' to zrób sobie trzy rabaty, wiosenną, letnią i jesienną.Na wiosennej( bliżej domu) sadź cebulowe, pierwiosnki, liliowce, irysy.Na letniej w (środku ogrodu) trochę bylin letnich, maki , róże + jakiś krzew kwitnący( np. hortensję krzewiastą), na jesiennej( w sąsiedztwie letniej) trochę traw i wrzosy, wrzośce i rośliny ozdobne z liści.Rabaty niewielkie z możliwością powiększania (tzn. bez krawężników).Z czasem nauczysz się sztuki ogrodowej, doboru kolorów, poprzesadzasz niektóre rośliny, dosadzisz nowe, sam dojdziesz gdzie jaką roślinę dosadzić.Według mnie lepiej wyglądają ogrody bardziej monochromatyczne niż pstrokate, ale to już kwestia gustu.Zrób na początek te trzy rabaty i możesz też posadzić parę krzewów iglastych i liściastych jakie lubisz i w zależności od rodzaju gleby i stanowiska.Nie ma nic gorszego dla niewprawionego w sztukę ogrodową jak chęć opanowania i zagospodarowania całej wielkiej działki naraz.
Uważam, że ogród musi powstawać, a nie powstać.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Święte słowa , dzięki
duduś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”