A serio, muszę przyznać, że jest coś fajnego w uprawianiu warzyw i wykorzystywaniu ich potem w kuchni, takim twórczym czy bardziej tradycyjnym
Ankowo
Re: Ankowo
Aniu, Ty jesteś niesamowita! Zupa z rzodkiewki?
I to z liści? A kotlety z czego robisz? Z plastrów selera?
A serio, muszę przyznać, że jest coś fajnego w uprawianiu warzyw i wykorzystywaniu ich potem w kuchni, takim twórczym czy bardziej tradycyjnym
, wszystko jedno... Taki człowiek się czuje samowystarczalny... A ta zupa to nie na kurce była? Pokaż kurki!
Wszystkie!
- ankha
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Muszę się wtrącić, bo kotlety z selera są świetne, tak jak z boczniaków...
aż mnie ssie teraz 
Naprawdę?
Jakoś nie dowierzam
To miał być żarcik 
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
zjadło mi posta... zapatrzyło się na zupę z grzankami...
Nie zdążyłam zaglądnąć do warzywnika, bo mnie deszcz przegnał. Ulewny... A wcześniej zmagałam się z kwintalami niezapominajek...
Nie zdążyłam zaglądnąć do warzywnika, bo mnie deszcz przegnał. Ulewny... A wcześniej zmagałam się z kwintalami niezapominajek...
- Zielona_Ania

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marto- bo ja w kuchni zbieram nowe, rzadkie przepisy, jak Ty w ogrodzie rośliny
Zupa na kostce rosołowej. Kurki w komplecie.
Aniu- jeszcze nie próbowałam kotletów z selera, ale pomyślę nad tym
Izo-wczoraj ulewny deszcz, a dzisiaj rano słońce
Niech tak wytrzyma na weekend!
Czytałam o Twoich niezapominajkach- co za ilości
Aniu- jeszcze nie próbowałam kotletów z selera, ale pomyślę nad tym
Izo-wczoraj ulewny deszcz, a dzisiaj rano słońce
Czytałam o Twoich niezapominajkach- co za ilości
- ankha

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Służę pomocą - selera w cienkie plastry, do centymetra grubości, odrobinę pogotować (bardziej nawet zblanszować) przyprawiać i panierować klasycznie jak schaboszczaka... Pyszności, chyba, że ktoś nie lubi namiętnie selera i najlepszy dobrze zrumieniony

- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Aniu, ale na boczniaki mnie "podkręciłaś"
. To są oprócz pieczarek, najczęściej zjadane u mnie grzyby. Na razie zakupiłam grzybnię grzybów leśnych, ale to będzie tegoroczny eksperyment.
Selerek w formie kotleta jadłam swego czasu. Jest smaczny i traci trochę podczas obróbki swój charakterystyczny (nie przez każdego lubiany) smak.
Myślę, że zupka z rzodkiewki nie przypadłaby moim panom do smaku. Ostatnio na tapecie sa straczkowe : cieciorka, soczewica w kolorach i różne formy soi.
Selerek w formie kotleta jadłam swego czasu. Jest smaczny i traci trochę podczas obróbki swój charakterystyczny (nie przez każdego lubiany) smak.
Myślę, że zupka z rzodkiewki nie przypadłaby moim panom do smaku. Ostatnio na tapecie sa straczkowe : cieciorka, soczewica w kolorach i różne formy soi.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Zielona_Ania

Aniu, dziękuję za przepis
Muszę zakupić odpowiednio dużego selera, żeby były solidne plastry.
Olu- boczniaki są super łatwe w uprawie. A te leśne grzyby mogą dać ciekawe zbiory. Niestety nie dysponuję odpowiednią liczbą drzew, żeby mi się taka szczepionka opłaciła.
Soczewica, cieciorka i soja- dość rzadko chyba stosowane w kuchni. Sama dobrze nie kojarzę smaków. Jakieś sałatki chyba jadłam kiedyś z soczewicą.
Olu- boczniaki są super łatwe w uprawie. A te leśne grzyby mogą dać ciekawe zbiory. Niestety nie dysponuję odpowiednią liczbą drzew, żeby mi się taka szczepionka opłaciła.
Soczewica, cieciorka i soja- dość rzadko chyba stosowane w kuchni. Sama dobrze nie kojarzę smaków. Jakieś sałatki chyba jadłam kiedyś z soczewicą.
-
Agapa

- Od: 29 maja 2009, o 21:53
Rzodkiwekami zaznaczałam rządki z marchewka i pietruszka,tylko troszkę za gęsto, więc na zupke będzie jak znalazł.
Spróbuję na pewno. Dzięki za przepis
Spróbuję na pewno. Dzięki za przepis
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- Zielona_Ania

Cieszę się że nie będę samotna w tych próbach kulinarnych
Mam nadzieję że zupka posmakuje.
-
alinaK

- Od: 16 lut 2010, o 19:11
Aniu ale narobiłaś smaku jest 22 a ja zgłodniałam u mnie na grządce truskawki kwitną dopiero a pietruszka od miesiąca nie wzeszła ani koper dobrze że chociaż mam cebulkę siedmiolatkę .lubczyk i szczypiorek a ogórki jeszcze nie posiane ale nie ma strach kiedyś siałam 1 czerwca i miałam kupę .ten deszcz mnie po prostu wkurza
ogrod u stóp klasztoru
ogrod u stóp klasztoru
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Aniu Zielona myślę, że jutrzejszy dzień będzie ładny i pracowity
U mnie w warzywniku coś się dzieje - fasolka kiełkuje , groszek zielony podrósł. Szpinak i buraki i marchewka powschodziły całkiem ładnie. Wszystko ulepione piachem po same czubki. Nawet pomidorki. Mrówki wyeksmitowały ogórka. A ślimaki zakradły do kapustnych. Mówiąc krótko - dzieje się.
Heliotropy stoją jak zaczarowane. Chyba bez słońca nie ruszą...
Heliotropy stoją jak zaczarowane. Chyba bez słońca nie ruszą...
- Agatra
- 500p

- Od: 23 lis 2009, o 17:03
A ja Aniu zrobiłam twoją zieloną zupkę rzodkiewkową. Dla rodzinki. I pyszna jest. Dziękuję. Ale powiem też, ze wczoraj ugotowałam zupę z brukwi. Taką kaszubską wersję. I też byłą pyszna. Tyle, że brukiew przyleciała do mnie z Irlandii. Bo u nas nie można jej kupić. I dziś w związku z tym wysiałam brukiew nadmorską. Może wyrośnie.
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
Pozdrawiam serdecznie. Kasia
- majka300
- 1000p

- Od: 21 sty 2010, o 21:15
Dziękuje za przepisankha pisze:Służę pomocą - selera w cienkie plastry, do centymetra grubości, odrobinę pogotować (bardziej nawet zblanszować) przyprawiać i panierować klasycznie jak schaboszczaka... Pyszności, chyba, że ktoś nie lubi namiętnie selera i najlepszy dobrze zrumieniony![]()
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat
Zapraszam
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
Aniu jakie Ty masz już piękne warzywa. Jesteś bardzo pracowita.
Moja siostra wysiała buraka naciowego, gdyż mówi, że jej bardziej smakuje od szpinaku, ale bardzo słabo rośnie. Ja pozostałam wierna szpinakowi, ale także pożółk i nie rośnie, chyba ma za mokro.
Przepisy kulinarne fajne podajesz, ale mój M nie je takich żeczy, mówi, że ,,szpinacza,, jadł nie będzie, papryki także nie lubi, niektóre potrawy gotuję dla siebie oddzielnie.

Moja siostra wysiała buraka naciowego, gdyż mówi, że jej bardziej smakuje od szpinaku, ale bardzo słabo rośnie. Ja pozostałam wierna szpinakowi, ale także pożółk i nie rośnie, chyba ma za mokro.
Przepisy kulinarne fajne podajesz, ale mój M nie je takich żeczy, mówi, że ,,szpinacza,, jadł nie będzie, papryki także nie lubi, niektóre potrawy gotuję dla siebie oddzielnie.