Widoczki z Beskidów - cz.1

Humor, psychologia, podróże, pokrewne.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czekam na kolejne zatem Grażynko :D
Czy Twoi krajanie oglądają te swoje rodzinne strony poprzez nasze forum??? :D :D
Może zaprośmy ich do czynnego udziału w różnych dyskusjach Grażynko?
Ale byłoby super... :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Tak, tak moje drogie. Nie wiem jak, ale nas oglądają, więc jeśli tak można to z radością powitałabym ich na tym forum. A może się ujawnią sami ? Jeśli o to chodzi to ja jestem za !!!!!!!!!!! :P :P :P

Karuś - to są nasi krajanie / ludzie którzy wyjechali z Polski za chlebem / , nie moi -"... zaproście wszystkich do stołu..." - dlaczego nie ?

Doruś - Jamnisia chodzi tylko tam, gdzie pozwala jej na to kondycja, ale zdarzyło się że trzeba było ją nieść co wcale nie było takie proste.Czułam się tak jak Ty po remoncie . :wink: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Widoki cudne, taką przestrzeń po prostu uwielbiam! (hm... ciekawe, że przy moim małym wzroście, potrzebuję tyyyle miejsca :wink:)
Ale co to - Koci Zamek?! Pierwszy raz słyszę :shock: . Czy to szczyt tak się nazywa? No niestety w Koniakowie w życiu nie byłam. Jak widać mam jeszcze spore zaległości! Będzie co robić na emeryturze, oj będzie! ;:50.
A może - tak przy okazji kilka zdań o tych miejscach, które nam pokazujesz? Np. jaki masyw i ile metrów ma dany szczyt? Tyle by mi wystarczyło. :D
No i to jest właśnie przewaga posiadania ogrodu przy domu - w weekendy można sobie wyskoczyć w górki. Ja niby w weekendy też jestem prawie w górach, tylko że siedzę na działce, bo nie ma czasu na takie luksusy :cry: ;:145 .
Całe szczęście, że w Twoim wątku mogę prawie poczuć się jak na rajdzie! ;:138
Ale i tak robisz mi apetyt na wędrówki!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wisienko - na emeryturze zawsze jest co robić. Wielu sobie obiecuje mnóstwo przyjemności a potem się okazuje że na nic nie ma czasu. :shock: :wink:
Nie będę robić opisów szczegółowych, bo ten temat stałby się nudny. A wszystkie dane można sprawdzić w każdym atlasie lub mapie turystycznej. Poza tym same widoki stają się mobilizujące do poszukiwań - tak jak zainteresowały Ciebie. I o to właśnie chodzi. :wink: :lol: Żeby apetyt na wędrówki stał się wielki i sprawił, że góry wirtualne staną się rzeczywistością z pożytkiem dla naszego zdrowia. :lol: :lol: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No trudno, pani profesor ;) . Dzięki za mobilizację :lol:

Będąc w Koniakowie warto wejść na szczyt Ochodzita (894 m), skąd podziwiać można piękną górską panoramę. Swoją tajemniczością urzeknie nas Koci Zamek (847 m), gdzie wg legendy stał zamek hrabiego Koczego. W słoneczne, bezchmurne dni ze szczytu Kociego Zamku widać nasze największe góry - Tatry.
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Wisienko za uzupełnienie.Szczyty Tatr są też widoczne z tego pagórka poniżej Ochodzitej skąd robiłam te zdjęcia-niestety w niedzielę widoczność była nie najlepsza,co zresztą widać na zdjęciach i Tatr nie było widać.
A teraz kolejna porcja zdjęć z tych okolic.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Cudowne zdjęcia i miejsca... :D
Grażynko aż czuć to górskie powietrze , chciałoby się powędrować po tych pagórkach ... a to tak daleko.. Obrazek
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj! KaRo - jakby się górale z tamtych stron dowiedzieli, że ich góry nazywasz pagórkami,
to działoby się, oj! działo! ;:163 :;230
Grażynko - w tym roku już sobie odpuszczę, ale mam nadzieję, że w przyszłym uda mi się w te okolice trafić. Widoki są przepiękne!
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Takuma
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 paź 2007, o 10:13

Post »

Piękne okolice i widoki-tylko współczuję tym mieszkańcom odległych przysiółków którzy muszą codziennie (w szczególności w zimie) chodzić do szkoły lub do pracy.
Piotr
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karuś - żebyś wiedziała jakie ono było, świeże, czyste, pachnące lasem i "wysokością". Gdzie mieszkasz że dla Ciebie to aż tak daleko - jeśli nie jest to tajemnicą.

Wisienko - Ja mam nadzieję że się skusisz, bo warto.Idąć jakimś szlakiem, można podziwiać nie jeden widoczek. A jak wspaniale "przewietrzy" się płuca, i po takim spacerze to każdy śpi jak przysłowiowy suseł. :wink: :lol:

Takumo - świetnie że też pospacerowałeś- wprawdzie wirtualnie, ale może się skusisz kiedyś na taką wędrówkę. Mieszkańcy przysiółków nie mają lekko, to fakt ale są przyzwyczajeni już od dziecka. Dla mnie najlepsze są jednak wędrówki w okresie bezśnieżnym. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dalszy ciąg widoczków

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Teraz zapraszam na jesienne widoczki z Beskidu Żywieckiego.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ale piękne widoczki :shock: :D Dzięki Grażynko ...ale sie nałaziłam po górach .
Cudna jesień jest w górach a na nizinach ...w parkach. :D Tylko nie chce mi się chodzić tam więc siedzę przy monitorze
i wędruję i łazikuje w Beskidach . :D :D :D A czy ta woda ma jakąś nazwę?
W okolicach jakiego miejsca zrobiłas zdjęcia ? Czy tam gdzie nazwa wskazuje? :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Zdjęcia są robione z góry Żar,na którą można wyjechać kolejką lub wyjść pieszo podziwiając po drodze piękne widoki kaskady rzeki Soły-Jezioro Żywieckie,Tresną i Porąbkę(zbiorniki retencyjne).Z ciekawostek-w górze Żar jest wydrążony ogromny zbiornik wodny napędzający turbiny elektrowni szczytowo-pompowej (nie wiem czy to dobrze nazwałam) ale polega to na tym że w nocy,kiedy energia elektryczna jest tania to potężne pompy pompują wodę ze zbiornika na Sole do zbiornika na gorze Żar,a w dzień kiedy energia elektryczna jest droga i bardziej potrzebna to ta sama woda spuszczana ze szczytu góry napędza turbiny elektrowni.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cisza i spokój, piękna przyroda. Okolica jest przepiękna.Można spokojnie odpocząć i się zrelaksować.
Grażynko, chyba wiem :roll: gdzie spędzę wekend majowy :)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Zablokowany

Wróć do „Strefa kreatywnego RELAKSU - Zagadki, humor, podróże, psychologia”