Dzika trawa - czy wyrośnie trawnik?

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
dawidkrk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2010, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Dzika trawa - czy wyrośnie trawnik?

Post »

Witam serdecznie
Niedawno zakupiłem działeczkę około 1ha, wcześniej zasiane było na niej zboże, oczywiście zostało zebrane a ziemia na jesieni zaorana i tak przeczekała zimę. Chciałbym się dowiedzieć czy jeśli teraz na wiosnę ziemie się zabronuje to na niej coś wyrośnie np. jakaś dzika trwa, chwasty? czy trzeba posiać trawę żeby nie było tam takiego ziemnego gołego placka. Nie chce siać ładnej trawki ponieważ koszt takiego trawnika jest duży a przy budowie domu na części działki i tak trawnik zostałby zniszczony.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
elli3
100p
100p
Od: 19 maja 2009, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dzika trawa czy wyrośnie?

Post »

Teren wyrównaj i jak już będzie w miarę równo i zacznie rosnąć zielone to koś regularnie.Jak to aż hektar to załatw sobie usługę u jakiegos rolnika co ma kosiarke rotacyjną, bo zwykłą pchajka to się możesz troszkę zajechać.
Jednoroczne chwasty wypadną od koszenia a zostanie trawa i trochę inszego zielska.
Jak już bedziesz miał dobrze zielono to kup oprysk selektywny (np. Starane) i opryskaj. Zostanie trawa i perz ewentualnie.
Da się wytrzymać.Ja tak mam od dwóch lat i jest ok. (trochę za dużo koniczyny, ale ja nie pryskałam niczym tylko koszę).
pozdrawiam ANIA
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Też czytałam o takim sposobie zakładania trawnika i zaczynam to stosować, tzn zamieniam stopniowo warzywniak na trawnik, nie dosiewając żadnej trawy, tylko wyrównuję, a trawka sama się zasieje. Jak się kosi, to trawnik nabiera dobrego wyglądu.
Waleria
dawidkrk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 maja 2010, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki serdeczne tak zrobię ;:136
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”