Właśnie zaczynam przygodę z własnym ogrodem. Tworzę projekt nasadzeń i liczę na podpowiedzi i sugestie. Konstruktywną krytykę z pokorą przyjmę, bo chcę mieć ładne widoki za oknem.
Moja działka, z wjazdem od wschodu jest obecnie terenem budowy, ale część "za domem" jest całkowicie oddzielona. Rośnie tam piękna trawka i spokojnie można zacząć sadzić drzewka i krzewy. Teren ten ma wymiary 21x20m, ziemia jest dobra (nie piach i nie glina).
Na załączonym obrazku widać część zachodnią - widok z tarasu. Od tej strony nie mam sąsiadów - są za to krzaki po szyję. Chcę ten widok przesłonić niebanalnym żywopłotem. W rogu zaplanowałam część gospodarczą (składzik - blaszak na narzędzia, drewutnię, kompostownik, niewielką grządkę na warzywa). Widok to także niezbyt ciekawy więc przesłonię go pergolą, na której będą się pięły winorośla i pnącza. Pod pergolą będzie miejsce na mini plac zabaw dla dzieci złożony z piaskownicy i baseniku. Do obsadzenia zostaje zatem długość 15 m.
Co posadzić w miejsce znaku zapytania? Najlepiej żeby była to roślinka długo kwitnąca i o przyjemnym zapachu, bo chcę obok postawić huśtawkę lub ławeczkę.
Co myślicie o moim "planie"?