Kamilo zdradzisz co nowego zawita na Twój parapet
Baryczkowe Storczyki
- AnnaL
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Baryczkowe Storczyki
Półeczka w akwarium bardzo pomysłowa
Zawieszone oncidium ma od dołu troche wilgoci i zapewne służy mu takie rozwiązanie. A to malusie dendrobium wypuśiło małe nowe pseudobulwki więc będzie się rozmnażać.
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak ja lubię podglądać nowe pomysły u Storczykomaniaków. To dzięki nim coś fajnego i pożytecznego dla siebie przyswoję i zastosuję ;)
Świetna, akwariowa półeczka
Świetna, akwariowa półeczka
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kamilko Jesteś mistrzynią- projektantką . Półeczka na pewno zda egzamin
a z drugiej strony nie zmieści Ci się jeszcze jedna?Chyba dobrze że nie przykrywasz bo roslinki też potrzebuja świeżego powietrza.Pozdrawiam Ania 
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
- Baryczka

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Kochane, dziękuję za zajrzenie do mnie i pochwały półeczki. Radzę sobie jak umiem 
Agnieszko, Aniu- już w tym tyg. będzie u mnie, więc na pewno się pochwalę. Myślę jednak, że to nic wielkiego
Justynko, właśnie po to jesteśmy na forum, by pomagać, podpatrywać
Aniu, druga się zmieści, ale nie mam co na nią ustawić. Właśnie moje akwarium lekko opustoszało, mam w nim katleję, encyklię, dendrobium Phal. i kambrię. Szybki do przykrycia nawet nie zdążyłam przywieźć od Rodziców, pewnie w czasie remontu gdzieś zaginęła.
Agnieszko, Aniu- już w tym tyg. będzie u mnie, więc na pewno się pochwalę. Myślę jednak, że to nic wielkiego
Justynko, właśnie po to jesteśmy na forum, by pomagać, podpatrywać
Aniu, druga się zmieści, ale nie mam co na nią ustawić. Właśnie moje akwarium lekko opustoszało, mam w nim katleję, encyklię, dendrobium Phal. i kambrię. Szybki do przykrycia nawet nie zdążyłam przywieźć od Rodziców, pewnie w czasie remontu gdzieś zaginęła.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- pani_storczyk
- 500p

- Od: 15 mar 2010, o 14:18
Kamilkoczekam na Twoją nowość

Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
-
Blue Monkey
- 500p

- Od: 31 gru 2008, o 20:04
Kamilko świetna ta Twoja półeczka
a skoro druga by się zmieściła to trzeba szybciutko znaleźć kupić nowego lokatora, a najlepiej od razu całe trio

Pozdrawiam, Basia:)
Kamilkoi ja obejrzałam Twoje pomysłowe rozwiązania w akwarium.Pewnie coś podpatrzę dla siebie,
ale u mnie niewielki rozmiar nie pozwala się niestety rozpędzać.
Ja też nie przykrywam go od góry, bo jest w nim parno (stoi w kuchni, gdzie jest dosyć ciepło)
i muszę otwierać moje uchylne okno dla zapewnienia ruchu powietrza. Póki co, zdaje to egzamin.
Roślinki mają się dobrze
ale u mnie niewielki rozmiar nie pozwala się niestety rozpędzać.
Ja też nie przykrywam go od góry, bo jest w nim parno (stoi w kuchni, gdzie jest dosyć ciepło)
i muszę otwierać moje uchylne okno dla zapewnienia ruchu powietrza. Póki co, zdaje to egzamin.
Roślinki mają się dobrze
Pozdrawiam, Joanna
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
Uratowane storczyki Art cz.I, Ulubione storczyki Art cz.II
Ulubione storczyki Art cz.III
- -ewelina-
- 500p

- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Kamilko, pomysł z półeczką godny naśladowania.
Zresztą samo akwarium bardzo mi się podoba
, może kiedyś i ja sobie sprawię
Tymczasem zapytam - planujesz je czymś zapełnić ?
Pozdrawiam,
Ewelina
Zresztą samo akwarium bardzo mi się podoba
Tymczasem zapytam - planujesz je czymś zapełnić ?
Pozdrawiam,
Ewelina
- Baryczka

Kochane, dziękuję serdecznie za zajrzenie do mnie i komentarze
Basiu, o nowym lokatorze akwarium nie ma n razie mowy. Mam za duże wydatki na doniczki, podłoże i śr.o.r., może bliżej jesieni co nabędę
Asiu, moje akwa ma tylko 40litrów, więc wielkie nie jest. Storczyki ledwo się w nim mieszczą
Jeśli jakiś pomysł Ci się spodobał to zapraszam do podpatrzenia, w końcu po to jesteśmy na forum, by się dzielić pomysłami.
Ewelinko- dziękuję! Akwa upraszcza wiele spraw, szczególnie jak się ma jakieś choruszki wymagające większej wilgotności, a nie ma czasu zamgławiać. Akwarium jest zapełnione, zrobiłam fotki przy okazji mycia by były bardziej przejrzyste
Pozdrawiam!
Basiu, o nowym lokatorze akwarium nie ma n razie mowy. Mam za duże wydatki na doniczki, podłoże i śr.o.r., może bliżej jesieni co nabędę
Asiu, moje akwa ma tylko 40litrów, więc wielkie nie jest. Storczyki ledwo się w nim mieszczą
Ewelinko- dziękuję! Akwa upraszcza wiele spraw, szczególnie jak się ma jakieś choruszki wymagające większej wilgotności, a nie ma czasu zamgławiać. Akwarium jest zapełnione, zrobiłam fotki przy okazji mycia by były bardziej przejrzyste
Pozdrawiam!
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Baryczka

Kochane, coś ruszyło się u mojej podzielonej na dwie katlejki. Widocznie pobyt w akwarium dobrze na nie wpłynął. Dziś przyrosty są dwa razy większe od tych z fotek, niestety mój P. posiał gdzieś aparat i nie mogę pokazać Wam aktualnych zdjęć.
Dla zaciekawionych moim nowym nabytkiem dodam, że zachęcona tym malutkim sukcesem w uprawie katlei kupiłam drugą katleję, którą się pochwalę, gdy tylko znajdę chwilę na jej przesadzenie
A takie oto grzybki wyrosły u Phal., który na co dzień "wisi" w wysokim wazonie. Na razie nie widzę, by miały jakiś wpływ na roślinę (ma piękne korzenie, długaśne liście, tylko kwitnąć nie chce), więc zostanie jak jest

Dla zaciekawionych moim nowym nabytkiem dodam, że zachęcona tym malutkim sukcesem w uprawie katlei kupiłam drugą katleję, którą się pochwalę, gdy tylko znajdę chwilę na jej przesadzenie
A takie oto grzybki wyrosły u Phal., który na co dzień "wisi" w wysokim wazonie. Na razie nie widzę, by miały jakiś wpływ na roślinę (ma piękne korzenie, długaśne liście, tylko kwitnąć nie chce), więc zostanie jak jest

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Takie grzybki się zdarzają (takie jak twoje albo "kuleczki" poprzyklejane do kory). Nie zauważyłam, by były jakoś szkodliwe. Kilka moich ma (takie kuleczki, ale jeden keidyś miał z kapelusikami), ale ich nie ruszam.
- Baryczka

Dusiu, grzybki u tego storczyka są dość długo już i tak jak piszesz, nie widzę powodu, by je usunąć. Wcześniej po prostu przez doniczkę nie umiałam ich sfotografować.
Podobnie z wspomnianymi "kuleczkami" jest, mimo że wymieniłam podłoże u Rudego grzybnia znów narosła. Ciekawa sprawa
Podobnie z wspomnianymi "kuleczkami" jest, mimo że wymieniłam podłoże u Rudego grzybnia znów narosła. Ciekawa sprawa
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa

Wystarczy, że malenki kawałek zostanie (np. na korzonkach) i się mogą odrodzić. Ale może to jakieś grzybki mikoryzowe.
- Baryczka

Możliwe
W sumie u Piotrka widziałam podobne kuleczki po użyciu mikoryzy 
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Storczykowa

Ale najważniejsze, że te grzybki nie szkodzą. Jak się z rośliną nic nie dzieje, to nie ma sensu ruszać.