Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach

Post »

No ja też sie wstrzymuje , teraz wysadzanie nic nie da , w zimnym błocie za dobrze dyniom nie będzie :? . Zwiększe jutro rozstawe w skrzynkach , zasile odżywką :wink: ... Jest faza drugiego liścia wlaściwego , ale nie wysadze póki pogoda sie nie poprawi ! Jeśli nawet urosna do 5-6 liścia , trudno. Urwe glowe za 4 liściem , niech sie krzewi .. Taki numer robiłem nieraz z melonami (jeśli pogoda opózniała ), i dobrze to wychodziło . Ale trzeba pamiętać , że dyniowate to smoki żarloczne , wymagane jest regularne dożywianie :wit . @ Niedobry , trudno powiedzieć czy wzejdą . Ja dziś sprawdzilem wysianą fasolke , na 5-6 nasion wysiewanych gniazdowo , kiełkuje 1-2 , a reszta zbutwiała ... A dynia ma jeszcze wyższe wymagania , sam widzisz ,ze większość ludzi robi rozsade ...
niedobry
200p
200p
Od: 26 kwie 2008, o 14:35

Post »

...no to poczekam z dwa tyg jak nic się nie zacznie dziac to powysadzam gotowce...ale tu wiedziałem jaki mam odmiany i była jedna olbrzymia podobno 35 kg (wiadomo dobrze zasilana) a na rynku cholera wie co kupię
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O czy może świadczyć dziwny pęd u sadzonki dyni? Posadziłam dwa nasiona dyni Tonda Padana, obie roślinki są dziwne. Pęd jest jakby staśmiony, biały. Tylko te dynie tak wyglądają, wszystkie inne odmiany, wyglądają normalnie.
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Aniu,nie wiem co jest z tymi sadzonkami, bo Tonda ma pędy tak jak inne dynie.
Forumowiczka Kasia...;)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie tak wyglądają arbuzy, liścienie są uparcie żółte i stoja w miejscu.
Ania D.
500p
500p

Post »

Caterina, zwracam honor jeśli chodzi o ambar. Wczoraj sadziliśmy nasze sadzonki dyni, a ponieważ jest ich dużo (prawie 100), to zapomniałam jakie sadziłam i nie sprawdzałam tego w ściągawce. Okazało się, że mam dwie ładne sadzonki ambar, które normalnie wykiełkowały tak, jak inne dynie. Te dwie kolejne, które posiałam ponad 3 tygodnie temu dopiero wyłażą z ziemi (jedna wyszła, druga się czai). Widać tylko, że mają ładne korzenie. A jak Twoje?
Wczoraj z wielką radością sadziliśmy dynie, mam nadzieję, że nic nam ich nie wyżre :tan . Sadzonki, które są z siewu z połowy kwietnia, są śliczne - mocne, zwarte, mają ładne liście. Okazało się, że nie posiałam sobie dyni Marina di Chioggia, nie wiem, jak przeoczyłam nasiona. Teraz sobie je położyłam na mokrej ligninie, ale nie mam pojęcia, gdzie ja je potem posadzę. Wszędzie mamy dynie ;:108
caterina
200p
200p
Od: 11 cze 2009, o 18:12

Post »

Aniu; 100 sadzonek - nieźle zaszalałaś:)Ja swoich jeszcze nie sadziłam i nie liczyłam.
Ja posiałam tylko jedną Ambar i chyba jest kaput...Zła jestem na siebie,bo pierwszy raz kupiłam ziemie w innym niż zazwyczaj miejscu i okazała się fatalna, przez co niestety kilka nasionek nie dało rady:(
Ale co tam cieszę się tym co mam:)A i mnie umknęły ze dwie odmiany przy sianiu ( i też nie wiem jak to się stało :))
Teraz czekam na słoneczko bo mam taki ścisk na balkonie ,że poruszam się tam jak "zwiewna rusałeczka"
pozdrawiam serdecznie
Forumowiczka Kasia...;)
Awatar użytkownika
mata78
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lip 2009, o 10:36
Kontakt:

Post »

Dziewczyny, ja z braku miejsca na grządce, posadziłam swoje dynie 8 szt. bezośrednio na pryźmie kompostu.
Nie wiem, czy to dobrze, czy nie....ale na razie stoją w miejscu a siedzą już 2 tydzień.
Może za dużo tego żarełka?
Ania D.
500p
500p

Post »

Mata, tak robiła moja koleżanka i bardzo sobie to chwaliła. Jej dynie rosły ślicznie.
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Mieszkając w poprzednim miejscu zawsze tak robiłam. Teraz dopiero dorabiam się kompostu - ale jak tylko będzie będą na nim dynie :)
Awatar użytkownika
mata78
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 lip 2009, o 10:36
Kontakt:

Post »

No to mnie pocieszyłyście!!!
Mam nadzieję,że doczekam się gigantów, bo 2 szt. posadziłam takie z rodowodem :)
W tamtym roku posadziłam w ogódku jako jedną z kilku odm."Bambino", owoc nie najwięszy ok. 17 kg, ale smaczny.Myślałam,że chociaż 20 kg osiągnie, a tu niespodzianka....
Pogoda niesprzyjająca,ale może cóś się poprawi. ;:180
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Ja w tym roku zamierzam mieć - makaronową Pyzę, makaronową Warszawską, Baby Bear, bezłupinową Mirandę, marmoladową, Atlantic Giant, do tego arbuza, melona, kabaczka, cukinię i patisona :)
Ania D.
500p
500p

Post »

U mnie w miejscu, gdzie rosną dynie, pojawił się kret. Na razie mamy 4 dynie uschnięte :? . Kupiłam odstraszacz dźwiękowy, do tego mamy butelki na kijkach. Mam nadzieję, że znajdzie lepszy dom, tym bardziej, że blisko są duże obszary z trawą.
Chyba nas lubią zwierzęta :wink: , bo mamy też zająca, który się na dobre zadomowił i siedzi zwykle w truskawkach. Jak tak dalej pójdzie, to nasze zbiory mogą być wielką niewiadomą. A dynie sobie rosną minimalnie, czekamy na słońce. Może wreszcie pogoda będzie łaskawsza dla działkowców i ich roślin.
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

Mi truskawki w zeszłym roku opędzlował mój własny, domowy kot ..:} A dynie jakoś dziwnie rosną, niektóre niby ok, niektóre żółtawe, a tę na której mi najbardziej zależało ostrzygły do ziemi kosy:/ Ale im wybaczyłam, targały z jabłoni mnóstwo gąsienic dla maluchów. Wysiałam jeszcze kilka, może zdążą urosnąć..
Czy ktoś miał żółtą dynię mammoth? Albo włoską dynię konfiturową? Oraz robił z nich marmoladkę? Chciałabym wiedzieć ile cukru dodać, bo w zeszłyk roku robiłam z dostanej zwykłej typu olbrzymia, wyszło pyszne, ale trochę przesłodziłam niestety.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Z posianych kilkunastu dyń wzeszła jedna :( Te paskudne deszcze zaprzepaściły moje szanse na dyniowe poletko.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”