Kolorowy Ogród Geni 2010 cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kolorowy Ogród Geni 2010 cz.3

Post »

Piękne orliki . ;:138 ;:138 ;:138
A co to jest ,jakiś wiesiołek . :?:
Obrazek
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Gieniu ;:196
Czytam i bardzo mnie martwi :roll: czy to znaczy że perukowiec jest narażony na choroby :roll:

A orliki masz przepiękne....zauważyłam w końcu że też mi się one rozsiały i jest ich mnóstwo :lol:
Gieniu miłego dnia życzę i przede wszystkim słonecznego ;:196
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Michał jak jest zdrowy to się zastanów , ja nie miałam nic do stracenia .

Grzesiu, Jola 500 u mnie na razie kwitną tylko te niskie iryski , myślę ze te wysokie za jakieś 2 tygodnie też zakwitną . A perukowce widocznie lubią inne warunki niż panują w moim ogrodzie , dobrze ze po przycięciu jest ładny .

Jacki zasiej jak będziesz miał siewki to się ze mną podzielisz :;230 :;230

Ten brązowy dostałam w zeszłym roku j jeszcze się nie rozrósł ale zakwitł .

Aniu szkoda że nie możesz podjechać bo mam piękne orliki ciemno bordowe i ciemno granatowe kwitnące mogłabyś z ziemią wykopać i wziąć do póki jaka mokra pogoda .
A z host na pewno będę zadowolona .
A te z moich nasion za rok zakwitną i na pewno będziesz z nich zadowolona . tylko musiałabyś je troszkę rozsadzić żeby tak na kupie nie kwitły .

Aniu Zielina wszystkich irysków nie da się chyba nigdy zgromadzić bo są ich mnóstwo odmian . Ja dzielić mogę na razie z 5-6 reszta już podzielona i wysłana .

Agnieszko irysy i orliki to dopiero zaczynają a tulipany kończą swoje kwitnienie .

Jolu Graj być może nie wiem co jest na tym zdjęciu .

Genia
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Geniu zerknij na PW ;:196
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Geniu, wiem że się nie da- życia by nie starczyło. Na razie podziwiam wirtualnie :)
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Geniu, szykuję się do ich rozsadzenia, ale trudno z czymkolwiek zdążyć w tę pogodę. Teraz akurat leje, a Witek śpi. I zamiast szykować hosty, to siedzę przy komputerze...
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko odpisałam na p.w

Aniu tylko to najlepsza pogoda na przesadzanie , te które kwitną są jasne czy ciemne orliki od Zanny ?
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Genia -u mnie też perukowiec chorował w zeszłym roku i też musiałam go przyciąć .
To jakaś grzybowa zaraza je atakuje :? Ja swojego ledwo uratowałam i
boje się ,że w tym roku historia się powtórzy i znowu zacznie chorować :roll:
x-d-a

Post »

Geniu, znowu leje :evil:
Dobrze chociaż, że w Twoim ogrodzie można sobie wirtualnie pooglądać śliczne iryski i orliki. Ja orlików mam sporo, bo same się rozsiewają, ale iryski wszystkie powydawałam, bo miałam tylko te pospolite, wysokie, żółte i fioletowe i denerwowało mnie, że się pokładają ;:108
Kilka żółtych jednak się uchowało, bo to żywotne roślinki i niebawem będą kwitły...
Ale jak tu się teraz cieszyć kwitnącymi kwiatami, kiedy nosa wyściubić do ogrodu nie można :(
Słoneczka życzę ;:3
wiera13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2010, o 17:20

Post »

Witaj Geniu w Twoim pięnym ogrodzie,Dzięki za dobre słowo.
Masz ten swój ogród naprawdę kolorowy, w moim na razie tylko zielono. Przekwitły już wrzośce ,bez z powodu deszczu marniej i mniej pachnie. Konwalie też mokną. Po szafirkach i żonkilach już ani śladu. Jaśmin w pączkach, kalina ma juz piękne białe kule ale moczy je deszcz. Mam jeszcze fioletowy i niebieski barwinek i ten kwitnie. Mam też dwie hortensje /ogrodowe ?? /.Więcej na razie nie odważyłam się posadzić bojąc się zmarnowania pzrez niewprawne ręce. Mam kilka bylinek - tawułki rózne i hosty ale te na razie choć ładnie rosną wciąż są tylko zielone. Czy mogłabys mi poradzić Gieniu czym jako początkujący właściciel ogrodu mogę go troszkę ubarwić? Mój ogród ma dopiero 1,5 roku, jest na gliniastej, trochę kwaśnej glebie. W okolicy i za płotem sosny i brzozy. I w moim ogródku też posadziłam brzozy i sosny. Zza płotu przesadziłam czarny bez, jarzębinę pospolitą i marzę o pzresadzeniu czeremchy. Przesadział i psadziłam,bo nie lubie pustych trawników a mój ogród to było wcześniej szczere pole. Jak więc widzisz mam troszkę już ale raczej drzewi i krzewów , w kwiaty jestem uboga. A chciałabym żeby upiększyły ogród. Szukam rośłin dla takich początkujących, żeby nawet jak coś zrobie nie tak to dadzą sobie radę. W centarch ogrodniczcych wciskają Ci wszystko co mają abu spzredać. A nie mam jeszcze takiego zapzryjaźnionego któremu ufam. Podpowiesz mi czego mam szukać?? uściski i BAAAAARDZO ZAZDROSZCZĘ OGRODU> ;:167 wierka
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bożenko moje też chorują ale ratuję jak mogę , ten na trawniku w zeszłym roku był piękny ale jesienią też zachorował i musiałam go przyciąć jestem ciekawa co z niego będzie .

Dalu z tymi ode mnie iryskami nie będziesz miała problemu bo są niskie i nie przewracają się .

Wierko Witaj ja mam podobną ziemie co ty , swoją staram się troszkę dostosować , daję dużo kompostu dodałam do niej żwiru i przekopałam , rosną w moim ogrodzie prawie wszystkie roślinki , niektórym takim jak pustynniki czy szachownice zrobiłam drenaż i kupiłam ziemi ogrodowej do kwiatów i kompost i w to wsadzałam .

Do roślin kwaśno -lubnych RH, azali kopałam doły i dawałam odpowiednia ziemię kupioną w ogrodniczym ziemie do azali , rodonendronów i wrzosów .
Ja w swoim ogrodzie żeby przez cały rok było kolorowo , sadzę tulipany, żonkile ,prymule, irysy ,liliowce chryzantemy , floksy .

Genia
wiera13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2010, o 17:20

Post »

Gieniu, dzięki za podpowiedź :)
Rododendrony i azalie teraz ich czas kwitnienia i BAAARDZO mi się podobaja ale czy one nie za bardzo wymarzają? TY w zachodniej Polsce masz cieplej, ja mieszkam pod Warszawą w lasach i u mnie zawsze zimniej nawet niz w okolicy. Liliowce są cudne , nawet zanim zakwitna ich liście zdobią pięknie ogród. Twoje są niewyobrażalnie piękne. I masz mnóstwo odmian. No ale Ty masz rękę do nich. Ale powalczę i zakręce się koło liliowców. A powiedz mi jeszcze czy dużo ich sadzić w kępach , bo tak mi się najbardziej podobają w dużych grupach. Czy sadzić pojedyńczo i czekać żebu się rozrosły ? Ach i floksy!!! Super ,że mi przypomniałas , w dawnym domu mojej babci rosły takie kolorowe na całej rabacie !!!! A powiedz mi jeszcze kompost to taki z ogrodniczego sklepu czy swój własny robisz??
wierka :) :) :) :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiero kompost to mój .

Liliowce sadze po jednym ,one się rozrastają lepiej kupić po jedynym z różnych odmian niż 5 takich samych .

Genia
Awatar użytkownika
kubanki
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 16:34

Post »

Geniu, dobrze nie pamiętam, ale jeden jest taki bardzo pastelowy, krem z jasnym różem (takie mam 3), a drugi fioletowy i ten bardzo bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że dostałam go w kępie żółtych liliowców - kompozycja kolorystyczna gotowa :)
Właśnie wróciłam z dworu - są trzy sadzonki host. Zobaczymy, czy Ci się spodobają. Jedna z tych host, co na pewno chciałaś, ma tylko 3 kły na razie, więc poczekajmy do przyszłego roku, bo boję się, że nic po tym podziale ani z Twojej, ani z mojej by nie było. Drugą przygotowałam, a dwie pozostałe zrobiłam z tych host, które mi teraz Iga kupiła.
Ania
Mój ogród cz. 1, cz. 2
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu swoich małych , broń Ci Boże nie dziel , niech sobie rosną , u mnie już i tak sporo pięknych kolorowych , oczywiście nie które się powtarzają ale mnie to nie przeszkadza jak ładne hosty się powtarzają .
Jak wyjdę na dwór to wykopię Ci te 2 ciemne orliki do doniczki .

Genia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”