Kasztanowiec (Aesculus )z owocu, w donicy
-
Swagman
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: kasztanowiec
najprościej robi się to tak: jesienią znajdujemy sobie kasztanka pod drzewem - wsadzamy go do doniczki i wkopujemy ta doniczkę do ziemi na zewnątrz i on w tej doniczce sobie pod śniegiem zimuje i przechodzi stratyfikację- wiosną jak się zrobi ciepło skiełkuje- kasztany mają bardzo dobrą silę kiełkowania, wschodzą jak szczotka
tyle ze jak to będzie do doniczki sadzony to donicha musi być spora bo siewka ma masywny korzeń - ja bym go wczesna wiosną z tej doniczki wysadził wprost do gruntu w miejscu docelowym

Można jesienią od razu na stałe miejsce. Nasienie zagrzebujemy dość głebokawo tarczką do dołu.
- nocny_drwal

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
W tamtym roku wysiałem czerwonego. Niestety dużo nasion nie miałem, bo dzieci w parku mnie wyprzedziły (co za marnotrawstwo cennego materiału siewnego...
). A wykiełkował aż jeden 
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
- yzek91
- 10p - Początkujący

- Od: 2 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
w tamtym roku na jesień zebrałam kasztany. Wyczytałam w internecie, żeby je moczyć i podgrzewać lampką dopóki nie wykiełkują
oczywiście wszystkie zgniły...
- tajemnicza_1999
- 20p - Rozkręcam się...

- Od: 4 mar 2010, o 20:20
- Space99

- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
30km od Ciebie wiem gdzie jest pełno młodych kasztanowców.... rosną sobie pod drzewem. Granica poręby żegoty i Alwernii.
Łąka przy drodze. Chyba najprościej wykopać.
Łąka przy drodze. Chyba najprościej wykopać.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- Agrokasia
- 200p

- Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Re: Kasztanowiec - jak wyhodować z kasztana
Mam kasztany zebrane jesienią zeszłego roku. Trzymałam je w cieple - jako dekorację domu. Miałam je wyrzucić, ale pomyślałam, że mogłabym je posadzić na wsi. Jak sądzicie, czy takie wyschnięte, bez stratyfikacji wykiełkują?
One dawno przestały być żywe 
- kubus2015
- 200p

- Od: 26 sty 2009, o 00:27
Takie wyschnięte to nie wyrosną - myślę że najłatwiej będzie zebrać w październiku nasiona i zagłębione do połowy zasiać w docelowym miejscu. Ale sam tego nie praktykuję bo nie muszę - po wysypie kasztanów zeszłej jesieni mam teraz całą masę siewek pod drzewem, aż nie wiem co z nimi zrobić
dodam, że panuje tam mocny cień rzucany przez gęstą koronę drzewa, a mimo to sieweczki rosną potężnie. Rzeczywiście należy uważać przy przesadzaniu, bo wykształcają długi i gruby korzeń palowy 
Kuba
-
Ann-ka72
- 1000p

- Od: 1 paź 2009, o 18:56
Mój syn 2 lata temu zakopał w ogrodzie kasztana i zapomniał o nim
, na drugi rok wiosną okazało się że wypuścił pęd, przesadził , podlewa i sobie rośnie....do dzisiaj. Chyba nie trzeba za bardzo kombinować z tym sadzeniem

Anna
Mój ogród...
Mój ogród...
- Georginia

- Od: 10 lis 2009, o 16:47
Mam kasztanowca przed domem i jesienią palimy liście a kasztany zgrabiłam w wywiozłam do zagajnika obok.Pomyślałam że zimą jakieś zwierzęta się pożywią.Wiosną przechodziłam i widziałam cały las młodych kasztanów.Nawet nie były przykryte ziemią i wykiełkowały.Pozdrawiam.Alicja. 
- tila
- 100p

- Od: 21 mar 2010, o 15:08
Ann-ka72 pisze:Mój syn 2 lata temu zakopał w ogrodzie kasztana i zapomniał o nim, na drugi rok wiosną okazało się że wypuścił pęd, przesadził , podlewa i sobie rośnie....do dzisiaj. Chyba nie trzeba za bardzo kombinować z tym sadzeniem
![]()
Zgadzam się, mój synek tez tak zrobił ,tylko ze wsadził do doniczki i dziś mamy juz 2-letniego kasztana.Wez kilka kasztanów i posadz w jedno miejsce a na wiosnę na pewno jakiś się przyjmie.
Pozdrawiam Monika
- camellia

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Czytałam, że zdolność kiełkowania kasztanów wynosi do pół roku i najlepiej je wysiać natychmiast (tzn jak najszybciej) bez żadnego osuszania. Siejemy tą "plamką" do dołu.
Druga sprawa - Kasztanowiec czerwony Aesculus ×carnea jest mieszańcem dwóch gatunków kasztanowca: europejskiego Aesculus hippocastanum i amerykańskiego Aesculus pavia i z wysianych kasztanów mogą w przyszłości wyrosnąć kasztanowce zarówno o czerwonych kwiatach jak i białych.
Druga sprawa - Kasztanowiec czerwony Aesculus ×carnea jest mieszańcem dwóch gatunków kasztanowca: europejskiego Aesculus hippocastanum i amerykańskiego Aesculus pavia i z wysianych kasztanów mogą w przyszłości wyrosnąć kasztanowce zarówno o czerwonych kwiatach jak i białych.
Jak byłem synek też tak zrobilem...tila pisze:Ann-ka72 pisze:Mój syn 2 lata temu zakopał w ogrodzie kasztana i zapomniał o nim, na drugi rok wiosną okazało się że wypuścił pęd, przesadził , podlewa i sobie rośnie....do dzisiaj. Chyba nie trzeba za bardzo kombinować z tym sadzeniem
![]()
Zgadzam się, mój synek też tak zrobił ,tylko ze wsadził do doniczki i dziś mamy już 2-letniego kasztana.Wez kilka kasztanów i posadz w jedno miejsce a na wiosnę na pewno jakiś się przyjmie.
Tak wyszło, że rośnie u sąsiada, metr od płotu, liście lecą, pół swiata, a taki ładny jest, zasłania..
- camellia

- Od: 21 mar 2010, o 16:00
Tak to jest, że jak się o coś specjalnie nie dba to rośnie samo