Ogród Gosi cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Gosi cz. 2

Post »

Aniu, Adrianno, AniuDS Ewo Dziękuję bardzo ;:196

Izuś, ja należę to tych bezobsługowych. Moje zabiegi to podlewanie co jakiś czas herbatką liściastą z cytryną, a co cztery tygodnie granulki rozrzucam , substrala. I na zimę porządnie podlewam i okrywam siatką cieniującą. To wszystko. Od czasu do czasu jakiś mączniak, ale to tylko na tym żółtym.

Skrzyni nie mam wyłożonej niczym. Dziury tylko porobione w dnie, chociaż nadmiar wody ucieka też przez boki. Raczej specjaliści Ci powiedzą,że to nieprawidłowe, bo skrzynia szybko się rozpadnie, ale jak ją robiłam byłam na początku drogi ogrodniczej. Ja postaram się jednak zabrać za porządki, ale to trochę potrwa. :D

Ula, wstrętne te opuchlaki. Jak na razie odpukać ;:14 nie miałam. W razie czego będę biegać do ciebie po radę. Mój pierwszy rododendron posadzony został 5 lata temu. To ten na którym widać psa. Posadziłam go w dziurze wykopanej w trawniku, tylko nasypałam ziemi do rh. Był bardzo marny, żółkł i miał mało pąków. Gdzieś usłyszałam o tej metodzie z cytryną, stwierdziłam dlaczego nie. Jak syna na homeopatii wychowałam to może i rh pomoże. Zaczął się poprawiać. Po 2 latach postanowiłam zrobić całą rabatę kwasolubnych. Trochę gorzej radzą sobie u mnie azalie, ale będę próbować. To jest moja ulubiona rabata, oprócz tej z hostami i żurawka. Może dlatego, że jest najbardziej konsekwentna i uporządkowana. Byliny za bardzo mną zawładnęły. Nie potrafię ich pokonać. Kuszą i kuszą.
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Gosiu śliczne masz różaneczniki ;:138 a herbatka z cytrynką czemu nie :D gdzieś czytałam że niektórzy dają kawkę do picia ;:224
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

No to widzę, że prezent nie jest zagrożony - twoje rh są w świetnym stanie, więc nie mógł lepiej trafić :wink: :uszy

Co to za kremowa odmiana? Piękny jest!!! ;:180
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To ja poproszę o przepis na herbatkę rododendronową. :wink:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Maju, kawki bym się bała dawać, bo może za bardzo by je pobudziła :;230

Dominiko on jest taki bardziej cytrynkowy. To Goldbukett. Jakoś dziwnie mi kwitnie. Co roku ma więcej kwiatów, ale kwitną tylko w niższych partiach. Nie lubią czubka widocznie :D

Aniu. Ja po prostu parzę herbatę liściastą w dużej ilości, a potem wyciskam cytrynę. Podlewam razem z fusami.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Małgoś..postaraj się o kwas ortofosforowy..to rada Janusza z pogotowia ogrodniczego..dodaje się kilka mililitrów na konewkę.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

Czemu mnie tu jeszcze nie było? :shock: Cóż za niedopatrzenie! Ależ masz cuuudne rh. ;:180
Agata
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

;:132 Ja moje częstuję kawą i herbatą. Nie muszą wybierać. :;230
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
vita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2009, o 20:08

Post »

Z uwagą wsłuchuję się w te pomysły o dopalaczach dla różaneczników, bo moje niemrawe jakieś.
Widzę Małgosiu, że w naszych ogrodach podobnie. Też na chybcika sadzę gdzie popadnie czekając na lepsze czasy. Czyli takie, kiedy będzie można porozglądać się, pochodzić, podumać i pewnie zdecydować. Też popadam w coraz to nowe pułapki zakupowe i też nie mam sprawnego aparatu!
Mało tego, to również nie mogłam się wybrać z dziewczynami do Krzywaczki, jak Ty do Szmidtów!
I znam Płock...ciekawe, czy Ty Lublin? Poza tym to wspaniałe pozyskałaś rośliny, te bylinki....już o piennym różaneczniku nie wspominając :roll: Czasu i pogody życzę ;:196
Pozdrawiam, Wiktoria

Tak to się plecie...
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

No to znamy przepis na piękne rh: kawka, herbatka, granulka i dobre słowo :;230 czyli każdy może mieć takie wspaniałe rh. Ale mnie dziewczyny zachęcacie do założenia rabatki.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Mnie też ;:224
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

:wit ;:138 Gosia to mi pomogłaś! Mam 2 rododendrony. Jeden mi pięknie kwitnie, a drugi słsbiutki. To mu dam herbatki z cytrynką. Dzięki :wit U ciebie też tak leję? ;:196
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Ja będę sobie oglądała Rh u Ciebie - sama jakos nie mam do nich serca... może za bardzo im dogadzałam i sie zbiesiły... :;230
x-d-a

Post »

Gosiu, Twoje Rh swoją dobrą kondycję zawdzięczają kawce i herbatce z cytrynką, a ja mam jeszcze jeden sprawdzony patent - do dołka, w który sadzę kwaśnolubną roślinkę wsypuję pół wiaderka ziemi z igliwiem spod wielkie sosny czarnej; a już rosnące od czasu, do czasu obsypuję taką ziemią z igliwiem. Moje Rh chyba to polubiły...
Pozdrawiam i życzę dużo słoneczka ;:3
aleb-azi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2009, o 18:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dobra, niech będzie herbata z cytryną. Jest pod ręką a kwas ortofosforowy trzeba by zdobywać... Mam nadzieję, że RH nie słodzi :;230 Cudne są Twoje Rh ;:138
Czyli coś włożyć do skrzyni... Poszukam co forumowi ogrodnicy czynią w takim wypadku.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”