Różnice pomiędzy nasionami

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
ciekawy24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 maja 2010, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Różnice pomiędzy nasionami

Post »

Kochani forumowicze, mam do was parę pytań, między innymi:
Jaka jest różnica pomiędzy nasionami ze sklepu np firmy Ożarów Mazowiecki a takimi zVitroflora ?
Weźmy np bratki, w Ożarowie ta sama odmiana co w Vitroflora kosztuje 2 zl 1g a w Vitroflora 12 zl. 250 gram.
Więc jaka jest róznica? Czy wpływa to na wzrost rośliny wielkość kwiatów itp. I kolejne pytanko. Jaka jest różnica między samemu zebranymi nasionami a kupnymi ..... (czy jak sam zbiorę np z bratka to może on stracić np wielkość kwiata kolor itp lub inne cechy).

Dla niewiedzących Vitroflora jest polskim dystrybutorem sadzonek i nasion prodóktów ogrodniczych takich jak pelargonie begonie surfinie stokrotki bratki i tp http://www.vitroflora.com.pl
Proszę o wypowiadanie się na ten temat.

Dopisek Moderatora:
Duża ilość błędów poprawiona.
W następnych postach prosimy o poprawną ortografię, interpunkcję i polskie litery!!!
kasia_072
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: nasiona porównanie ciekawe i ważne zerknij nie pożałujesz...

Post »

tez jestem ciekawa,w tym roku mam mocne postanowienie zebrać własne nasionka,w ramach oszczędności,tyle tylko że nie wiem czy to dobry pomysł,boje sie że spotka mnie wielkie rozczarowanie.Sama w tym roku kupiłam nasionka tańsze i droższe,te tanie to jedna wielka porażka,na szczeście tylko petunie i koleuski,po prostu są mikroskopijne,słabe,hehe z dwóch opakowań petuni mam dwie marne sadzonki,wypuściło dużo listków tyle tylko że wielkości koniczyny :roll: ,a z jednego opakowania koleusów mam jedną sadzonke.A teraz już niestety dużo za późno by sadzić nowe.Dodam tylko że wszystkie inne roślinki pięknie rosną,nawet te które nie myślałam że urosną :D nie podaję firm gdyż mieszkam w stanach i są to amerykańskie firmy.
Przy okazji mam pytanie jak długo mogą leżeć nasiona,u mnie zaraz będą ogromne obniżki cen i zastanawiam się czy kupić,na następny sezon?
ciekawy24
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 15 maja 2010, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Różnice pomiędzy nasionami

Post »

na opakowaniu jest data ale tak na prawdę nie wiesz ile te nasiona mają lat to co się nie sprzeda miesza się z nowymi pakuje w nową torebkę i tak w kółko

Polskie litery już są (brawo!), ale w dalszym ciągu prosimy o poprawną interpunkcję.
Modertor RM
kasia_072
50p
50p
Od: 15 maja 2010, o 15:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Różnice pomiędzy nasionami

Post »

jeśli chodzi o nasiona to rzeczywiście data,datą a w nasiono sie nie wejdzie:)
ps
O tak,czcionka jest,jeśli chodzi o pisownie to bardzo rzadko pisze po pl:( i wpadki mi sie trafiają niestety,za co przepraszam i wysyłam kochani troszke słoneczka Wam,bo mamy go dużo ;:3 , strasznie przykro mi oglądac wiadomości z pl,wszystkim dotkniętym powodzią życzę dużo siły i bardzo współczuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”