Orliki to przynajmniej niejadalne dla ślimaków.
Mały skromny ogródek
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mały skromny ogródek
Ale pączysko ma ta piwonia
Piękne 
- e-genia

- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Adaś to jest ta czerwona majowa piwonia , jednak dałam 2 piwonie druga jest o miesiąc późniejsza .
Genia
Genia
Aniu rzeczywiście ślimaki omijają z daleka orliki , chociaż jedne z niewielu
roślin które im nie smakują
. Piwonia jest majowa , więc jak będzie ciepło to
powinna się szybciutko rozkwitnąć .
Geniu ta piwonia to jest moja którą już mam od kilku lat , a od Ciebie
obie są późniejsze , albo mi się coś poknociło i faktycznie to jest jedna - tylko rodzielona piwonia .
roślin które im nie smakują
powinna się szybciutko rozkwitnąć .
Geniu ta piwonia to jest moja którą już mam od kilku lat , a od Ciebie
obie są późniejsze , albo mi się coś poknociło i faktycznie to jest jedna - tylko rodzielona piwonia .
Moje piwonie, jak kwitną to wyglądają ładnie tylko do pierwszego większego deszczu, potem leżą na ziemi takie kłapciochy. Nie wiem, może je sznurkiem do kija przywiązać?
Orliki masz wspaniałe, miałem kiedyś dwie kępki ale nie chciały rosnąć i w końcu zniknęły.

Orliki masz wspaniałe, miałem kiedyś dwie kępki ale nie chciały rosnąć i w końcu zniknęły.
"Większą mądrość znajduje się w przyrodzie aniżeli w książkach"
Tomku
a wiesz , że właśnie tak zrobiłem z piwonią bo już się kładła po ziemi , a gdyby
przyszedł deszcz to całkiem by ją gleby przybił.
przyszedł deszcz to całkiem by ją gleby przybił.
W jakimś ogrodzie widziałam wokół piwonii taki mały druciany płotek (sprzedają to w marketach budowlanych w rolkach, wysokość jakieś 50cm max). Bardzo estetycznie to wyglądało i dawało super oparcie dla piwonii.
Adaś, w wątku "ekologicznym" znalazłam podobno niezawodny sposób na ślimaki pomrowce: bulion ze ślimaków. 60 sztuk martwych pomrowców zalać 10l wody i zostawić na 3-5 dni, od czasu do czasu mieszając. Polewać glebę wokół zagrożonych roślin... Obrzydliwe, ale jeśli zagrożone będzie moje pole sałaty, to się przemogę
Adaś, w wątku "ekologicznym" znalazłam podobno niezawodny sposób na ślimaki pomrowce: bulion ze ślimaków. 60 sztuk martwych pomrowców zalać 10l wody i zostawić na 3-5 dni, od czasu do czasu mieszając. Polewać glebę wokół zagrożonych roślin... Obrzydliwe, ale jeśli zagrożone będzie moje pole sałaty, to się przemogę
- Tajka

- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adamie witaj. Uporałam się w końcu z tym swoim wątkiem , a tu widzę u Ciebie tyle pięknych kwiatów
. Różanecznik Ci wspaniale zakwitł, u mnie jeszcze się namyślają i orliki już kwitną. Cudnie jest w Twoim ogrodzie. Wszystko jakby przyspieszone kwitnienie.Pozdrawiam. 
Dagmaro nie widziałem takich zabezpieczeń dla piwoni , ale gdybym spotakał to na pewno sobie kupię .
Są właśnie niektóre kwiaty które są wysokie , wiotkie i trzeba je czymś podeprzeć , taki płotek byłby w sam raz .
Ja dla ostróżki i margerytki , pospawałem z drutu taką obręczo - podpórkę i też zdaje egzamin .
Ze ślimakami już się nie cackam , rozsypałem granulat i po sprawie .
Tajko , dziękuję za miłe słowa
. Wcześniej narzekałem na pogodę , ale teraz od kilku dni
jest piękna
pogoda i bardzo ciepło , więc roślinki mają wspaniałe warunki na wzrost , rozwój i kwitnienie .
Są właśnie niektóre kwiaty które są wysokie , wiotkie i trzeba je czymś podeprzeć , taki płotek byłby w sam raz .
Ja dla ostróżki i margerytki , pospawałem z drutu taką obręczo - podpórkę i też zdaje egzamin .
Ze ślimakami już się nie cackam , rozsypałem granulat i po sprawie .
Tajko , dziękuję za miłe słowa
jest piękna
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
Przede wszystkim zazdroszczę Ci pogody, bo ja z zapłakanego wciąż Śląska.
Nic więc dziwnego, że kwitnie u Ciebie już tyle kwiatów, które u mnie jeszcze w pąkach.
Moim zdaniem metalowe obręcze do piwonii to najlepszy pomysł. Zwieszające się łodygi zasłonią metal, a całość zrobi wrażenie bukietu. Ja kupiłam w Auchanie obręcze z tworzywa, założyłam na krzaki, na razie się nie przewracają, ale co dalej?

Przede wszystkim zazdroszczę Ci pogody, bo ja z zapłakanego wciąż Śląska.
Nic więc dziwnego, że kwitnie u Ciebie już tyle kwiatów, które u mnie jeszcze w pąkach.
Moim zdaniem metalowe obręcze do piwonii to najlepszy pomysł. Zwieszające się łodygi zasłonią metal, a całość zrobi wrażenie bukietu. Ja kupiłam w Auchanie obręcze z tworzywa, założyłam na krzaki, na razie się nie przewracają, ale co dalej?
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
Adaś, rosną Ci roślinki w oczach! Ja jeszcze muszę poczekać na orliki i piwonie.
- e-genia

Ja swoje piwonie sadzę pod płotami i jak robią się duże pąki przywiązuje do płotu , tak samo robię z ostróżkami , nie mam wtedy poprzewracanych roślinek po deszczu czy burzy .arkandor pisze:Moje piwonie, jak kwitną to wyglądają ładnie tylko do pierwszego większego deszczu, potem leżą na ziemi takie kłapciochy. Nie wiem, może je sznurkiem do kija przywiązać?
Basiu
Oj nie nacieszyłem się długo tą piękną pogodą , dzisiaj i umnie też zapowiada się płaczący dzień .
Trzeba sobie jakoś radzić z podporami dla roślin , ja wymyśliłem taką metalową obręcz dla ostróżki i jest Ok.
Agnieś u Ciebie też na pewno szybko zakwitną , może u mnie jest bardziej mokro .
Geniu jak pod płotem u Ciebie rosną piwonie i ostóżki to rzeczywiście można przywiązać do płotu i nawet nie widać .
Ale ja mam piwonie posadzoną tą majową pod ścianą domu przy odbojówce i tam z tyłu krzaka wbiłem kołek i podwiązałem , też go nie widać .
Wydaje mi się , że piwonie te późniejsze mają bardziej sztywne łodygi i nie pokładają się , A te majowe są dość wiotkie .
Trzeba sobie jakoś radzić z podporami dla roślin , ja wymyśliłem taką metalową obręcz dla ostróżki i jest Ok.
Agnieś u Ciebie też na pewno szybko zakwitną , może u mnie jest bardziej mokro .
Geniu jak pod płotem u Ciebie rosną piwonie i ostóżki to rzeczywiście można przywiązać do płotu i nawet nie widać .
Ale ja mam piwonie posadzoną tą majową pod ścianą domu przy odbojówce i tam z tyłu krzaka wbiłem kołek i podwiązałem , też go nie widać .
Wydaje mi się , że piwonie te późniejsze mają bardziej sztywne łodygi i nie pokładają się , A te majowe są dość wiotkie .
- e-genia

Adam moje wszystkie piwonie trzeba przywiązywać , ta której kawałek Ci wysłałam też rosła pod domem ale potrzebne mi było miejsce na inne rośliny więc wykopałam i posadziłam pod płotem , wcześniej wsadzałam metalowy pręt , ale było go troszkę widać .
Genia
Genia
-
krzysztof01
- 1000p

- Od: 17 mar 2010, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witaj
Odwiedziłem Twój ogród i muchlę, że będę tu zaglądał częściej, oczywiście jeśli mi na to pozwolisz
Odwiedziłem Twój ogród i muchlę, że będę tu zaglądał częściej, oczywiście jeśli mi na to pozwolisz
Geniu jeśli trzeba bedzie wszystkie piwonie podpierać , to nie ma problemu , coś zaradzę .
Krzysztof
Witam cię w moim wątku . Cieszę się , że zechciałeś odwiedzić mój
ogród i muchlę (choć przyznam , że nie wiem co znaczy to słowo ?
) Zapraszam oczywiście ponownie do mnie . 
Krzysztof
ogród i muchlę (choć przyznam , że nie wiem co znaczy to słowo ?