Ogród Oli

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Oli

Post »

Dzidziu to takie drobiazgi. Dobrze, że w tygodniu nie mam czasu, bo ciągnie mnie ogromnie do odwiedzenia szkółek z roślinami :D

Aniu i do mnie dzisiaj przyszły nasionka od Ciebie ;:79 Jestem ogromnie szczęśliwa. Ale będzie się działo (siało). Mam nadzieję , że godnie się nimi zaopiekuję i wyrośnie wszystko jak należy.

Basiu nie martw się. Nie wszystkie szczodrzeńce jednocześnie wchodzą w fazę kwitnienia. Oto moje dwa :
Obrazek Obrazek

Jak widać żółty obficie kwitnie a fioletowo bordowy dopiero pokaże co potrafi :D

Agatko ja jestem wzrokowcem. Kiedy roślinka wyda mi się interesująca to wędruje do koszyka :D A potem dopiero zaczynam się martwić gdzie i jak ją posadzić. Już w tym sezonie zakupione piękne wrzośce, niestety padły ;:223

Co prawda w ogrodzie pracuję raczej w soboty, to udało mi się utworzyć liliowe poletko. Mam nadzieję, że ędzie pięknie kwitło. A dzisiaj posiałam gdzie popadnie (gdzie znalazłam trochę wolnego miejsca) kwiaty jednoroczne. Pewnie będzie trzeba je potem przepikowywać, ale co tam :D

A teraz odrobina kolorków z ogrodu.
Tulipanki na zakończenie sezonu :
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

OLU piękne lilaki i szczodrzeńce .Niestety koniec tulipanowego królowania jest bliski teraz prym będą wiodły piwonie a po nich lilie a potem cała reszta towarzystwa
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

:wit Olu
Szczodrzeńce podcięłam, wyglądały jak suche miotły. Widać porządnie zmarzły, tylko w samym środku wypuściły kilka maleńkich listeczków. O kwiatach nie ma mowy. Twoje śliczne ;:63
Zmarniał Ci ten piękny wrzosiec? Mój chyba też nie żyje, wycięłam do ziemi, może odbije?
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu właśnie poczyniłam przygotowania do nastepnego kwitnienia liliowego. Małe poletko liliowe. Mam nadzieję, że zakwitną, bo wyrosły w koszyczkach na poddaszu. Kilka dni je hartowałam na tarasie. Już przetrwały ulew i jeszcze sie trzymają :D Obrazek

Basiu w takim razie nie było rady. Skoro wyschły gałązki.. Dobrze, że nowe wypuszcza :D
I Tobie także zmarniał wrzosiec :cry: Były takie ładne, ale tak nie przystosowane do naszego klimatu. Szkoda. Ja miałam dwa ;:223 Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Olu, majowe krzewy dają piękny popis swoich możliwości - lilak, kalina, no i szczodrzeńce :D ;:138 - formy i kolory na które się czeka cały rok.
Lilie ogromne wyrosły :)
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Wspaniałe zakupy :P ;:138 ;:138 ;:138
Żarnowce już tak pięknie Ci zakwitły ,a mój pienny chyba całkowicie przemarzł . :(
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

To ja poproszę przepis na żarnowce. Moje jakoś nie chcą kwitnąć :|
Agata
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

OLU piękne liliowe poletko ,kwitnąca kalina i startujacy liliowiec to po tulipanach masz znów wesoło w ogródku
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu lilie wyskoczyły w górę zbyt szybko, bo były przetrzymywane na poddaszu. Już się bałam , że tam zakwitną . Inne, które były w gruncie , wychodziły swoim normalnym tempem i są dużo mniejsze, ale grubsze. Te na poletku były zakupione z Lilpolu. W większości to orientpety.Powinny wyrosnąć do wysokości nawet 2m, ale to chyba w następnych latach.

Jolu żółty żarnowiec jest u mnie już kilka lat. Nowy nabytek to ten różowo bordowy, pienny.

Agatko ja nic z nim nie robię, tylko podlewam. Rośnie przy tarasie. Nie jest specjalnie chroniony. Chyba miejsce mu przypadło do gustu. Co prawda przy tarasie była podsypana lepsza ziemia. I to tyle.
Agatko, dzisiaj zakupiłam na All mikoryzę do drzew owocowych, do pomidorków i ogórków i grzyby leśne. Ciekawa jestem czy faktycznie wyrosną grzyby :D Na razie mojemu M się nie przyznałam, bo on nawet kozaków z pod naszej brzozy nie chciał skosztować.

JADZIU kalina jest bardziej schowana i przy tej pogodzie (brrrr) jakoś mało cieszy oczy. Liliowiec zakwitł jednym kwiatkiem, ale przy deszczu jego uroda bardzo straciła :( Jeżeli lilie choć w połowie zakwitną jak na fotografiach z katalogu, to będzie wspaniały widok :D

Dzisiaj nie wychodziłam do ogrodu, bo ciągle pada. To zdjęcia z wczorajszego dnia :

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Olu toż to las liliowy :shock:
Piękne masz bzy, a szczodrzeńce cudowne ;:138
szczególnie ten zółty wpadł mi w oko :;230
i nie chce wyjść :;230 i gdzie to sadzić ;:14
Pozdrawiam -Dzidzia
aktualny,
spis wątków,
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Orlikom deszcz nie przeszkodził :) mają tyle wdzięku.
Moje szczodrzeńce już nie zakwitną, za to okazyjnie kupiłam janowca barwierskiego z pąkami. Jest podobny do żarnowca, musi go na razie zastąpić.
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Tosia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2010, o 16:48

Post »

Witaj Olu :wit Kwiaty przecudnej urody. Podobają mi sie orliki. Muszę je zadobyc. ;:138 :wit
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02

Post »

O! To Ci będę kibicować w uprawie grzybów jadalnych. U mnie niestety nic nie wyrosło. Ale nie mam zbyt dużo dobrych drzew do tej mikoryzy. Raptem brzozy, jeden świerk i dwie sosenki.
Agata
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie dziewczyny :wit

Nie będę dziś dużo pisała, bo ręce mi drżą z wysiłku. Pogoda dopisała, to znaczy nie padało i rzuciłam się w wir prac ogrodowych. A zaległości mam ogromnie dużo. Jeszcze czeka sporo dalii do posadzenia a rabata dla nich dopiero się robi.
Dzisiaj posiałam trzy rodzaje fasolki szparagowej karłowej, posiałam marchewkę i skorzonerę. Wsadziłam kilka pomidorków i papryk do gruntu. A poza tym plewiłam i oczyszczałam niektóre rabatki sadząc berberysy jako obwódkę. Co prawda i u mnie już nie jest kolorowo. Przeważa zieleń.
Trochę wydzieram trawki na kolejne grządki :D
Obrazek

A to jagody kamczackie
Obrazek
A to ujęcie z balkonu na poddaszu (nie z dachu :D ) Jeszcze zostało całkiem sporo trawki do zagospodarowania. Trochę jest bałagan ale gdzie się pracuje... posprzątam jak zakończę grubszą robotę.

Obrazek

A tu dosadziłam dwa krzaczki winogron, choć niewiele teraz widać. Coś małe te fotki mi wychodzą :cry:
Obrazek
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Zabeczka101059
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lis 2008, o 14:14

Post »

Olu piękne krzaki jagody kamczackiej :)