Na moj optyk stanowczo za malocarmen83 pisze:Tak na oko to jakieś 30cm.
Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
-
frant

- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Cudo ! Oj , Daniel , wpędzisz ludzi w kompleksy
. Największe wrażenie robi ten otwierany dach , zatem jest to tunel w wersji cabrio
. No to sie napracowałeś i pieniążkow tez poszło niemało ... Aha , powiedz tylko na co Ci w tunelu róża wiatrów
?
- carmen83
- 100p

- Od: 18 mar 2010, o 10:56
Łooooo matko te zchciałabym taki profesjonalny tunel. Kto wie...może w przyszłym roku 
carmen83 - kolejne podejście do ogródka warzywno-kwiatowego
- ewa38
- 100p

- Od: 6 lut 2010, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Daniel na pewno twoja praca nie pójdzie na marne. Twój tunel foliowy to Cudo , 
Ewa
Dzięki Frant nie było moim zamiarem kogokolwiek wprowdzać w kompleksy. Ale fakt sąsiedzi zza miedzy przecierali oczy ze zdumienia a niektórzy zapewne mnie wyśmewali ale ja i tak mam nadzieję iż jakiś plon otrzymam.frant pisze:Cudo ! Oj , Daniel , wpędzisz ludzi w kompleksy. Największe wrażenie robi ten otwierany dach , zatem jest to tunel w wersji cabrio
. No to sie napracowałeś i pieniążkow też poszło niemało ... Aha , powiedz tylko na co Ci w tunelu róża wiatrów
?
Aco do kosztów to materiał aż tak drogi nie był.Oczywiście mojej pracy nie liczę.
Jak żona się dowiedziała o moich zamiarach to jej odpowiedz była krótka (jak postawisz mi jakieś straszydło pod oknami to podpalę)
I tak powstał taki projekt.
Co do otwieranego dachu to po przeczytaniu wielu wątków na tym forum o potrzebie prawidłowego wietrzenia tunelu i jaki ma to wpływ na uprawę pod osłonami tak wyszło ale fakt przy bezsłonecznej pogodzie tunel może być zamknięry a wętylacja odbywa się poprzez regulację wysokości dachu podczas opadów ani kropla nie wpada do środka.
Teraz pozostaje mi dorobić jakieś otwierane drzwi z drobnej siateczki na czas wietrzenia tunelu podczas upałów pomysł jest taki aby drzwi były podwójne jedne foliowe które mam i taki moskitiery również otwierane lub przesuwane wenątrz tunelu które zabezpieczą mnie przed niechcianymi gośćmi czytajślimak kot pies itp.
Ewa38 cudo nie cudo teraz to pozostało wbić wiedzę do głowyewa38 pisze:Daniel na pewno twoja praca nie pójdzie na marne. Twój tunel foliowy to Cudo ,
A jak widzę to mało je nie jest.
-
stanley1
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pomidory koktajlowe (maskotka) zaczynają wypuszczać młode pędy nad każdą parą liści przy łodydze.
Pierwszy raz uprawiam pomidory i chciałbym zapytać czy usuwać te przyrosty.
To są te tzw. wilki czy po prostu roślina się rozkrzacza?
- ankha

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
To i ja się pochwalę moją (i M) budowlą dla pomidorów - zrobiona ze starego stelażu (pawilon ogrodowy) i folii, oraz mnóstwa umocnień. Tak to wygląda, wichurę i dwie ulewy już przetrwały:
i w środku

wysadzone były 10 maja. Większość ma już pąki.

i w środku

wysadzone były 10 maja. Większość ma już pąki.
- elik_49
- 1000p

- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Jeśli to maskotka, to są karłowe więc pozwól im swobodnie rosnąć, nie usuwaj wilków , krzaczek ładnie się zagęści.stanley1 pisze:Moje pomidory koktajlowe (maskotka) zaczynają wypuszczać młode pędy nad każdą parą liści przy łodydze.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- Asik78
- 200p

- Od: 8 mar 2010, o 19:50
No widzę,że stelaże od namiotów są coraz bardziej modne
ankha,dużo pracy miałaś przy namiociku,no i jeszcze włókniną wyłożyłaś
Super,życzę przepysznych pomidorasów
ankha,dużo pracy miałaś przy namiociku,no i jeszcze włókniną wyłożyłaś
Super,życzę przepysznych pomidorasów
Pozdrawiam,Asia
- ankha

- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Dzięki, mam nadzieję, że w końcu będą dobrze rosły i mocno owocowały 
-
tadeusz48

- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj STANLEY
Należy tak prowadzić boczne pędy by nie były one za gęsto, należy również podwiązywać poszczególne części pędów by pod wpływem owoców nie opadały na ziemię . Podstawową zasadą jest to by liście pomidorów nigdy nie stawały się wilgotne ( nie dotyczy upraw bez osłon w wyniku opadów deszczu).
Osobiście uważam że na więcej niż pięć bocznych pędów ( nie od razu przy pierwszym rozwidleniu) nie ma co prowadzić pomidorów koktajlowych.
Pomidory koktajlowe ,w odróżnieniu od odmian pomidorów wysokich można prowadzić na więcej niż dwa pędy, na ile to już zależy od Ciebie. Nie oznacza to że mogą one rosnąć jak chcą, przede wszystkim musisz dbać o to by do każdej części rośliny docierało świeże powietrze i światło.stanley1 pisze:Moje pomidory koktajlowe (maskotka) zaczynają wypuszczać młode pędy nad każdą parą liści przy łodydze.
Należy tak prowadzić boczne pędy by nie były one za gęsto, należy również podwiązywać poszczególne części pędów by pod wpływem owoców nie opadały na ziemię . Podstawową zasadą jest to by liście pomidorów nigdy nie stawały się wilgotne ( nie dotyczy upraw bez osłon w wyniku opadów deszczu).
Osobiście uważam że na więcej niż pięć bocznych pędów ( nie od razu przy pierwszym rozwidleniu) nie ma co prowadzić pomidorów koktajlowych.
-
stanley1
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje Tadeuszu za odpowiedź.
Mam też wiele sadzonek odmian malinowych (ożarowski oraz henryka) i chciałbym się poradzić który pęd/pędy najlepiej zachować, ten najniższy czy rosnące wyżej?
Co bym zyskał obrywając wszystkie pędy?
Mam też wiele sadzonek odmian malinowych (ożarowski oraz henryka) i chciałbym się poradzić który pęd/pędy najlepiej zachować, ten najniższy czy rosnące wyżej?
Co bym zyskał obrywając wszystkie pędy?