Rabaty ze słońcem do godziny 12

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Ciotka Agi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 cze 2008, o 11:25

Rabaty ze słońcem do godziny 12

Post »

Witam, mam do założenia 2 rabaty o wymiarach 8 x 5 metrów każda. Są one po obu stronach wejścia do domu. Ściana domu daje cień na rabaty od godziny 12-13. Wejście domu jest ustawione na wschód.
Proszę poradźcie jakie rośliny tam sadzić. Mnie by się podobały rabaty wrzosowe/wrzoścsowe, może jakieś trawy, ale nie jestem pewna, czy takie rośliny to dobry pomysł. Rabaty są płaskie.
Rośliny powinny być mało wymagające, ponieważ nie mam zbyt wiele czasu na pielęgnację, a więc pewnie odpadają takie, które trzeba na zimę wykopywać, muszą mieć też podobne wymagania glebowe. Nie chcę, żeby rosły wysoko, do pół metra byłoby w sam raz.
Teraz na tych rabatach rosły po 3 tuje kuliste Glauca Globosa, na ziemi była czarna włóknina, na niej kora. Między tujami był jałowiec płożący Blue Carpet. Kiedy kupowałam te tuje, powiedziano mi że rosną do 1,5 m. Więc o.K. Po 10 latach zasłoniły cały dom /jest parterowy/, miały około 2,5 m wysokości i tyleż szerokości, złączyły się ze sobą i wyglądało to tak, że nie mogliśmy znaleźć wejścia do domu między nimi. Tuje miały się doskonale i rosły dalej :tan ...
Ubiegłej jesieni postanowiliśmy je ostrzyc na wymiar około 1,5 m w nadziei, że suche badyle, które po tym strzyżeniu zostały, zazielenią się na wiosnę. Niestety nie, zazieleniły się tylko pojedyncze gałązki, ale wszystko wygląda tragicznie teraz.
Poradźcie co zrobić na tych rabatach po wycięciu tui i tych jałowców, które też rozrosły się niemożliwie. Z ziemią sobie poradzę, ale z tym cieniem po 12.00 nie wiem co zrobić.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabaty ze słońcem do godziny 12

Post »

Ale masz zadanie, bosko ;:108
Od wschodu może rosnąć mnóstwo roślin, którym wystarczy połowa dnia w słońcu, a niektóre w ogóle wolą cień czy brak słońca. Nie martw się, coś znajdziemy :)

Mogą być np.:
- tawuły
- kaliny
- hortensje
- krzewuszki
- jaśminowce
- niektóre róże
- tawlina
- tawulec pogięty
- trzmieliny
- lilaki
- cis
- mikrobiota syberyjska
- bodziszki, barwinki, żurawki, tiarelle, hosty, przywrotnik, starzec wielkokwiatowy, dąbrówka, dzwonki, fiołki, orliki, jarzmianki, jasnoty, kokorycze i kokoryczki, bergenia, parzydła, tojeście, kopytnik, pnącza różne, i wiele wiele innych roślin :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Ciotka Agi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 cze 2008, o 11:25

Post »

Dziękuję za odpowiedź.
Dokładnie zbadałam jak to jest z tym słońcem i tak, licząc od ściany domu:
20% ma cień o 13.00, tam tez jest stosunkowo sucho
50% ma cień o 15.00
pozostała część czyli 30% ma cień o 17.00
Ten rozkład układa się pasami.
Mam więc teren dość zróżnicowany. Ale cieszę się, że uważasz zadanie za ambitne!!!
Mam w innym miejscu, ewentualnie do rozsadzenia jesienią:
kolekcję funkii
lawendy bądź ile
liliowców też kilkanaście rodzajów
trzmielinę
W założeniu rosliny muszą być niskie, nie chcę powtórzyć błędu z tujami kulistymi. I też ma ich byc niewiele, podsypane korą.
teraz szukam pomysłu na kompozycję takiej rabaty o wymiarach 8x4 m. Jakbyś miała jakieś zdjęcia to bardzo proszę :D
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zdjęcia ro w sekcji moje ogrody, tam możesz się inspirować do woli :)

Niskie roślinki i sucho? Może irga? Ale to takie "biurowcowe", fuj i ble :P To już lepiej strzyc krzewy, które strzyżenie lubią, a lubią niemal wszystkie :)

A może pigwowce w odmianach? Japońskie są niskie, pośrednie nieco wyższe, kwitną dość długo i w różnych kolorach, w zależności od odmiany, a latem i jesienią mają ozdobne i jadalne owoce, czyli dwa w jednym, piękne i pożyteczne. Znoszą sucho, lubią słońce, ale jeśli jest do 15 czy 17, to powinno im wystarczyć.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”