Proszę poradźcie jakie rośliny tam sadzić. Mnie by się podobały rabaty wrzosowe/wrzoścsowe, może jakieś trawy, ale nie jestem pewna, czy takie rośliny to dobry pomysł. Rabaty są płaskie.
Rośliny powinny być mało wymagające, ponieważ nie mam zbyt wiele czasu na pielęgnację, a więc pewnie odpadają takie, które trzeba na zimę wykopywać, muszą mieć też podobne wymagania glebowe. Nie chcę, żeby rosły wysoko, do pół metra byłoby w sam raz.
Teraz na tych rabatach rosły po 3 tuje kuliste Glauca Globosa, na ziemi była czarna włóknina, na niej kora. Między tujami był jałowiec płożący Blue Carpet. Kiedy kupowałam te tuje, powiedziano mi że rosną do 1,5 m. Więc o.K. Po 10 latach zasłoniły cały dom /jest parterowy/, miały około 2,5 m wysokości i tyleż szerokości, złączyły się ze sobą i wyglądało to tak, że nie mogliśmy znaleźć wejścia do domu między nimi. Tuje miały się doskonale i rosły dalej

Ubiegłej jesieni postanowiliśmy je ostrzyc na wymiar około 1,5 m w nadziei, że suche badyle, które po tym strzyżeniu zostały, zazielenią się na wiosnę. Niestety nie, zazieleniły się tylko pojedyncze gałązki, ale wszystko wygląda tragicznie teraz.
Poradźcie co zrobić na tych rabatach po wycięciu tui i tych jałowców, które też rozrosły się niemożliwie. Z ziemią sobie poradzę, ale z tym cieniem po 12.00 nie wiem co zrobić.