Z kolorem kwiatu to dobry pomysł, bo gwarantuje inność odmiany; a przeszkadzać nie powinno?

tytuseee pisze:Większość uprawianych odmian jest samopylna lub częściowo samopylna, jeśli jest to odmiana obcopylna potrzebuje zapylacza. W morelach zapylaczem może być każda inna odmiana, ponieważ okres kwitnienia jest zbliżone(tylko w niektórych, rzadkich przypadkach, ze względu na sterylność, zapylaczem nie może być konkretna odmiana. Kolor kwiatu nie ma tu nic do zapylania. Pozdrawiam.

Z odmian moreli dostępnych na naszym rynku najwięcej jest samopłodnych i samobezpłodnych (mniej więcej w podobnej liczbie) - najmniej częściowo samopłodnych. Ale żeby rozwiać wątpliwości...
 Z odmian moreli dostępnych na naszym rynku najwięcej jest samopłodnych i samobezpłodnych (mniej więcej w podobnej liczbie) - najmniej częściowo samopłodnych. Ale żeby rozwiać wątpliwości... Zbliżone - zgoda, ale nie zawsze i nie każda odmiana. Owszem - porównując z innymi gatunkami drzew, u moreli termin kwitnienia jest "ujęty w dość wąskich ramach czasowych" i faktycznie większość odmian osiąga fazę pełni kwitnienia w tym samym czasie, ale odmiany bardzo wcześnie kwitnące mogą się "minąć" z odmianami o późnej porze kwitnienia (na szczęście u nas tych drugich jest zaledwie kilka).tytuseee pisze:...W morelach zapylaczem może być każda inna odmiana, ponieważ okres kwitnienia jest zbliżone...

mam trzy morele wczesna z morden juz kwitnie cześć kwiatów rozwiniętych, potem man odmianę o białych kwiatach, bardzo smaczna, kwiaty białe, nie pamiętam nazwy, i Early Orange jeszcze nie kwitnie ale jutro przy tej pogodzie będzie,
 mam trzy morele wczesna z morden juz kwitnie cześć kwiatów rozwiniętych, potem man odmianę o białych kwiatach, bardzo smaczna, kwiaty białe, nie pamiętam nazwy, i Early Orange jeszcze nie kwitnie ale jutro przy tej pogodzie będzie,   

pszczoły już kolo niej szaleją.
 pszczoły już kolo niej szaleją.   
   i nie mogą sie dostać
  i nie mogą sie dostać 

Bardzo cieszy ta "aktywność" pszczół (u nas jest podobnie)
 Bardzo cieszy ta "aktywność" pszczół (u nas jest podobnie)  Jeszcze tylko mieć nadzieję, że nie wystąpią w ciągu kilku tygodni przymrozki - i powinno być ładne owocowanie
 Jeszcze tylko mieć nadzieję, że nie wystąpią w ciągu kilku tygodni przymrozki - i powinno być ładne owocowanie  

pojawiły się na niej pomarańczowe kropki, jakich grzyb a kor pęka i wypływa z niej jakby żywica, z tego co czytałam to to rak bakteryjny między innymi
 pojawiły się na niej pomarańczowe kropki, jakich grzyb a kor pęka i wypływa z niej jakby żywica, z tego co czytałam to to rak bakteryjny między innymi

To była wersja 'z ust do ust'. Jak się okazało, na metce pisze "Wczesna z Molełełe'". Pewnie to Wczesna z Morden. Wyjątkowo jednak dużo w tym roku przywiędło gałązek, także na tej nowej.maryann pisze:Dokupiłem Early Orange.

To zwykłe, bezwartościowe odrosty korzeniowe siewki moreli
 To zwykłe, bezwartościowe odrosty korzeniowe siewki moreli