Ogród Moni cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Moni cz.3

Post »

dominikams pisze:Zachwyciło mnie to, co się dzieje na białej rabacie (i poszczególne roślinki, i całokształt). W ogóle to super ten pomysł z rabatami w różnych kolorach. Czy z góry byłoby widać kolorki? Jeśli tak, to wychyl się Moniu, z okna i cyknij :wink:
Niestety nie za bardzo dam radę z okna zrobić fotkę, ponieważ nie mam okna na tę stronę, gdzie biało - fioletowa rabata :( - to z boku domu. Tworzę teraz jeszcze żółto - fioletowo - różową rabatkę. Miałam nie dawać żółci do ogródka, ale i tak przez przypadek znalazło się u mnie kilka roślinek w tych barwach, więc już zostaną i będą miały swoje miejsce. Nie będzie czerwonych kolorków (tak myślę, choć ... kto wie ;:224 ), bo za nimi nie przepadam :wink:
liska pisze:Monia czuję się trochę zaniedbana..
Ta biała rabatka pownna być dedykowana mi hihhhi
Piękności tam uzbierałaś!
Naprawdę .. super!
popatrz a ja nie mam białej rabatki .. hmm
Dzięki, Izula ;:196
Nie masz białej rabatki, bo u Ciebie wszystko białe :;230
Jak chcesz jakąś roślinkę, to mogę kupić i wysłać - pisz w razie czego na p.w.;)
Aszka pisze:Moni jest bardzo konsekwentna w swoich postanowieniach ;:108
Jestem, jestem, bo ze mnie taki trochę uparciuszek w takich działaniach - jak coś postanowię, to choćbym miała na głowie stanąć, to dążę do celu :) :oops:
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A dlaczego nie planowałaś żółci w ogrodzie jeśli można wiedzieć? :wink: :D
Też nie lubisz? :wink:

Moniko ja przez szereg długaśnych lat nie miałam czerwieni w ogrodzie...absolutnie żadnej ,nie znosiłam czerwieni,uważałam,że działa wybacz- jak płachta na b.... aż do momentu gdy kupiłam pierwszą Eroticę i zobaczyłam w pełni lata co wnosi czerwień do ogrodu... ekspresję,żywiołowość,dynamikę ...i od tego momentu czerwień przewija się w poszczególnych miejscach mojego ogrodu...
Nie jest dominująca ale jej niewielkie plamy dobrze działają na senny gorącym letnim popołudniem ogródek.
Oczywiście to się może znowu zmienić :wink: ale od kilku lat namiętnie kupuję czerwone pelargonie,które idealnie się sprawdzają w moich realiach
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

KaRo pisze:A dlaczego nie planowałaś żółci w ogrodzie jeśli można wiedzieć? :wink: :D
Też nie lubisz? :wink:

Moniko ja przez szereg długaśnych lat nie miałam czerwieni w ogrodzie...absolutnie żadnej ,nie znosiłam czerwieni,uważałam,że działa wybacz- jak płachta na b.... aż do momentu gdy kupiłam pierwszą Eroticę i zobaczyłam w pełni lata co wnosi czerwień do ogrodu... ekspresję,żywiołowość,dynamikę ...i od tego momentu czerwień przewija się w poszczególnych miejscach mojego ogrodu...
Nie jest dominująca ale jej niewielkie plamy dobrze działają na senny gorącym letnim popołudniem ogródek.
Oczywiście to się może znowu zmienić :wink: ale od kilku lat namiętnie kupuję czerwone pelargonie,które idealnie się sprawdzają w moich realiach
Krysiu, żółcie jakoś mało mi pasowały do chłodu fioletów i bieli, jednak z czasem zachciało mi się ciepła żółtych barw i skusiłam się na przeniesienie żółtych prymulek ze starego ogrodu. Dodatkowo kupiłam pomyłkowe narcyze - żółte jak kurczaki (miały być białe, trąbkowe), a w ub. sezonie skusiły mnie liliowce w żółtych barwach, żółta róża oraz kosaćce fioletowo - żółte i takim oto sposobem trzeba robić żółtą rabatę :;230 :;230 W związku z tym, że wsadziłam je tam, gdzie rosną magnolie, fioletowe sasanki i bodziszek, będzie żółć z różowym i fioletem. Nie będzie chyba tak źle, prawda? Przypomniało mi się, że jest tam jeszcze hortensja i różowy pięciornik - jakoś to trzeba będzie pogodzić ze sobą. Może dokupię żółtego pieciornika ;:224
A czerwienie ... Niby nie mam, ale .. jednak zaczynam mieć, bo również pomyłkowo dostałam czerwone tulipany zamiast białych papuzich :evil: No i co ... Czas na czerwienie :roll: Chyba, że gdzieś w małym kąciku na końcu ogrodu ;:65 Już wiem... Tam, gdzie planuję domek narzędziowy - rośnie tam już perukowiec bordowy, to w okolicy czerwienie będą pasowały :uszy
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No i proszę :;230 :D wszystko da się pogodzić... nawet ...niechęć z potrzebą :D
Powiem jeszczce o mojej praktyce z żółtą rabatą - bo ja w moim miniaturowym ogródku też mam takie monochromatyczne rabatki :;230 ...
Więc tak .."ŻÓŁTA RABATA" składa się ze złotego iglaka,żłocistej trawy,złocistej pęcherznicy, żółtych r.Fresia ,mahoni,żółtej trzmieliny ciętej na okrągło i innych pomniejszych krzewów i bylin mających w sobie odrobinę choćby żółci.
To stałe nasadzenia a w zależności od nastroju każdej wiosny dokładam w donicach tam lub dosadzam na zasadzie kontrastu albo niebiesko kwitnące rośliny albo bordowo lub o bordowych liściach.
Bordo z żółcią tworzy latem ciężką kompozycję- kapiącą złotem :;230 tak to najczęściej odbieram
za to żółć z niebieskim jest stonowana fajna...ale ja lubię tę możliwość zmiany wyglądu tej rabatki bez zbytniego nakładu sił i środków.
W tym roku świta mi myśl dołączenia do żółci ... :P amarantu.
jeszcze jednak nie podjęłam decyzji...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne zestawienie roślinek o żółtych plamkach, Krysiu ;:63 Nie pomyślałam, że jeszcze tyle jest możliwości - pozwól, że częściowo skorzystam ;:196
Połaczenie żółci z amarantem ... kuszące ;:224 Będzie super ;:65 :uszy
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z uwagą czytam Wasze rozmowy na temat żółci :shock: Moni u mnie żółty zawsze przypadkiem wpada do koszyka i nie żałuję chociaż oddzieliłam te najbardziej żółte od różowych.Bo to prawda żółty żółtemu nierówny.Z czerwonymi jak u Karo-a właściwie dzięki niej.I w ten sposób "diabli wzięli" całą koncepcję pastelowo -różową
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm, więc muszę być uważna, bo jednak zależy mi na oddzieleniu kolorów :roll: Wiem, że to trudne, bo czasami roślinki same proszą, żeby je posadzić tu, a nie gdzieś indziej, ale muszę być twarda i nie dać się ich pokusom :;230 ;:14
Awatar użytkownika
snowflake
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 17:12

Post »

No właśnie... tyle pięknych kwiatów, że miłośnikom ciężko wytrwać w postanowieniu kolorystycznym... ale żółć z fioletem i różem też pięknie wygląda, więc rabatka będzie u Ciebie jak się patrzy :)

Zainteresował mnie tez sposób na mszyce... a jaka proporcja czosnku do wody? muszę spróbować...
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aluniu, jakoś nie zwracam zbytnio uwagi na proporcje :oops: Na ogół wyciskam do 2-3 ząbki, a wody daję mniej więcej litr :wink: Ponoć można też pryskać Coca Colą, ale nie próbowałam.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

Monia..Ty też masz niedaleko..a goście u nas zawsze mile widziani..
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Józefie, dziękuję ;:180 Z przyjemnością Cię odwiedzę, jak już będę miała urlop :uszy
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Monia dziękuje za dobre serducho ..
Ja jestem cierpliwa.. w końcu poszukiwane rośliny i do nas przychodzą..
Dzś Aga mi napisała, że Matka Sedliska której szukam od roku.. jest w Rzeszowie..
:)

Karo załamałaś mnie.. ja właśnie taką rabatę tworzę..
Trzeba więc będzie wymyśleć jej jakiś sensowny spin :;230
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lisko, jaką rabatę tworzysz? Żółto-amarantową?
Podziwiam Cię za cierpliwość w poszukiwaniu roślin. Ja chyba taka cierpliwa nie jestem. Jak mi się coś zamarzy, to szukam w ogrodniczych, a jak się nie udaje kupić, to kupuję na alle... , a tam zazwyczaj mizerne roślinki, niestety :? Musze się od Ciebie nauczyć tej cierpliwości ;:108
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Kontakt:

Post »

vertigo pisze:Józefie, dziękuję ;:180 Z przyjemnością Cię odwiedzę, jak już będę miała urlop :uszy
Monia aż urlop potrzebny?...żeby przejechać 5 kilometrów?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wracam z pracy ok.16.30 - 17.00, później obiad, trochę czasu spędzam w domu, a później już mi się niewiele chce - co najwyzej jadę na działkę na 1-2h. Nooo, ale masz rację, nie jest daleko, więc wypada wcześniej niż w lipcu znaleźć czas ;) :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”