Program ochrony drzew - Pomocy ;)

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
ogrodniczka87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2010, o 14:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Program ochrony drzew - Pomocy ;)

Post »

Witajcie,

jestem studentką ogrodnictwa. Mam dość poważny problem, otóż mam do zaprojektowania dość duży sad. Wybrałam takie gatunki jak: jabłoń, grusza i malina. Jednym z punktów w mojej pracy jest zawarcie ochrony drzew przed szkodnikami i chorobami. Mam przed sobą Program ochrony drzew. Czy ktos moglby mi wyjasnic po krotce- ile w sezonie robi sie oprysków na parcha czy zaraze, ze strony praktycznej? Ja juz sie pogubilam:((
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Pomocy ;)

Post »

Hello! :wit
Jeśli to taki, porządny program, to tam jest opisany sposób stosowania środków przeciwko wszystkim istotnym ekonomicznie chorobom. Raz- w danej fazie rozwojowej- jeśli wymieniono chorobę, to wykonujemy oprysk przynajmniej raz, a po drugie we wskazówkach w prawej kolumnie dodawane są instrukcje, np. w rodzaju "... od pierwszych objawów do końca czerwca co 10-14 dni..." I można policzyć. Niekiedy preparaty można mieszać w jeden zabieg i bezwzględna ilość oprysków jest mniejsza niż niż suma zabiegów potrzebnych x ilość chorób. Różni się to też w poszczególnych latach, zależnie od pogody, etc. Zwykle w sadach towarowych zabiegów na jednym gatunku jest ponad dwadzieścia.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ogrodniczka87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 maja 2010, o 14:53

Post »

Hmmm, no własnie- ta liczba zabiegów mnie przeraziła, czyli wygląda na to że idę dobrym torem. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
cx

Post »

Witam.
Pierwsze zdanie Maryanna jest prawdziwe,dalej...
Każdy sad jest inny i u każdego występuje inny "zestaw" chorób i szkodników.Nigdy nie wykonujemy wszystkich zabiegów zalecanych w Programie a tylko te niezbędne.Niezwykle ważna jest lustracja i wnioski z lat poprzednich.
Dodatkowo każdy rok jest inny i nie ma absolutnie żadnego porównania.
Np zabieg przeciw kwieciakowi ,w moim sadzie,wykonuję raz na kilka lat.Po roku z opryskiem następuje powolna odbudowa populacji szkodnika,a trwa to....3-5 lat,zależy od wielu czynników.
Są jednak sady w których co roku pryska się przeciw kwieciakowi.
Najbardziej uciążliwa choroba jabłoni-parch,tu różnice też są spore.Początek sezonu mieliśmy na Mazowszu łaskawy,a teraz ciągłe zwilżenie,przyrost liścia,opady zmywające śor i opryski muszą być częstsze.
Każdy sadownik sam musi podejmowac decyzję które zabiegi musi wykonać i kiedy.Czasem można poczekać z zabiegiem przeciw jednemu szkodnikowi,aż do czasu zwalczania drugiego(np miodówka i zwójki lub mszyce i zwójki)i wtedy oszczędzamy czas i pieniądze,przy niewielkich stratach.
Obecnie koszt zabiegu chemicznego=śor+woda+paliwo+amortyzacja+praca operatora-jest tak wysoki,że wielu stara się ograniczać wszelkie zabiegi do niezbędnego minmum,bo ceny uzyskiwane za owoce są...."niezbyt wygórowane" :evil: .
Pozdrawiam,Krzyś.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Program ochrony drzew - Pomocy ;)

Post »

ogrodniczka87 pisze:... Mam przed sobą Program ochrony drzew...
Zachęcam koleżankę do lektury "wstępu do programu ochrony roślin" na pierwszych stronach. Znajdziesz tam odpowiedzi na swoje pytania - jakie szkodniki i choroby, w jakich gatunkach, jak często i czy w ogóle jest taka konieczność, w jaki sposób etc. Ułatwi Ci do dalszą pracę. Uwaga praktyczna - pamiętaj o zachowaniu właściwej proporcji w nakładach na ochronę (strona ekonomiczna - bo potem mogą się pojawić pytania "niespodzianki" :P )
Pozdrawiam serdecznie :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”