Mój ogródek - kogra - 1cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Gdzieś czytałam :( ale nie wiem gdzie :( o sposobie szybkiego czyszczenia grzybów.
Moczyło się je chwilę ...muszę ruszyć tą głową może odnajdę w lukach gdzieś te informację...
Wiecie...rozumiecie...nie chodzę na grzyby...nie zbieram ich ...więc taka wiadomość znalazła się gdzieś w zakamarkach mojego mózgu ale liczę,że ją wygrzebię...

Objadłaś się już Grażynko grzybami???? ;:113
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Kogro, czy to wszystko jadalne grzyby? :shock: Próbowałaś już? Znasz się na tym? Jeśli tak, to gratuluję :) Ja się nie znam, a w lesie widzę na ziemi głównie liście, chociaż kolejny grzybiarz idąc za mną zbiera pełny kosz :lol:

Zwierzynę masz bardzo pracowitą :lol: Ale może to nawet lepiej, jakby oba kopały, ryły, gniotły i podjadały rośliny, to miałabyś łysy plac, a nie Kogrobusz :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Mariolko - tak się nam udało grzybobranie, chociaż nie jest to rekordowe. Kiedyś zebraliśmy z M za 3 godz. 25 kg grzybów 1 klasy. Teraz też wypadło super. Jak widać zresztą .

Lilu - tak , masz rację - kotka Misia to straszna pieszczoszka i ogromnie lubi ciepło. Uwielbia też przebierać łapkami leżąc na kolanach pani. A w moim ogrodzie tak już być musi - i dla oka i dla ciała. To przyciąga wszystkich.

Anulko - oj tak, grzybki były super. A że już były pierwsze przymrozki w górach, to grzybki zdrowiuśkie i apetyczne. A ja uwielbiam robić z grzybami i jeść. Mam znajomych, którzy też bardzo lubią grzyby ale nie mają czasu zbierać, więc się z nimi dzielę.

Izuniu - tak, tak, to wynik twojej mobilizacji i dzięki Ci za nią. Ja też będę miała w przyszłym roku pyszne truskaweczki. :wink: :lol: A kręgosłup się wyleczy przez zimę. :P Dla mnie praca z grzybami to czysta przyjemność. Ja lubię wszystkie grzyby a szczególnie zapiekanki z grzybami - pychota. :P

Kryseczko - a ja to nic nie robiłam i same mi wyrosły, taka niespodzianka natury, chyba za brak chemii w ogrodzie, a były też kozaki, gołąbki no i kanie.Kiedy grzyby czyści się przy zbieraniu to nie ma aż tak dużo pracy z nimi. A uszka z własnymi grzybami w barszczu to niebo w gębie. :roll: :lol:

Karuś - może chodzi o to, że na chwilę moczą się w wodzie a potem na sitku z dużymi oczkami pod kran i silnym strumieniem wody przepłukać - czasem też tak robię. No a co do jedzenia to nie jem ich tylko ja ale także obdarowywuję nimi znajomych i wiekowych już sąsiadów. A poza tym to wszyscy zachwycają się właściwościami leczniczymi grzybów chińskich czy japońskich a nasze wcale nie są gorsze. Tylko nikt się jeszcze na nich nie poznał. Może to i dobrze, bo pewno już by ich nie było. :cry: :lol:

Naleweczko - to wszystko są grzyby jadalne. Niejadalnych nie ma sensu zbierać - niech rosną dalej tam gdzie się pojawiły.A ja zbieram grzyby od urodzenia i znam się na nich nie najgorzej - dowodem jest to, że nadal żyję. :wink: :lol: Co zaś do zwierzaków to nie kopią i nie ryją z czego się bardzo cieszę. :P
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piękne te grzybki u Ciebie :) ale roboty to nie zazdroszczę :) choć grzybki lubię :)

mam nadzieję że nie wykończyło Cię to obieranie - a grzyby to chyba możesz zacząć na targu sprzedawać skoro masz ich aż tyle :) tyle teraz i wcześniej całe mnóstwo :)
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O tak, Karolu - natura w tym roku nie skąpi mi swoich darów. :wink: :lol: Ale nic się nie zmarnowało. Mam wielu chętnych na te smakołyki i dla wszystkich wystarczy. :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szczęściara z Ciebie Grażynko, takie grzyby w ogrodzie. Och zjadła bym sobie rydzów usmażonych na masełku. Ja miałam grzyby na wierzbie, też smaczne ale nikt oprócz mnie nie chciał ich jeść.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

A co to za grzyby - zbieram je od dziecka ale o takich jeszcze nie słyszałam. O gruszkach na wierzbie to już wiem, ale grzyby?Czy chodzi Ci o hubę?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Może to takie, jak u mojego sąsiada? Zdębiałam, jak je zobaczyłam. Wygladają niesamowicie.
Pytałam o nie sąsiada i on mi powiedział, że jak sie u niego pojawiły, to starał sie dowiedzieć co to jest i w koncu okazało się, ze to grzyb jadalny :D Zapomniałam jednak nazwy.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38

Post »

No , no Grażynko , piękne grzybowe zbiory masz :D A co z nich zrobiłaś ? :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Izo - szkoda że nie pamiętasz nazwy, zaraz bym poszukała w necie, ale może Kryseczka mi powie.Przemyśl jeszcze ten mostek Izo / zobacz u Grzesia/ ,może warto pomyśleć przyszłościowo. :wink: :lol:

Barbarko - część poszła na rozdanie, część na zupę i jajecznicę, część do marynowania a co zostało poszło do suszenia, bo mrożonych już mam aż nadto.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

To grzyb jadalny a nazywa się żółciak siarkowy. Zajrzyjcie do mojego wątku,swego czasu było tamgłośno o tych grzybach i zdjęcia też są.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Kryseczko - na pewno tam zajrzę i poszukam w necie, bo to dla mnie zupełna nowość. :roll: :lol:
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Grażynko, nie będę juz mysleć. Mostku nie będzie, bo mój mąż ma dwie lewe ręce do stolerki, a sama nie zrobię :(
Zaraz lecę do Krysi obejrzeć tego grzyba, bo nie jestem pewna, czy to ta nazwa. Moze to inny grzyb?
Awatar użytkownika
SoniaJ
200p
200p
Od: 15 wrz 2007, o 22:19

Post »

Co nowego w kogrobuszu,Grażynko?Grzybki już pewnie zjedzone............
Pozdrawiam. Sonia.
Moje chwastowisko
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Muszę się dzisiaj poskarżyć. Kiedy jechaliśmy z M w góry spotkaliśmy na drodze policję która pilnowała przejechanego na drodze pięknego jelenia a kiedy wróciliśmy do domu okazało się że został przejechany mój kot Kubuś. I oba te wypadki stały się prawie w tym samym czasie. S T R A S Z N E ! ! ! :cry:
Ja się nie zgadzam z takim traktowaniem zwierząt. Jak nazwać człowieka który zrobił coś takiego i uciekł ?
Czy to w ogóle jest człowiek ? :twisted: :twisted: :twisted:
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”