Ogród Gosi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
magos13
500p
500p
Od: 2 lut 2010, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Gosi

Post »

W sprawie mniszka.
Moja sasiadka nie ma trawnika sianego, ale naturalny (mniszka miała). Co jakiś czas wycina go urządzeniem skonstruowanym przez ojca, żeby nie dopuścić do kwitnienia, i nie widzę u niej żółtych kwiatków mniszka. Może to jest jakiś sposób ?
Pozdrawiam. Gosia
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja nie walczę z mniszkiem. Mnie się nawet podoba trawnik w żółte ciapki. Kosimy go razem z trawnikiem i ciągle wychylają łepki. Podobno można młode listki dodawać do sałatek, z kwiatu robi się syrop... Może trzeba go w ten kulinarny sposób wykończyć :;230
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dominiko, może on jakiś arystokrata i komary wolą spijać jego błękitną krew :;230

Małgosiu, nie będziemy przecież pracować. Tylko odpoczywać. I tak sie spracujemy w ogrodzie. Szczególnie Ty. Bo nie nadmieniłam, że Gosia bardzo ciężko pracuje. Sama wykonuje betonowe ścieżki. ;:180 I w ogóle ma przeuroczy ogród. Nie wiem dlaczego nie chce założyć wątku?

Józefie właśnie to taka walka z wiatrakami. Co usuniemy w tym roku to przyleci w następnym, albo jeszcze w tym.

Dalu, mnie się bardzo podoba taka kolorowa łączka, ale wtedy nie miałabym już w ogóle trawnika. Mlecze strasznie niszczą trawę wokół siebie. Nie pamiętam czy u Kajpej Eli widziałam urządzenie do wyrywania mniszka. Może trzeba zakupić?

Olu słyszałam też o wykorzystywaniu liści do sałatek. Może faktycznie spróbować? A mniszek to nie nazywa sie lekarski? Co się nim leczy?

No i miałam dzisiaj wcześniej iść spać. To forum jest przerażające. :twisted:
Awatar użytkownika
majka300
1000p
1000p
Od: 21 sty 2010, o 21:15

Post »

Gosiu mniszek lekarski ma wiele właściwości :)
Na wiosnę liście i korzenie mniszka lekarskiego produkują mannitol, substancję używaną w leczeniu wysokiego ciśnienia i słabego serca. Herbata sporządzona z korzeni i liści mniszka lekarskiego jest najlepsza do picia właśnie na wiosnę, od połowy marca do połowy maja. Herbatę taką sporządza się przez zagotowanie 250ml wody. Następnie zmniejszyć ogień i dodać 2 łyżki stołowe oczyszczonego i posiekanego świeżego korzenia mniszka lekarskiego. Przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać 2 łyżki stołowe pokrojonych, świeżo zebranych liści. Zaparzać około 40 minut. Odcedzić i pić 2 szklanki dziennie.

W kwiatach mniszka lekarskiego znaleziono substancję zwaną helenin, która może być pomocna dla osób mających problemy z widzeniem w ciemności. Kwiaty zawierają również znaczne ilości witaminy A i B2 (ryboflawina). Zaparzać garść świeżo zerwanych kwiatów w 250 ml gorącej wody przez około 20 minut. Pić 1 szklankę naparu dwa razy dziennie.

Mniszek lekarski to pożyteczne zioło w leczeniu brodawek, infekcji grzybicznych, owrzodzenia przewodów moczowych. Zioło to ma właściwości przeczyszczające oraz jest wspaniałym środkiem na problemy żołądkowe. Mniszek lekarski korzystnie wpływa na zdrową cyrkulację oraz jest wspaniałym lekiem oczyszczającym i wzmacniającym krew. Leczy również reumatyzm. Korzeń mniszka lekarskiego pobudza apetyt i ułatwia trawienie. Liście posiadają wlaściwości moczopędne.

A tu można poczytać całość http://zielnik.herbs2000.com/ziola/mniszek_lek.htm
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat :) cz.1, cz. 2
Zapraszam :)
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Małgosiu, czy mniszek i mlecz to to samo? Jeśli tak, to sałata z liści jest pyszna. Należy zbierać tylko młodziutkie, zanim pojawi się pąk kwiatowy.
Dziękuję za życzenia ;:167
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Majka Twoje przepisy na wykorzystanie mniszka super ,ja jeszcze dodam ,że wszystkie części mniszka oprócz nasion można dołożyć do gnojówki z pokrzywy...,albo zrobić osobno,jeżeli dużo miejsca w ogrodzie...na ustawianie wiaderek... :;230 A co powoduje takowa mikstura... :?: ano...tworzy próchnicę,stymuluje wzrost i owocowanie ,wzbogaca ziemie w potas ...,jednym słowem nie wyrzucajmy mleczy :D
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Też właśnie znalazłam informacje o wywarach i gnojówkach z mniszka. Wynika z tego, że powinnyśmy go raczej hodować a nie eliminować z ogrodu :;230
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Gosiu, jak u Ciebie mniszkowo się zrobiło. Ale godne uwagi te właściwości.
U mnie też problem z kleszczami- koty stale przynoszą. Mam nadzieję że zadziała repelent lawendowy który im nabyłam.
Czu uwierzysz że mój entuzjazm dla deszczu osłabł? :?
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Moja Droga, nie schlebiaj mi bo mi palma odbije ;:223 ;:223 ;:223 . Omnibusem nie jestem i dużo jeszcze muszę się uczyć. Od Ciebie też. ;:138 ;:167
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

:roll: Co ja najlepszego zrobiłam! Nie mam mniszka ani pokrzyw! ;:98
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44

Post »

Zaprasza do mnie. Mniszka mam mało, ale pokrzyw, ho, ho ;:196
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje kochane ;:167

Dzisiaj jest jeden chyba z najgorszych dni tej wiosny. Zimno i ponuro.

Aniu ja już mam tej pogody po dziurki w nosie. Piątek dał nam iskierkę nadziei, że będzie lepiej, ale już powoli ją tracę. Podobno dopiero czerwiec ma być cieplejszy. Jak na razie wszystkie przewidywania się sprawdziły, to i to się pewnie sprawdzi. :(

Maju, Moniu, Nelu ;:196 dziękuję Wam bardzo za te informacje. Znaczy się to bardzo pożyteczna roślina. I w sumie piękna. Trawnik usiany żółtymi kwiatkami wygląda przepięknie.

Dorotko chyba masz rację. Należy ją polubić i hodować. Tylko, że wtedy pewnie trzeba będzie pożegnać się z trawnikiem.

Stasiu jaka palma? Za zimno :;230
Stasiu wywar z pokrzyw doskonały jest na anemię. Wypiłam tego trochę.

Adrianno, niejedna osoba zazdrości Ci tego braku. Popatrz jak trudno nam dogodzić. Ja płaczę, że je mam, Ty opłakujesz ich brak :D
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
basjak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2009, o 13:34

Post »

Gośka, oszukujesz :D na trawniku zero mniszka.
Tulipany z ostatniej fotki to chyba Angelique ;:108
:wit
Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Margo2 pisze:Obrazek
Urocza kompozycja :D Co kwitnie na biało?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”