Pielęgnowanie traw ozdobnych
Re: Pielęgnowanie traw ozdobnych
Pennisetum hameln. Czy ona zimuje w gruncie? Jest wieloletnia?
- igielka78
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zimuje bez problemu i jest wieloletnia.
No to się ucieszyłam
Właśnie do mnie jedzie.
Miskant chiński nadal nie pokazuje zielonego. Czy u kogoś już wyszedł? Błagam, napiszcie, że nie, nerwy mam już zszargane. Oczyma wyobraźni widzę piękną kępę tej trawy w moim ogrodzie (taką jak na waszych zdjęciach) a ona śpi, kurczaczki, no! Mam nadzieję, że nie snem wiecznym...

Miskant chiński nadal nie pokazuje zielonego. Czy u kogoś już wyszedł? Błagam, napiszcie, że nie, nerwy mam już zszargane. Oczyma wyobraźni widzę piękną kępę tej trawy w moim ogrodzie (taką jak na waszych zdjęciach) a ona śpi, kurczaczki, no! Mam nadzieję, że nie snem wiecznym...

Dziękuję za odpowiedźMariusz_Surowinski pisze: Pierwsza -jednoroczna
Druga - wieloletnia, zazwyczaj zim nie przeżywa
Trzecia - jednoroczna

Mądry Polak po szkodzie

Nie chcę zapeszać- ale coś wyrasta jednak z mojego przyciętego dmuszka- czy to możliwe??
Amatorka ogrodu
- Mariusz_S
- Od: 18 lut 2008, o 01:12
- Kontakt:
W gruncie powinien przeżyć i odbić. Ale zima była nieciekawa, więc jeśli była to młoda sadzonka, na dodatek późno wsadzona to wszystko się mogło zdarzyć, niestety.Spacja pisze:No to się ucieszyłamWłaśnie do mnie jedzie.
![]()
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Niemożliwe.magirl pisze: Mądry Polak po szkodzie![]()
Nie chcę zapeszać- ale coś wyrasta jednak z mojego przyciętego dmuszka- czy to możliwe??
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Mam problem z miskantem giganteusem.
Chciałam z niego zrobić żywopłot, posadziłam co ok. 70 -80 cm wiosną 2008, ale bardzo wolno się rozrasta.
Nie wiem jak mogę go rozmnożyć - czy można po prostu odciąć szpadlem kawałek z bryłą korzeniowa i przesadzić w prześwity pomiędzy.
Jestem baardzo niedoświadczonym ogrodnikiem -nauczyłam się już trochę o różach, ale trawy to nadal dla mnie czarna magia
Chciałam z niego zrobić żywopłot, posadziłam co ok. 70 -80 cm wiosną 2008, ale bardzo wolno się rozrasta.
Nie wiem jak mogę go rozmnożyć - czy można po prostu odciąć szpadlem kawałek z bryłą korzeniowa i przesadzić w prześwity pomiędzy.
Jestem baardzo niedoświadczonym ogrodnikiem -nauczyłam się już trochę o różach, ale trawy to nadal dla mnie czarna magia

Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych 

- Józef
- Od: 26 mar 2006, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Szkoda, że to tak daleko bo byś sobie przyjechała odrąbać ile chcesz..no tak..trzeba ze zbitej kępy odrąbać siekierą bo szpadla nie wbije..ale już opuścił swoje obstawione blachą na 60 cm wgłąb miejsce i teraz mogę rozdawać w ilościach dowolnych..a raczej muszę bo inaczej zajmie całą działkę..Mariusz twierdzi że nie jest ekspansywny...hmm..e pur si muove...
Czyli jak sobie wyrąbię
kawałek to giganteusa nie zniszczę.
Dzięki za odpowiedź.
PS. Naprawdę szkoda.
No ale nie zawsze chcieć to móc

Dzięki za odpowiedź.
PS. Naprawdę szkoda.
No ale nie zawsze chcieć to móc

Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych 

- Mariusz_S
- Kontakt:
Józef
Ekspansywny nie jest, bo rozłogów nie ma. Jak każda roślina rozrasta się także na boki. Inna sprawa, że podział już 5-letniej kępy to makabra
Ekspansywny nie jest, bo rozłogów nie ma. Jak każda roślina rozrasta się także na boki. Inna sprawa, że podział już 5-letniej kępy to makabra

Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
- Mariusz_S
- Kontakt:
Marzenna
Z tym dosadzaniem to nie spiesz się. Dzieliłem w tym roku 3-letnie kępy. U góry może "badyli" było niewiele ale pod ziemią masa kłącz. Chyba z 10 sadzonek posadzonych co 0,5 m uzyskałem w tym roku około 300 dużych kłącz - każde z kilkoma pąkami. Jakbym się uparł i ciął kłącza na kawałki z 2-3 pąkami to i 1000 sadzonek by było.
Wniosek - w tym sezonie (3) byłoby spokojnie około 1000 pędów na 5 mb.
Z tym dosadzaniem to nie spiesz się. Dzieliłem w tym roku 3-letnie kępy. U góry może "badyli" było niewiele ale pod ziemią masa kłącz. Chyba z 10 sadzonek posadzonych co 0,5 m uzyskałem w tym roku około 300 dużych kłącz - każde z kilkoma pąkami. Jakbym się uparł i ciął kłącza na kawałki z 2-3 pąkami to i 1000 sadzonek by było.
Wniosek - w tym sezonie (3) byłoby spokojnie około 1000 pędów na 5 mb.
Mariusz Surowiński
Poradnik o trawach
Poradnik o trawach
Czy mogę w takim razie założyć, że jeżeli sadziłam co 70 -80 cm to np w 5 sezonie kępy najdą na siebie?
I jeszcze jedno pytanie - w zeszłym roku posadziłam malutkie giganteusy ok 50- 60 cm od czteroletnich świerków. Czy giganteus masą podziemnych kłaczy może zdusić iglaka?
Oj, wiem że jestem cieniutka
ale szybko się uczę 
I jeszcze jedno pytanie - w zeszłym roku posadziłam malutkie giganteusy ok 50- 60 cm od czteroletnich świerków. Czy giganteus masą podziemnych kłaczy może zdusić iglaka?
Oj, wiem że jestem cieniutka

Za blisko . Po kilku latach kępa tego miskanta będzie miała 1.5 m średnicy. Iglaki też każdego roku powiększają swoją średnicę . Trawa ta powinna być posadzona co najmniej dwa metry od świerka .
Dziękuję i w związku z tym jeszcze jedno pytanie - jak daleko od siebie powinnam sadzić giganteusy jeżeli chcę w miarę szybko uzyskać efekt żywopłotu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Nie wiem czy to najlepszy pomysł taki żywopłot . Wiadomo , że żywopłot to kilkanaście metrów długości , a więc setki , jak nie tysiące pędów , które przed nowym sezonem trzeba ściąć . Mordercza praca , szczególnie , że trzeba to robić sekatorem pęd za pędem . Nożyce do żywopłotu nie nadają się , łodygi za twarde . Można nie wycinać pędów , ale opadające liście rozniesie wiatr po całym ogrodzie i ciężko je potem pozbierać . Co zrobisz zależy od Ciebie . Nie wiem jak duże masz sadzonki bo od tego zależy w jakiej odległości je posadzić . Myślę , że co 50cm wystarczy .