Brzoskwinia - sadzenie, cięcie, owocowanie
-
- 200p
- Od: 14 lis 2007, o 14:21
Re: Brzoskwinia- pąki kwiatowe
Jak przycinałem gałązki to nie które były w środku zielone ,lecz jak się patrze na pąki to jakieś takie inne od pozostałych na innych drzewkach nie puszczają nic zielonego a nie wydaje mi się żeby to zrobiły bo inne drzewka oprócz czereśni które tez na razie się nie ruszają dawno puściły już pąki ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ponieważ to prawdopodobnie przemarznięte pąki, z których miały rozwinąć się kwiaty. Ale inna sprawa, że i zaczątki liści (z pąków szczytowych) powinny być już widoczne (u nas mają dobre 4-5 cm). Może poproszę fotkę?
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

Z moja brzoskwinia podobnie. Sadzona na jesien. Przycinana na wiosne (marzec) galazki obcinane byly zywe. paczki stoja w miejscu, takie malutkie 3-5 mm zczerniale. Nic a nic jeszcez nie puscila w tym roku. Co z tym drzewkiem?
-
- 50p
- Od: 22 kwie 2010, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja bym była spokojna,jak pisałam na 1-szej str wątku moja w pierwszym roku po posadzeniu bardzo późno wypuściła listki mimo, że gałązki były zielone do czerwca nic się nie działo pamiętam bo jabłonka jednocześnie sadzona miała już piękne listki a brzoskwinka nic ( i też się martwiłam) a potem wszystko nadrobiła a w tym roku ma już kwiaty. Wierzę, że i Wasze w końcu ruszą tylko trzeba trochę poczekac...
U mnie dwie stare brzoskwinie mają pełno kwiatów:)) ale niestety jedna 3 letnia brzoskwinia padła nie przerwała zimy nie pościła nawet pąków gałązki wszystkie były brązowe i suche nie było nic zielonego, została ścięta i poszła do ogniska.
Jak powinna wygladac po przecieciu galazka zywej brzoskwini? Moja w srodku jest taka jakby zrewniala kremowo-zoltawa, a obrzeże-kora jest jasno zielona.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Najlepiej zdrapać wierzch kory delikatnie paznokciem- jeśli ukaże sie zielone, to znaczy że żywe. Analogicznie po przecięciu też zielony krążek da się dostrzec.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Witam. Zauważyłem na brzoskwini wyciek " galaretki w kolorze brązowym". Czy ktoś wie co to może być i jeżeli to jakaś choroba to jak z tym walczyć? Pozdrawiam.
- maryann
http://forumogrodnicze.info/search.php? ... mit=Szukaj
maryann pisze:Zabrałem się za operację bez znieczulenia, okazało się, że chora tkanka ma ponad 10cm długości i obejmuje prawie połowę obwodu gałęzi. Wyskrobałem jednak do białego na głębokość i do zielonego na boki, zamalowałem emulsją z Miedzianem, i tyle.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Kędzierzawość
Problem dotyczy brzoskwini. Pojawiają się kędzierzawe, bąbelkowe-różowe liście. na razie tylko na czubkach gałęzi. Jesienią w okresie bezlistnym opryskałam miedzianem, a 07 kwietnia sylitem. Tak liczyłam, że w tym roku drzewa będą już zdrowe.
Bardzo proszę, poradźcie mi coś. Czy można jerszcze zahamować to choróbsko?
- maryann
Raczej niewiele. Bardzo dokładny oprysk(tak, żeby nic nie zostało suchego , a nadmiar aż spływał) w okresie bezlistnym jesienią, a zanim pękną pąki wiosną drugi raz. Raz Miedzianem, a raz Sylitem(albo odwrotnie) powinien wystarczyć. jeśli cos poszło nie-tak, to jedynie intensywne nawożenie azotem(także dolistne) nieco zlagodzi objawy.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kędzierzawość
mirka2 pisze:Problem dotyczy brzoskwini. Pojawiają się kędzierzawe, bąbelkowe-różowe liście. na razie tylko na czubkach gałęzi. Jesienią w okresie bezlistnym opryskałam miedzianem, a 07 kwietnia sylitem. Tak liczyłam, że w tym roku drzewa będą już zdrowe.
Za późno przeprowadziłaś oprysk syllitem.W przyszłym roku wykonaj go końcem lutego.
jak miałem go wykonać końcem lutego skoro był mróz - 20 st C
Teraz nie można tego jakoś uratować ?
Teraz nie można tego jakoś uratować ?
- maryann
Między -20st a pękaniem pąków na pewno musi być kilka dni z temperaturą + kilkanaści stopni. To jest właśnie czas na wiosenny oprysk. Poza tym http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=70
Brzoskwinia - cięcie
Posiadam brzoskwinię, która wyrosła z pestki,jeszcze nie owocowała.Ostatnio wyczytałam że 'w letnim cięciu powinno się usunąć wierzchołki wszystkich pędów owocujących'.Moje drzewko nie owocowało (chociaż pierwszy raz zakwitło) czy powinnam je przyciąć czy poczekać do wiosny?Ma długie cienkie gałązki i dwa przewodniki ( Bo wiosną przycięłam jej czubek) Tak to wygląda:

Pozdrawiam. Ela