Niesamowite wrażenie robi rajska jabłoń
Ogród Oli
-
Monia68
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród Oli
Olu, uwielbiam tak podaną skorzonerę!!
Przyznam szczerze, że pierwszy raz widzę taką piwonię.
-
Anula1213
- 200p

- Od: 31 lip 2009, o 08:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Witajcie serdecznie
Dzisiaj u mnie pada deszcz, więc nie pozostaje mi nic innego jak świętować biernie. Ostatnio m kupił kosiarkę spalinową samojezdną i mam nadzieję, że przez pierwszy okres bedę miała koszony trawnik. Do tej pory używałam elektrycznej. Troche kłopot z kablem. Ciągle sie plątał pod nogami. Po pierwszym uruchomieniu kosiarki, uznałam, że w razie potrzeby ja będę jednak kosiła nadal elektryczną. Mimo wszystko mniej robi hałasu i nie wydziela spalin. Również niedawny nabytek kultywator, czyli "elektryczna łopata " również bardzo mi pomogła przy ździeraniu darni i kopaniu rabat. Z tym urządzeniem trochę nadrobię straconego czasu.
Z powodu deszczu , dzisiejsze plany założenia folii na konstrukcję tunelu znowu muszą zostać przełożone
Gosiu jak tylko niby piwinia pokaże kwiat, zaraz zrobię fotkę. Ułudka na razie nie zwiędła. Siedzi sobie w ziemi, czyli chyba będzie dobrze . Jak się wzmocni , to i jej cyknę zdjęcie. Nie dziękuję, bo czasem jestem przesądna, ale
Moniko skorzonera w/g mnie jest smaczniejsza od szparagów. Nie ma włókien i jest także delikatna. W podobny sposób można przygotować rzodkiewki. Po ugotowaniu oczywiście nie trzeba z nich zdzierać skórki. Podaje się je także z tartą bułką podsmażaną na masełku. Rzodkiewki po ugotowaniu tracą piekący smak.
Zdaje się, że moja "piwonia" jest jakąś nową odmianą. Zaraz zajmę się jej identyfikacją, bo wczoraj zabrakło czasu.
Anetko muszę się przyznać bez bicia, że do tej pory cebulki tulipanów kupowałam całkiem przypadkowo. Ostatnie zakupy jesienne przyniosły mi sporo niespodzianek. Sama nie wiedziałam, że takie barwy i kształty się ukażą moim oczom. To forum zmienia moją świadomość ogrodniczą.Tulipanki pomarańczowe to zakup z przed kilku lat, ale dopiero tej wiosny zaczęłam dostrzegać ich piękno. Do tej pory czieszyły mnie tylko jako wcześnie kwitnące kolorowe kwiaty. Już się szykuję na jesienne świadome zakupy cebulowe.
Anetko myślę, że jak będziesz kupowała teraz bordowe, to może wyjdą pomarańczowe
Z pewnością także są śliczne.
A teraz jeszcze następne tulipanki :

Moja begonia zakwitła w domu i dzisiaj powędrowała na taras :

Dzisiaj u mnie pada deszcz, więc nie pozostaje mi nic innego jak świętować biernie. Ostatnio m kupił kosiarkę spalinową samojezdną i mam nadzieję, że przez pierwszy okres bedę miała koszony trawnik. Do tej pory używałam elektrycznej. Troche kłopot z kablem. Ciągle sie plątał pod nogami. Po pierwszym uruchomieniu kosiarki, uznałam, że w razie potrzeby ja będę jednak kosiła nadal elektryczną. Mimo wszystko mniej robi hałasu i nie wydziela spalin. Również niedawny nabytek kultywator, czyli "elektryczna łopata " również bardzo mi pomogła przy ździeraniu darni i kopaniu rabat. Z tym urządzeniem trochę nadrobię straconego czasu.
Z powodu deszczu , dzisiejsze plany założenia folii na konstrukcję tunelu znowu muszą zostać przełożone
Gosiu jak tylko niby piwinia pokaże kwiat, zaraz zrobię fotkę. Ułudka na razie nie zwiędła. Siedzi sobie w ziemi, czyli chyba będzie dobrze . Jak się wzmocni , to i jej cyknę zdjęcie. Nie dziękuję, bo czasem jestem przesądna, ale
Moniko skorzonera w/g mnie jest smaczniejsza od szparagów. Nie ma włókien i jest także delikatna. W podobny sposób można przygotować rzodkiewki. Po ugotowaniu oczywiście nie trzeba z nich zdzierać skórki. Podaje się je także z tartą bułką podsmażaną na masełku. Rzodkiewki po ugotowaniu tracą piekący smak.
Zdaje się, że moja "piwonia" jest jakąś nową odmianą. Zaraz zajmę się jej identyfikacją, bo wczoraj zabrakło czasu.
Anetko muszę się przyznać bez bicia, że do tej pory cebulki tulipanów kupowałam całkiem przypadkowo. Ostatnie zakupy jesienne przyniosły mi sporo niespodzianek. Sama nie wiedziałam, że takie barwy i kształty się ukażą moim oczom. To forum zmienia moją świadomość ogrodniczą.Tulipanki pomarańczowe to zakup z przed kilku lat, ale dopiero tej wiosny zaczęłam dostrzegać ich piękno. Do tej pory czieszyły mnie tylko jako wcześnie kwitnące kolorowe kwiaty. Już się szykuję na jesienne świadome zakupy cebulowe.
Anetko myślę, że jak będziesz kupowała teraz bordowe, to może wyjdą pomarańczowe
A teraz jeszcze następne tulipanki :

Moja begonia zakwitła w domu i dzisiaj powędrowała na taras :

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
...,ale jakie Ty robisz zdjęcia
Maszynka co sama ,to chyba mój najlepszy zakup w sezonie .Roboty będę miała o połowę miej Nawet w ogrodzie siałam co 50 cm .coby z motyką potem nie latać ,a z maszynką .
Brak czasu na wszystko ...witaj w klubie .
Maszynka co sama ,to chyba mój najlepszy zakup w sezonie .Roboty będę miała o połowę miej Nawet w ogrodzie siałam co 50 cm .coby z motyką potem nie latać ,a z maszynką .
Brak czasu na wszystko ...witaj w klubie .
- Zabeczka101059

- Od: 12 lis 2008, o 14:14
Olu sam nie wiem co mi się bardziej podoba
Wszystko masz piękne, zdjęcia wykonane perfekcyjnie
Oczywiście mnie też zainteresowała Twoja piwonia

Wszystko masz piękne, zdjęcia wykonane perfekcyjnie
Oczywiście mnie też zainteresowała Twoja piwonia
- peonia

- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Olu , ta [piwonia to krymka czyli paeonia dahurica , powszechnie rosnąca w okolicy Krymu stąd nazwa powszechna krymka.
Bardzo ładny okaz Ci się trafił.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- AAleksandra

Peoniu serdecznie dziękuję za rozwikłanie zagadki. Więc na 100% mam piwonię
To był jedyny okaz w sklepie. Sprzedawca powiedzieć nic wiecej nie mógł poza tym że to piwonia.
Jeszcze raz dziękuję .
Jeszcze raz dziękuję .
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
OLU widzę ,że expert się już wypowiedział
za super zakup trzeba będzie się za takim cudem rozejrzeć .Trochę Ci zazdroszczę oczywiście pozytywnie gdyż również mam fioła na ich punkcie .Mam nadzieję ,że nie omieszkasz się pochwalić kwiatem
- basjak

- Od: 20 wrz 2009, o 13:34
Ola, będę codziennie tu zaglądać wyglądając kwiatu piwonii. Gdzie Ty ją dopadłaś?

Pozdrawiam mile - Basia
Balinki
Balinki
- AAleksandra

Iduś trochę lepsze zdjęcia to zasługa nowego aparatu i odrobina cierpliwości.Ja jeszcze nie wpadłam na szersze odstępy w sianiu aby wykorzystać maszynkę
Poprawię się i następne zasiewy już z głową
Dzidziu dziękuję
jak wspomniałam 90 % to aparat a reszta to oświetlenie i powstrzymanie drżenia łapek. Teraz już wiadomo, że to piwonia. Ciekawa jestem jakie będzie miała kwiaty. Kolor już widać a na resztę trzeba troszkę poczekać.
Jadziu dziękuję za przekierowanie do prawdziwego fachowca w tej dziedzinie. Peonia nie zawiodła i dała nam szystkim szybką odpowiedź. Oczywiście zaraz po ukazaniu się kwiatuszka, będę się chwaliła
Basiu w mojej miejscowości istnieje taka przy domu sprzedaż różnych ozdobnych. Czasem tam zaglądam, ale ceny nie zachęcają do częstych odwiedzin i wybór taki sobie. Wstąpiłam tam tak tylko popatrzeć i doniczka z tą piwonią (jedyną) zaciekawiła mnie. No i znalazła się w moim posiadaniu za 20zł.
Dzidziu dziękuję
Jadziu dziękuję za przekierowanie do prawdziwego fachowca w tej dziedzinie. Peonia nie zawiodła i dała nam szystkim szybką odpowiedź. Oczywiście zaraz po ukazaniu się kwiatuszka, będę się chwaliła
Basiu w mojej miejscowości istnieje taka przy domu sprzedaż różnych ozdobnych. Czasem tam zaglądam, ale ceny nie zachęcają do częstych odwiedzin i wybór taki sobie. Wstąpiłam tam tak tylko popatrzeć i doniczka z tą piwonią (jedyną) zaciekawiła mnie. No i znalazła się w moim posiadaniu za 20zł.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- JAKUCH

- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Wiesz taką cenę też jeszcze bym dała nie znowu taka wygórowana .Mam nadzieję ,że odrazu pochwalisz się kwiatem
- AAleksandra

Jadziu cały czas zaglądam czy kwiatuszek nie pokazał już wnętrza, ale jest zimno ...
Na razie proponuję ziółka : melisa na ukojenie nerwów oraz mięta na problemy trawienne i żołądkowe .

Na razie proponuję ziółka : melisa na ukojenie nerwów oraz mięta na problemy trawienne i żołądkowe .

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- Zielona_Ania

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Ziółka piękne
Przymierzam się do założenia miętowej rabatki, mam trzy odmiany, ale muszę jeszcze polować na inne. Lubię dodawać liście mięty latem do domowej lemoniady.
- AAleksandra

Aniu ja na razie mam cztery gatunki mięty. Te ze zdjęć dokupiłam jesienią. Czwarta mieta pieprzowa dopiero zaczyna wyłazić.
W zeszłym roku dodałam liście mięty do soku z malin i czarnej porzeczki. Tak zwyczajnie do sokownika. Smak wyszedł wspaniały, orzeźwiający. Sama herbatka ze świeżej mięty również inaczej, lepiej smakuje.
Na dzień dobry dzisiejsza roślinka, może ktoś zna nazwę ?

W zeszłym roku dodałam liście mięty do soku z malin i czarnej porzeczki. Tak zwyczajnie do sokownika. Smak wyszedł wspaniały, orzeźwiający. Sama herbatka ze świeżej mięty również inaczej, lepiej smakuje.
Na dzień dobry dzisiejsza roślinka, może ktoś zna nazwę ?

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Piwonia całkiem nieźle się zapowiada.
Czekamy na pełny rozkwit .
Jest to dąbrówka rozłogowa chyba odmiany Burgundy Glow.
Czekamy na pełny rozkwit .
Jest to dąbrówka rozłogowa chyba odmiany Burgundy Glow.