Rukola jest świetna dla każdego na początek prób warzywno-ziołowych- faktycznie szybko wschodzi i potem szybciutko rośnie. Na pewno nie sprawi Ci zawodu. A poziomki u mnie też zaczęły kwitnąć
Ankowo
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ankowo
Asiu -zawsze mi miło Cię gościć
Rukola jest świetna dla każdego na początek prób warzywno-ziołowych- faktycznie szybko wschodzi i potem szybciutko rośnie. Na pewno nie sprawi Ci zawodu. A poziomki u mnie też zaczęły kwitnąć
Doganiam Irlandię
.
- asia0809
- 1000p

- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O nieba, masz Crataegus cruss-galli
Ileż ja się go naszukałam, zresztą bez sukcesu. W końcu zadowoliłam się głogiem krwistym (ale czy to on to nie jestem pewna). Jak zakwitnie Twój ostrogowy, to ładnie się uśmiecham o foteczkę 
- Zielona_Ania

Asiu, ja go kupowałam kilka lat temu za grosze, kopany, z gołym korzeniem. Miał ze 30 cm wysokości. Teraz ma już ponad 1,5 metra. Muszę jeszcze przyjrzeć się dokładnie jego liściom, bo też nie mam pewności czy był to dobrze oznaczony gatunek. Wydaje mi się że ma lekko wycinane liście, a crus-galli powinien mieć nieklapowane.
Ale schrupałabym taką rzodkieweczkę
Deszcz bardzo by się przydał. Dzisiaj podlewałam już rabaty, bo roślinki potrzebują teraz dużo wody 
Aniu, Ty z taką pasją uprawiasz te swoje warzywka i tak o tym piszesz, że zaczynam pomyśliwać o jakimś zagonku
W tym też coś jest!
- Zielona_Ania

Agnieś- przydałby się jakiś zaklinacz pogody, żeby tak sobie zamówić podlewanie z chmurki.
Martuś- oj, jest coś w warzywkach
Patrzę na nie zupełnie inaczej, odkąd sama je sieję i sadzę. A że coraz więcej jest ciekawych odmian to każdy znajdzie coś dla siebie. Jutro dosieję jeszcze żółtą rzodkiewkę i potem będę podziwiać paletę barw 
Martuś- oj, jest coś w warzywkach
- majka300
- 1000p

- Od: 21 sty 2010, o 21:15
No to ja też muszę zobaczyć czy moje mają kwiatkiigor944 pisze:U mnie truskaweczki też już kwitną.
Aniu gratuluję złotka
"Żeby ujrzeć piękno i umieć się nim wzruszyć, Pięć zmysłów to za mało, do tego trzeba duszy..."
Mój mały świat
cz.1, cz. 2
Zapraszam
Mój mały świat
Zapraszam
- Zielona_Ania

Żółta rzodkiewka? Naprawdę? Że pomidory, to wiem, ale rzodkiewka? Czyli wśród warzyw tez są odmiany kolekcjonerskie? 
- Zielona_Ania

Igorze- ja ostatnio kupiłam truskawki o różowych kwiatach i z kolei zastanawiam się czy one normalnie owocują
Marto- jak ja przeglądam katalogi z nasionami, to się nie mogę nadziwić ile tych nowych odmian jest na rynku. Oczywiście są też niektóre warzywa rzadko spotykane, zapomniane i nie do zdobycia. Więc jakaś kolekcjonerska pasja też się tu odzywa. Dla mnie na liście pożądania jest np. marek kucmerka i modrak morski.
Marto- jak ja przeglądam katalogi z nasionami, to się nie mogę nadziwić ile tych nowych odmian jest na rynku. Oczywiście są też niektóre warzywa rzadko spotykane, zapomniane i nie do zdobycia. Więc jakaś kolekcjonerska pasja też się tu odzywa. Dla mnie na liście pożądania jest np. marek kucmerka i modrak morski.
Aniu, że co?Zielona_Ania pisze:Dla mnie na liście pożądania jest np. marek kucmerka i modrak morski.
- Zielona_Ania

Prawda że to fajnie brzmi ?
I pomyśleć że to było kiedyś popularne warzywo.
-
aleb-azi

- Od: 29 gru 2009, o 18:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Pasja odkrywcza Ani budzi pasję kolekcjonerską Marty 
- Zielona_Ania

Oj, ja mam kilka funkii, to może Marta posadzi chociaż szparaga -już by to jakieś warzywo było 
Nareszcie deszcz! Dziwne- obudzić się w długi weekend i słysząc plusk w rynnie, zamiast rzucić brzydkim słowem, wstawać radosnym jak skowronek
. Cały ogród pachnie ciepłym deszczem
Zielono mi

Dzisiaj z wielką radością odkryłam, że przygotowywane od lutego nasiona szkarłatki nareszcie zaczęły kiełkować. Teraz namaczam babtysję. Jeszcze do wysiania czeka mikołajek agawolistny. Małe kłosowce i ostrogowce już rosną i czekają na rozsadzenie. Wszystko z grudniowego zakupu, robionego na poprawę nastroju

A tu maleńkie funkie - na razie wszystkie równo zielone. Czy się potem któraś wybarwi- oto jest pytanie.

Nareszcie deszcz! Dziwne- obudzić się w długi weekend i słysząc plusk w rynnie, zamiast rzucić brzydkim słowem, wstawać radosnym jak skowronek
Zielono mi

Dzisiaj z wielką radością odkryłam, że przygotowywane od lutego nasiona szkarłatki nareszcie zaczęły kiełkować. Teraz namaczam babtysję. Jeszcze do wysiania czeka mikołajek agawolistny. Małe kłosowce i ostrogowce już rosną i czekają na rozsadzenie. Wszystko z grudniowego zakupu, robionego na poprawę nastroju

A tu maleńkie funkie - na razie wszystkie równo zielone. Czy się potem któraś wybarwi- oto jest pytanie.

- AAleksandra

- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Ja w tym sezonie sieję z tych trochę zapomnianych warzyw : skorzonerę. Z nowych : rzodkiewkę żółtą, taką również w kształcie mocno wydłużonym, rzodkiew fioletową, bazylię sałatową, ogórki białe i melonowe, okrę , kiwano , i już nie pamiętam jakie mam nasiona bo kupowałam niemalże hurtowo. Nie wspominając o dziwacznych odmianach pomidorów .
Tak, więc warzywa z własnego zagonka powracają do łask
Tak, więc warzywa z własnego zagonka powracają do łask
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki