Hippeastrum(zwartnica) cz.1

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
Może ktoś z Was ma taką ciemnoczerwoną cebulkę na zbyciu :cry:
Ja szukam takiej odmiany bardzo długo, a w mojej miejscowości niestety nie ma hipermarketów.
Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p
Od: 4 paź 2007, o 23:26

Post »

Dzięki ! :lol: :lol: Może to rzeczywiście Royal Velvet, ja myślałam, że to może być BENFICA. jeśli masz zdjęcie swojego to pokaż. :shock: :D Pozdrawiam Marysia
Człowiek potyka się o kretowiska - nie o góry - Konfucjusz

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Witajcie! :lol: :lol: :lol: Czy Wasze hipki jeszcze śpią? :( A ja mam się czym pochwalić. Zakwitła mi MINERWA. Oto ona. Pozdrawiam i czekam. Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
Reposit-10
Konto usunięte na prośbę.
Od: 22 sty 2006, o 11:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Amlos pisze:.. Postaram się nie zawieść :D
Tak więc po trzech tygodniach melduję :

- 'hipek' rośnie, ale na razie tylko w liście :? :

Obrazek Obrazek

Jest to dla mnie zadziwiająca sprawa :shock: . Rok temu, po zakupie, ta sama cebula wypuściła same pędy kwiatowe (dwa), zakwitła, przekwitła, uschła - i liści nie miała..
Teraz natomiast wypuszcza tylko liście, a pędów kwiatowych ani widu, ani słychu :shock: :wink: . Może jeszcze się pokażą? Choć zaczynam w to wątpić :(

Tak sobie myślę, czy te cebule nie są jakoś specjalnie pędzone do sprzedaży ? :wink:
Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ?

Pozdrawiam :D
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Całkowicie normalna reakcji cebuli po zimowaniu zawsze najpierw idą liście a z pomiędzy nich wybije pęd kwiatowy. :D :D :D
Reposit-10

Post »

Obyś Przemku miał rację.. W końcu na te piękne kwiaty najbardziej się czeka :D .
Jak się coś wyłoni to zamelduję.

Pozdrówki :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Przemo chyba wie co pisze.Wypada nam czekać. Liście z mojej cebuli mają już 40 cm i stoją sztywno do góry. Nie wiem dlaczego tak się dzieje. Cebula została posadzona 1 października. Posadziłam tego dnia jeszcze jedną, która odwrotnie ma 40 cm łodygę a na końcu zielone pąki. Miał być ORANGE czyli pomarańczowy. Pokazuję same pąki, może ktoś wie co z tego wyrośnie . :?: Liczę oczywiście na naszego przyjaciela Przema, który wielu osobom udzielał życzliwych rad, nawet takim dyletantom :oops: jak ja. Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
x-C-j
---

Post »

ciotka pisze:Przemo chyba wie co pisze.Wypada nam czekać. Liście z mojej cebuli mają już 40 cm i stoją sztywno do góry. Nie wiem dlaczego tak się dzieje.Cebula została posadzona 1 października.

I zakwitnie to normalny tryb chyba że nie miała okresu spoczynku.
ciotka pisze: Posadziłam tego dnia jeszcze jedną, która odwrotnie ma 40 cm łodygę a na końcu zielone pąki. Miał być ORANGE czyli pomarańczowy. Pokazuję same pąki, może ktoś wie co z tego wyrośnie . :?: Liczę oczywiście na naszego przyjaciela Przema, który wielu osobom udzielał życzliwych rad, nawet takim dyletantom :oops: jak ja. Obrazek
Ta cebula przechodziła krótkotrwały spoczynek dlatego poszedł najpierw pęd kwiatowy zawsze tak jest jak kupujemy cebule i sadzimy gdyż one są inaczej pędzone niż w domach tzn. mają krótki spoczynek w bardzo obniżonej temp. co nie jest wskazane do stosowania w domu. Co do pąka płatki okrywowe zawsze są zielone pod nimi dopiero jest kwiatostan, poza tym powinnaś normalnie cebulę nawozić w okresie pędzenia i chyba ma troszkę za mało słoneczka skoro nie widać jeszcze w tej fazie pąka oryginalnego koloru jakim ma zakwitnąć, poczekaj cierpliwie i pokaż go jak się zacznie bardziej rozwijać. :D
Awatar użytkownika
ciotka
500p
500p

Post »

Tak jest szefie :!: . Na wszelki wypadek pokażę to co mi idzie zdecydowanie do góry, nie chce wcale zwisać tak jak przedstawione wcześniej. :( Jak tylko te zieloności zmienią kolor to zaraz pokażę. ;:12 Pozdrawiam. Obrazek

Pozdrawiam Marysia
Co rośnie u ciotki?
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Amlos pisze:
Amlos pisze:.. Postaram się nie zawieść :D
Tak więc po trzech tygodniach melduję :

- 'hipek' rośnie, ale na razie tylko w liście :? :

Obrazek Obrazek

Jest to dla mnie zadziwiająca sprawa :shock: . Rok temu, po zakupie, ta sama cebula wypuściła same pędy kwiatowe (dwa), zakwitła, przekwitła, uschła - i liści nie miała..
Teraz natomiast wypuszcza tylko liście, a pędów kwiatowych ani widu, ani słychu :shock: :wink: . Może jeszcze się pokażą? Choć zaczynam w to wątpić :(

Tak sobie myślę, czy te cebule nie są jakoś specjalnie pędzone do sprzedaży ? :wink:
Czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem ?

A owszem Aniu mój Hipek też tak miał :wink: o podobnej porze jak u ciebie wypuscił liście , a ja z niecierpliwością wyglądałam kwiatu :) i tak czekałam, czekałam mineła zima , mineła wiosna a mój Hipek ciągle liściasty :roll: więc ze złości wyniosłam go na pole i wiesz co on zakwitł ,ale dopiero w sierpniu 8) ale przyznam że ten pobyt na powietrzu chyba jednak mu służył bo cebula znacznie urosła ,a i nowych dzieci przybyło :lol:
x-C-j
---

Post »

ciotka pisze:Tak jest szefie :!: . Na wszelki wypadek pokażę to co mi idzie zdecydowanie do góry, nie chce wcale zwisać tak jak przedstawione wcześniej. :( Jak tylko te zieloności zmienią kolor to zaraz pokażę. ;:12 Pozdrawiam. Obrazek
To jeszcze młoda cebula widać i za płytko wsadzona ale już jej nie ruszaj, liście z czasem się wygną łukowato. :D :D :D
Reposit-10

Post »

ANETA pisze:.. mój Hipek też tak miał :wink: o podobnej porze jak u ciebie wypuscił liście , a ja z niecierpliwością wyglądałam kwiatu :) i tak czekałam, czekałam mineła zima , mineła wiosna a mój Hipek ciągle liściasty :roll: więc ze złości wyniosłam go na pole i wiesz co on zakwitł ,ale dopiero w sierpniu 8) ale przyznam że ten pobyt na powietrzu chyba jednak mu służył bo cebula znacznie urosła ,a i nowych dzieci przybyło :lol:
Świetnie Aneto, ze to napisałaś, dziękuję. Wiem teraz, czego można się ewentualnie spodziewać :D .
Tylko nie wiem, czy wyniosłaś na ogród w doniczce, czy też wyjęłaś z niej i wkopałaś do gruntu ?

Ps. 'Hipcio' od Ciebie jeszcze śpi i myślę, że obudzę go wczesną wiosną. Już nie mogę się doczekać - dziękuję ;:168
x-C-j
---

Post »

Amlos pisze:
ANETA pisze:.. mój Hipek też tak miał :wink: o podobnej porze jak u ciebie wypuscił liście , a ja z niecierpliwością wyglądałam kwiatu :) i tak czekałam, czekałam mineła zima , mineła wiosna a mój Hipek ciągle liściasty :roll: więc ze złości wyniosłam go na pole i wiesz co on zakwitł ,ale dopiero w sierpniu 8) ale przyznam że ten pobyt na powietrzu chyba jednak mu służył bo cebula znacznie urosła ,a i nowych dzieci przybyło :lol:
Świetnie Aneto, ze to napisałaś, dziękuję. Wiem teraz, czego można się ewentualnie spodziewać :D .
Tylko nie wiem, czy wyniosłaś na ogród w doniczce, czy też wyjęłaś z niej i wkopałaś do gruntu ?

Ps. 'Hipcio' od Ciebie jeszcze śpi i myślę, że obudzę go wczesną wiosną. Już nie mogę się doczekać - dziękuję ;:168
Anetce dlatego jej hipek nie zakwitł tylko miał same liście bo miał za wysoką temp. podczas spoczynku no i nie wiem jak długo odpoczywał.
Reposit-10

Post »

Przemo pisze:
Anetce dlatego jej hipek nie zakwitł tylko miał same liście bo miał za wysoką temp. podczas spoczynku no i nie wiem jak długo odpoczywał.
No widzisz, Przemo :shock: . I to by się zgadzało ... mój też odpoczywał od czerwca do września i w piwnicy może było za ciepło ?
Nawet fajnie tak oczekiwać na dalsze koleje losu hipka ;:50 . Zobaczymy !
Awatar użytkownika
nusia
1000p
1000p
Od: 3 mar 2007, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam!
moje hipcie już powoli "idą spać".
Ostatnio kupilam cebulkę , pokażę jak pąk się rozwinie.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”