Winorośle i winogrona Cz.1
- 
				marcin1979
- 100p 
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Winorośle i winogrona :)
Chciałbym pod winogrona położyć coś żeby trawa tam nie rosła. Co jest lepsze mata szkołkarska czy agrowłoknina?

- 
				frant
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Suzi , sie nie gniewaj , ale po prostu myslałem że żarty robisz ... . A ściana wschodnia lub północna , to najgorsze miejsce z możliwych , na nic dobrego liczyć tam nie można .. Jeśli chcesz mieć dobre jakościowo owoce to tylko pełne słońce , nie da sie inaczej . Na pewno znajdziesz jakieś dobre miejsce , najwyżej wytniesz troche  iglaków , clematisów ... pamiętaj ,że dziadkowie takich rzeczy nie trzymali i żyli niezle . Co do wyboru odmian to sprawa jest niełatwa , pamiętać musisz ,ze to co rośnie dobrze w jednym miejscu to 20km dalej może zupełnie inaczej sie zachować . Najlepiej mieć dostęp do ludzi na miejscu , co uprawiają i jakim skutkiem . Oczywiście tę wiedze trzeba też filtrować , wiadomo że dominują nasadzenia odmian labruskowatych , ale przecież już od kilkunastu lat dostepne są odmiany nowsze , które łączą wytrzymałość z jakością . Ktoś to kupował i sadził , więc część pewnie rośnie , trzeba tylko poszukać ... może wśród miejscowych działkowców ? Bardzo dużo sie dowiesz o odmianach czytając na forum wątki winoroślowe , ale bez testów sie nie obejdzie . Część trzeba będzie wykopać , i nowych dosadzić ... I tak to sie zaczyna   ...
 ...

...
 ...- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Frant !
Wydaje mi się, że Suzi ma ścianę południowo - wschodnią na zasadzenie winorośli .
Ściana OK. Powinno to być optymalne miejsce.
Pozdrawiam.

Wydaje mi się, że Suzi ma ścianę południowo - wschodnią na zasadzenie winorośli .
Ściana OK. Powinno to być optymalne miejsce.
Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.

Krzysztof Khn.
- 
				frant
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Suzi pisze , ze ma ściane wschodnią z lekkim południem ... zresztą , pal licho kierunki , bo do ładu nie dojdziemy . Jeśli rośliny będą dlużej niż 3-4 godz. w ciągu dnia w cieniu , to odbije sie to bardzo wyraznie . Wg. mnie optymalna jest ściana południowo -zachodnia . Poludniowa też dobra .

- 
				Suzi
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 27 kwie 2010, o 18:05
Dziękuję za wskazówki, na pewno będą miały wpływ na decyzje miejsca dla winorośli 
pozdrawiam

pozdrawiam

- 
				x-suzana
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Suzi,
Jeżeli chcesz rozmnożyć odmianę od rodziców to teraz wybierz 1 lub 2 silne pędy zdrewniałe z oczkami(nie odcinaj od rośliny macierzystej) ,ułóż je poziomo w rowkach o głębokości 15cm,zasyp ziemią.Te oczka które nie są przykryte ziemią usuń nożem.Z każdego oczka wyrośnie latorośl, w miarę jak będzie wyrastała zasypuj zagłębienie.Jesienią odkład odkopiesz i potniesz na części.Ile latorośli tyle może być sadzonek.
Chciałam tylko przestrzec, że ewentualnie gdyby trzeba było opryskać winorośle to środki chemiczne ponoć bardzo niszczą ścianę.Było o tym na tym forum.
O odmianach pisałam we wcześniejszych postach.

Jeżeli chcesz rozmnożyć odmianę od rodziców to teraz wybierz 1 lub 2 silne pędy zdrewniałe z oczkami(nie odcinaj od rośliny macierzystej) ,ułóż je poziomo w rowkach o głębokości 15cm,zasyp ziemią.Te oczka które nie są przykryte ziemią usuń nożem.Z każdego oczka wyrośnie latorośl, w miarę jak będzie wyrastała zasypuj zagłębienie.Jesienią odkład odkopiesz i potniesz na części.Ile latorośli tyle może być sadzonek.
Chciałam tylko przestrzec, że ewentualnie gdyby trzeba było opryskać winorośle to środki chemiczne ponoć bardzo niszczą ścianę.Było o tym na tym forum.
O odmianach pisałam we wcześniejszych postach.
- 
				x-suzana
Mata lepsza, agrowłoknina plącze się pod nogami.Pod tymi materiałami lubią siedzieć nornice i w zimie zgryzać korzenie.marcin1979 pisze:Chciałbym pod winogrona położyć coś żeby trawa tam nie rosła. Co jest lepsze mata szkołkarska czy agrowłoknina?
- 
				marcin1979
- 100p 
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
Pod tymi materiałami czyli masz na myśli i mate i agrowłokninę?? Jak tak to chyba z tego zrezygnuję.. Jak mam tym pomagać nornicom.

W okolicach Rybnika, przy wschodniej ścianie, bardzo wczesne odmiany dojrzewają bez problemu z małym opóźnieniem.Suzi pisze:Witam wszystkich
Chciałabym posadzić kilka odmian winogron. Do dyspozycji na dzień dzisiejszy mam wschodnią (z lekkim południem), 12metrową ścianę domu. Mieszkam u podnóża Beskidu Małego i Żywieckiego,
Nie wiem o ile w stosunku do Rybnika będzie u Ciebie opóźniona wegetacja, ale te najwcześniejsze powinny dać radę.
Przetestowane u siebie mam: Iza Z., Seneca, Nero.
pozdrawiam Roman

- 
				Suzi
- 20p - Rozkręcam się... 
- Od: 27 kwie 2010, o 18:05
Suzana, zrobiłam zgodnie z twoją instrukcją  Teraz będę czekać na efekty ;) Mama obiecała doglądać
 Teraz będę czekać na efekty ;) Mama obiecała doglądać 
Do Rybnika mam ze 60 km, ale do gór bliżej. Spróbuję z jakąś wczesną odmianą:) a może i na bardziej wymagającą odmianę uda znaleźć mi się miejsce
Dziękuję, za wszystkie rady 

pozdrawiam

Do Rybnika mam ze 60 km, ale do gór bliżej. Spróbuję z jakąś wczesną odmianą:) a może i na bardziej wymagającą odmianę uda znaleźć mi się miejsce

Dziękuję, za wszystkie rady

pozdrawiam
- 
				x-suzana
Tak, pod matą i agrowłókniną.marcin1979 pisze:Pod tymi materiałami czyli masz na myśli i mate i agrowłokninę?? Jak tak to chyba z tego zrezygnuję.. Jak mam tym pomagać nornicom.
Wyściółkuj grubą korą.Ja używam glebogryzałki i motyczki.
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Zrobiłam dziś fotkę najbardziej wyrywnemu krzewowi w gruncie - to, co było nad ziemią ruszyło jak wściekłe i efekt jest taki (Frumoasa Albae):

To trzeci rok tego krzewu u mnie - w zeszłym roku były 2 małe gronka, w tym roku - jeśli nic złego się nie wydarzy - będzie już co pojeść (owoce ma pyszne). Ciekawe, kiedy dojrzeje - to dość późna odmiana, choć u mnie dojrzała jakoś wcześnie, ale może ze względu na małą ilość owoców.

To trzeci rok tego krzewu u mnie - w zeszłym roku były 2 małe gronka, w tym roku - jeśli nic złego się nie wydarzy - będzie już co pojeść (owoce ma pyszne). Ciekawe, kiedy dojrzeje - to dość późna odmiana, choć u mnie dojrzała jakoś wcześnie, ale może ze względu na małą ilość owoców.
Dominiko, u mnie sytuacja wygląda podobnie 

Nie obeszło się jednak bez strat przez ostatnie przymrozki, a właściwie lekki mróz (-3*C)

Pamiętacie może dyskusję o wykorzystaniu dominacji wierzchołkowej w walce z przymrozkami?

Nie obeszło się jednak bez strat przez ostatnie przymrozki, a właściwie lekki mróz (-3*C)

Pamiętacie może dyskusję o wykorzystaniu dominacji wierzchołkowej w walce z przymrozkami?

pozdrawiam Roman

- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Romku - piękne kwiatostany   Dominacja wierzchołkowa niestety nie zawsze się sprawdza
 Dominacja wierzchołkowa niestety nie zawsze się sprawdza  

Dokładnie, u mnie w kwietniu jeszcze można próbować wykorzystać jej działanie, ale w maju to jużdominikams pisze: Dominacja wierzchołkowa niestety nie zawsze się sprawdza
na nic się nie przyda

pozdrawiam Roman