Wsadź gałązkę do wody ,przykryj od góry naczynkiem i czekaj.Ukorzenianie trwa dosyć długo ,ale udaje się .Ja trzymam gałązki już 2 miesiąc.Zaczynają pokazywać się u dołu białe punkciki-mam nadzieję ,że to korzonki.
Kawę najlepiej posadzić z ziarenek,tak też można ją ukorzenić chociaż tak jak pisze Marzena trwa to dość długo.
W książce wyczytałem,że kawa ukorzeniona z sadzonek bardzo szybko kwitnie i owocuje...
Witam
chciałbym zakupić nasiona kawy i stąd biorą się moje pytania, wszystkie pytania dotyczą warunków domowych (w pokoju na parapecie )
1.Jaki gatunek najlepiej się nadaje
2.Po jakim okresie mogę spodziewać się kwitnienia i owocowania
3.Czy można z owoców zaparzyć "domową" kawę
Z doświadczenia wiem,ze nie wszystkie wysiane nasionka wschodzą....kawa kwitnie po dwóch latach..a ziarenka do mielenia na własną kawę....hmmmto chyba nie te klimaty...
Tak jak Iwonka zauważyła nasiona trza uprażyć...
Ja dziś zasiałem 5 nasion w jednej doniczce i mam nadzieję, że coś z tego mi wyrośnie.
Mam standardową ziemię ale już wiem, że wymienię ją na bardziej próchniczną jak tylko coś wykiełkuje.
Nie wiedziałem na jakiej głębokości je zasiać więc, zasadziłem naokoło 1cm pod ziemią, jak najbliżej powierzchni.
Nie mam dziurki w dnie ale myślę, że wybiję ją gwoździem bo stojąca woda w doniczce to nic dobrego.
Podlewam nawozem rozcieńczonym 1/10 i nie wiem jak jeszcze mogę dogodzić nasionkom by wyrosły.
Jakieś pomysły?
Beton jest zazdrosny o wszystko co żywe. Niczym nowotwór pożera krajobraz. My stoimy zupełnie bezradni. Zamiast coś zrobić dla własnego dobra.