Paphiopedilum i inne
- dorotakol
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 maja 2009, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Paphiopedilum i inne
Jestem u Ciebie pierwszy raz i jestem oczarowana - cuda napatrzeć się nie mogę

Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
-
evluk

- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Agnieszko, wspaniałe storczyki...Wszystkie, ale mnie najbardziej urzekło cypripedium tibeticum
Cudny 
Dzięki
To mój ulubiony kundelek:

A niedługo dotrze do mnie kilka botaników; miałam okazję niedrogo kupić, więc się skusiłam:
- phalaenopsis corningeana
- phalaenopsis tetraspis C#1
- phalaenopsis fimbriata
- phalaenopsis sumatrana
- phalaenopsis celebensis
- phalaenopsis amabilis (variegata)
Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni będą już u mnie

A niedługo dotrze do mnie kilka botaników; miałam okazję niedrogo kupić, więc się skusiłam:
- phalaenopsis corningeana
- phalaenopsis tetraspis C#1
- phalaenopsis fimbriata
- phalaenopsis sumatrana
- phalaenopsis celebensis
- phalaenopsis amabilis (variegata)
Mam nadzieję, że w ciągu kilku dni będą już u mnie
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Ja się chyba jeszcze na tetrapsisa C1 skusze ... kiedyś 
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Trafił mi się za 15 euro dorosły, więc kupiłam, bo drugi raz okazji może nie być, a w Polsce to bardzo spory wydatek 
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ten Phal. też piękny, a tetraspis C1 mi się bardzo podoba, ale jest za drogi i do tego niezwykle rzadki. Skąd wzięłaś takie cudeńka botaniczne?
Zaopatruje się w Anglii u trochę już "zaprzyjaźnionego" sprzedawcy
Miewa cudne rośliny za (w porównaniu z polskimi sklepami) nieduże pieniądze.
- Storczykowa

Aha... Ja niestety nie mam za bardzo skąd kupować.
Też miałam z tym problem, bo niestety wymarzone rośliny w Polsce były nie na moją kieszeń, więc odważyłam się sprowadzać zza granicy - wbrew pozorom wysyłka z Anglii czy Niemiec nie jest dużo droższa niż na terenie Polski, a jak się kupuje 2-4 rośliny i wysyłają razem to już w ogóle się opłaca
Tylko trzeba trafić na "swojego" sprzedawcę - uczciwego i z ładnymi roślinkami.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Już Masz piękne storczyki...a jeszcze jak dotrą nowe zakupy, to dopiero będzie naczym oko zawiesić

-
ana777
- 200p

- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
Witam.
Jestem pierwszy raz na Twoim wątku i jestem zauroczona Twoimi sobotkami i całą resztą! Ostatnie "zdjęcie rodzinne" jest przecudne... aż sobie wyobrażam ten "pokój storczykowy"
!! Gratuluję i z nieukrywaną zazdrością wracam do ślinienia się do Twoich storczykowych fotek!!
ps. Jak tam się trzymają Twoje malutkie vandziątka (juz pewnie nie takie malutkie
)??
Jestem pierwszy raz na Twoim wątku i jestem zauroczona Twoimi sobotkami i całą resztą! Ostatnie "zdjęcie rodzinne" jest przecudne... aż sobie wyobrażam ten "pokój storczykowy"
ps. Jak tam się trzymają Twoje malutkie vandziątka (juz pewnie nie takie malutkie
Pozdrawiam, Ania.
Dwie padły, reszta żyje, ale jakoś bardzo szybko nie rosną - to chyba ma być szkoła cierpliwości dla mnie
Teraz planuję zakup trzech dużych sztuk, pięknie kwitnących - tylko boję się, jak zniosą daleką podróż
Jedna z nich kwitnie na piękny, ciemny fiolet: http://www.easyorchids.co.uk/shop/images/T/t_16781.jpg Mój ulubiony kolorek
A druga w ciapki: http://www.orchidsiam.com/th/components ... image1.JPG
-
ana777
- 200p

- Od: 1 kwie 2010, o 16:03
Hmmm ja się na Vandach zbytnio nie znam (właściwie na reszcie storczykowatych też nie
) i nie wiem jakie jest ryzyko. Ale z tymi kwiatkami to może być różnie, pąki mogą opaść chyba tak samo jak u innych storczyków z wielu błahych powodów związanych ze zmianami w otoczeniu...
Ehhh, ale dla takich pięknych (fioletowa na prezydenta!!) kwiatów może warto zaryzykować... Tak sobie tylko myślę :P
Ehhh, ale dla takich pięknych (fioletowa na prezydenta!!) kwiatów może warto zaryzykować... Tak sobie tylko myślę :P
Pozdrawiam, Ania.
- Storczykowa

O, ta Vanda podobna do mojej z wystawyA druga w ciapki: http://www.orchidsiam.com/th/components ... image1.JPG
A ty p;iszesz o tych siewkach które rok temu zamawialiśmy na forum? Ja sobie wtedy zamawiała 2, jak na razie żyją i mają się dobrze, choć ciągle tak małe jak były.
Tak, o nich. Niestety u mnie też jakby zastój, po jednym listku niektórym przybyło, co jakoś nie wpływa znacząco na wielkość
Te, które chcę sobie sprowadzić to wielkie rośliny z pączkami - już pertraktowałam z miłym Panem sprzedawcą w kwestii upchania ich w jakiś solidny karton, i chyba - koniec końców - skuszę się na 5, bo jeszcze dwie wpadły mi w oko(m.in. taka: http://www.orchidsonline.com.au/files/i ... ire%27.jpg . ) Jedyny, ale za to ogromny problem, to miejsce
Właśnie kombinuję nad jakąś półeczką do ich zawieszenia. Muszę też gdzieś upchać Bulbophyllum phalaenopsis - na razie nie jest wielkie, ale jak zacznie rosnąć, może być problem, ale jakoś dam radę
Jeszcze trochę miejsca zostało przy kociej kuwecie, a co tam, najwyżej moja kicia będzie miała wygódkę w storczykowym zagajniku