Kaktusy w terrariach?
-
- 50p
- Od: 22 paź 2009, o 13:55
Kaktusy w terrariach?
Witam, można posadzić kaktusy w szklanej kuli z otworem tylko u góry ? Mam taką kulę, podobną do tej: http://www.kubazoo.com/bmz_cache/6/66a0 ... 78x378.jpg
W internecie widzę ze w podobnych naczyniach ludzie robią piękne kompozycje: http://www.apartmenttherapy.com/uimages ... %20004.jpg
Czy mógłbym zasadzic w niej jakies roslinki, np. kaktusy ? czy nie bedzie przeszkadzał brak odprowadzenia wody ?
W internecie widzę ze w podobnych naczyniach ludzie robią piękne kompozycje: http://www.apartmenttherapy.com/uimages ... %20004.jpg
Czy mógłbym zasadzic w niej jakies roslinki, np. kaktusy ? czy nie bedzie przeszkadzał brak odprowadzenia wody ?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kaktusy w terrariach?
Kiepski pomysł. Rośliny będą się męczyć w takich warunkach. Dostaną mniej światła (kolejna warstwa szkła) oraz w słoneczny dzień ugotują się. Do tego jeszcze brak drenażu. A niech Ci tam wejdzie jeszcze jakieś robactwo. Jest to przerost formy nad treścią. W coś takiego można wpakować suszki a nie żywe rośliny.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może to być piękne, ale wydaje mi się,że krótkotrwałe. Na dole błyskawicznie pojawią się glony. Kaktusy nie potrzebują tak wilgotnej atmosfery, na pustyniach owiewa je wiatr.
Jeśli coś sadzić do kuli, to z tropików.
Jeśli coś sadzić do kuli, to z tropików.
Waleria
-
- 50p
- Od: 22 paź 2009, o 13:55
hmm... wsumie jak myslałem to kaktusy się niewiele podlewa... ale jeśli ma to im zaszkodzić to nie będę eksperymentował chociaż bardzooo mi się podobają różne kompozycje w szkle(różnych roślinek) Polecam pooglądać: http://deccoria.pl/galeria,id,27093 ;)
- Baryczka
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Ogólnie ciekawa jestem efektów takiego sposobu na uprawę kakt.
W tym pierwszym przykładzie wygląda to świetnie, ale jest zupełnie nierealne z powodu złego dobrania roślin! Lubiąca wilgoć fittonia obok sukulenta i kaktusa w jednym miejscu to głupota, bo albo jedno wyschnie, albo drugie podgnije.
Ale do odważnych świat należy, więc namawiam Cię do eksperymentu. Wybierz nadwyżki kaktusów (takie, których w razie niepowodzeń nie będzie szkoda
), podłoże musisz mieć bardzo przepuszczalne, by stojąca woda nie powodowała gnicia (piasek, żwirek, kamienie, keramzyt), a podlewać bardzo oszczędnie. W końcu sama mam gasterię i aloesa w samym tylko keramzycie i rosną b. ładnie.
Najlepsza byłaby ta misa lub kolejna po niej, dlatego by zagwarantować przewiew i przesychanie podłoża. O świetle już Cię Tomek/blabla przestrzegł, więc wiesz czego unikać.
Powodzenia!
W tym pierwszym przykładzie wygląda to świetnie, ale jest zupełnie nierealne z powodu złego dobrania roślin! Lubiąca wilgoć fittonia obok sukulenta i kaktusa w jednym miejscu to głupota, bo albo jedno wyschnie, albo drugie podgnije.
Ale do odważnych świat należy, więc namawiam Cię do eksperymentu. Wybierz nadwyżki kaktusów (takie, których w razie niepowodzeń nie będzie szkoda

Najlepsza byłaby ta misa lub kolejna po niej, dlatego by zagwarantować przewiew i przesychanie podłoża. O świetle już Cię Tomek/blabla przestrzegł, więc wiesz czego unikać.
Powodzenia!
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Dwie sprzeczności:
1. Jeśli woda będzie stała to najbardziej przepuszczalne podłoże nie uchroni przed gniciem.
2. Jeśli rośliny będą w szkle bez dostępu świeżego powietrza to albo będą się wyciągać z braku światła albo się ugotują z powodu zbyt wysokiej temperatury.
1. Jeśli woda będzie stała to najbardziej przepuszczalne podłoże nie uchroni przed gniciem.
2. Jeśli rośliny będą w szkle bez dostępu świeżego powietrza to albo będą się wyciągać z braku światła albo się ugotują z powodu zbyt wysokiej temperatury.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Sukulenty w terrariach ładnie wyglądają na zdjęciach. Wsypać do naczynia kolorowych kamyczków, wstawić barwne lub ciekawie wyglądające sukulenty, pstryknąć zdjęcie, a po paru miesiącach, lub nawet wcześniej wywalić rośliny do kosza. Następnie znów kupić rośliny i zrobić następną kompozycję i cykl się powtarza. Niektórzy mają takie hobby lecz to nie są hodowcy. Jak już tu zostało powiedziane, w terrariach można hodować jedynie rośliny tropikalne i bagienne a nie sukulenty, i kształt naczynia nic tu nie pomoże.
-
- Od: 27 maja 2006, o 19:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja w szklanej kuli (z "bocznym wejściem") przez wiele lat trzymałam mamilarię prolifera. Z pojedynczej rośliny rozrosła się do olbrzymiej kolonii. Niestety, przesadzenie wiązało się ze zbiciem szkła. Przejście na normalną, doniczkową egzystencję odbyło się bezboleśnie (dla kaltusa
).

Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.