Canna - Paciorecznik cz.1
- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik
Januszu zauważyłam że moim cannom które są w domu jeszcze zaczęły się zwijać te pierwsze listki do środka, co może być przyczyną?
- gosia07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie przejmuj się tymi końcami liści. Może były trochę przesuszone. Te pierwsze liście w gruncie i tak uschną to nie ma co się tak bardzo nimi przejmować.
To są oczywiście słowa Janusza
To są oczywiście słowa Janusza

- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Olu. Tak naprawdę to nie mogę dojść co jest przyczyną zwijania liści. Na pewno są odmianu u których to występuje. Yellow King Humbert bardzo jest podatna na zwijanie w pierwszym etapie rozwoju później w gruncie to zanika
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- 200p
- Od: 20 sty 2010, o 21:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziękuję bardzo za radę. Tak zrobiłam i czekam aż zakwitną. Pozdrawiam cieplutkodrozd pisze:Emilko. Ketmie możesz już posadzić do ogrodu przecież one zimowały w ogrodzie. Jest taka sprawa,że podpisałem tylko białą inne są niebieskie i czerwone ale które, które to nie wiem bo spłyneły napisy na etykietach. One późno się rozwijają to nie denerwuj się Może niekróre zakwitną albo przynajmniej będą pąki to bedziesz wiedziała jakie kolory. Ich można przesadzać nawet jak są duże.
Sadź oczywiście osobno. One rosną do wysokości 2m szer 1m.
Też zakupiłam PINK SUNBURST i żyłam nadzieją, że mnie sie uda. Po Waszych postach straciłam wiarę w sprzedawcę ale pierwszy liść wywołał uśmiech na mojej twarzy. Mnie się chyba udało. Pewnie nawet w połowie nie znam się na cannnach tak jak większośc z Was ale moja na pewno nie jest zielona i nie wygląda jak rosnący obok niej durban. Liść jest póki co jeden i jest kolorowy. Jest też bardziej okrągły u góry. Może to jednak CANNA PINK SUNBURST???
- drozd
Szczęściara. Bo u mojej liść zielony. Oby to nie była "indica" a na to wygląda.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Witaj k.aska ,,,, no to dawaj fotkę - będzie dowód , pewnie do nich napiszę i może warto właśnie wysłać zdjęcie
- drozd
Też jestem ciekawy zdjęcia. Pink Sunburst ma takie same liście jak durban tylko kwiat inny - różowy czy koralowy
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 13 paź 2009, o 23:19
A moje zwykłe ( taka zwykła z drobnym różowym kwiatem i druga z ciemnymi bordowymi liśćmi )Canny
przezimowały w piwnicy, a teraz rosną sobie radośnie w reklamówkach - puszczając przy okazji coraz to nowe liście- za 2 tygodnie to już wyrośnięte kwiatki na ogród wyniosę- na razie u mnie za zimno.

.Życie przynosi wiele niespodzianek.... nie zawsze takie ,które byś chciał...
Zdjęcie mojego Pink Sunburst (???) oczywiście zgodnie z życzeniem zamieszczę. Ale dopiero w weekend... Muszę ubłagać księcia małżonka, żeby w swojej łaskawości zechciał zgrać zdjęcia z aparatu na komputer bo tych umiejętności niestety nie posiadam:-). Mam nadziję, że rozpoznacie w mojej cannusi Pink Sunbursta. Co do liści, to Drozd napisał, że ta canna ma liście takie same jak durban tylko różni się kolorem kwiatów. I tu już się lekko zaniepokoiłam bo mój Pink ma póki co jednego liścia ale on na pewno się wygląda jak liść durbana... Liśc nie jest tak kolorowy, co więcej jest też bardziej okrągły... Sami ocenicie co to za canna. Ja ekspertem raczej nie jestem ale w Was cała nadzieja 

- drozd
Pozwoliłem sobie zamieścić zdjęcie Pink Sunburst a,że to nie moje będę musiał je skasować.
- drozd
Moje kanny wyrosły,że można sadzić w ogrodzie- gdyby nie mróz.
Zdjęcie usunięte z hostingu.
Iwona
Zdjęcie usunięte z hostingu.
Iwona
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
Janusz ależ one ogromne i dorodne moje przy nich to karzełki 

- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
Moja canna wygląda obecnie tak: http://img52.imageshack.us/img52/500/ca ... ie2010.jpg
Jako że "załatwiłam" swoje kłącza nie przykrywając niczym w ciepłej piwnicy (wyschły na wiór) poszłam do pana na targu, który mi je 3 lata temu sprzedawał i spytałam się czy może jeszcze ma jakieś. Przyniósł mi 6 dorodnych kłączy (już startowały) za całe 5 złotych. Nie wiem jaka to odmiana (kwiaty drobne czerwone z tego co pamiętam). Jak zakwitnie to na pewno zrobię zdjęcie.
No i przede wszystkim dobrze zabezpieczę na zimę.
Jako że "załatwiłam" swoje kłącza nie przykrywając niczym w ciepłej piwnicy (wyschły na wiór) poszłam do pana na targu, który mi je 3 lata temu sprzedawał i spytałam się czy może jeszcze ma jakieś. Przyniósł mi 6 dorodnych kłączy (już startowały) za całe 5 złotych. Nie wiem jaka to odmiana (kwiaty drobne czerwone z tego co pamiętam). Jak zakwitnie to na pewno zrobię zdjęcie.

No i przede wszystkim dobrze zabezpieczę na zimę.