Cyprysik ( Chamaecyparis) jaka to odmiana?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
Jan Ogrodnik

Post »

Daj wieksze zdjecia to ci dokładnie odpowiem :-)
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Post »

Poniżej linki do większych zdjęć, dwa pierwsze to jedna odmiana a dwa kolejne to ta druga :wink:

http://www.krzykluc.mb24.net/01.JPG
http://www.krzykluc.mb24.net/001.JPG

http://www.krzykluc.mb24.net/02.JPG
http://www.krzykluc.mb24.net/002.JPG

Jedna odmiana charakteryzuje się dość rzadkim rozmieszczeniem gałązek które łącznie dają dość prześwitujący pokrój drzewka - łuski skierowane są raczej poziomo.
W drugiej odmianie gałązki rozmieszczone są płasko i gęsto o orientacji zdecydowanie pionowej co nadaje drzewku charakterystyczny wygląd.
Pozdrawiam
Krzysztof
morzedzungli
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2006, o 12:35

Jaka to odmiana żywotnika

Post »

Witam wszystkich!

U sąsiada znalazłem żywotnika ale nie wiemy jaka to odmiana, juz kilka osób oglądało i nikomu nic do głowy nie przyszło. Rośłina posiada kilka pędów przewodnich, wysokosc około 1,2 do 1,4m, średnica w najszerszym miejscu około 50 do 60cm wiek około 10 lat, soczyście zielona nie brązowieje na zimę. Czy to wyrośnięta odmiana karłowa, a może to coś z cyprysowatych?

Obrazek

Proszę o pomoc w rozpoznaniu

morzedzungli
olenka33
50p
50p
Od: 23 wrz 2007, o 14:35

Post »

Witaj,
wg mnie jest to jedna z odmian cyprysika tępołuskowego (Chamaecyparis obtusa) - na pewno nie "Nana" ani "Gracilis nana" - na to jest za duża i ma zbyt wydłużone pędy.
Ale ręki nie dm sobie uciąć....
olenka33
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jak na odmiany, które zostały w/w za szybki wzrost - może to jest odmiana Chamaecyparis nootkatensis lub lawsoniana - poproszę zbliżenie gałązki z wierzchu i od spodu dla pewności
morzedzungli
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lip 2006, o 12:35

Post »

Dzięki za zainteresowanie:)

Jutro wstawię zdjęcia gałązek i poszukam szyszek, nie wiem jak u cyprysików ale chyba 10 letni krzew powinien już mieć.

morzedzungli
olenka33
50p
50p
Od: 23 wrz 2007, o 14:35

Post »

Też się zastanawiałam nad nutkajskim albo lawsona.... Ale jak na 10 lat to jest zbyt mały.... Nie ma typowych cech odmian o tak powolnym wzroście....
olenka33
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Obie rośliny wyglądają na odmiany żywotnika olbrzymiego. Ta o gałązkach skierowanych w górę to prawdopodobnie odmiana 'atrovirens' [jeśli jest ciemnozielona to na pewno]. Być może są to siewki, wówczas z jednej partii nasion mogą wyjść rośliny o trochę różnym pokroju i trochę różnym wyglądzie/kolorze łusek]. Gdybyś zrobił jeszcze większe zbliżenie pojedynczych gałęzi można by było coś więcej powiedzieć [ w aparacie ustawia pan maksymalny zoom [powiększenie] i funkcję makro].
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Odmiany cyprysika groszkowego, tylko jakie?

Post »

Mam do zidentyfikowania dwie odmiany cyprysika groszkowego. Pierwsza podobna do gatunku, ale młode przyrosty żółte i łuski bardziej błyszczące [być może odmiana 'aurea'].
Druga ma łuski drobne, młode pędy żółte lub zielonożółte. Odmiany stare, gałązki pochodzą z roślin ok. 60 - 80 letnich.

Na dwóch zdjęciach gałązki tych odmian znajdują się obok siebie [zdjęcia pokazują obie strony gałązek]. Trzecie zdjęcie pokazuje gałązkę z szyszką tej drugiej odmiany .

Obrazek Obrazek Obrazek
Roman
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pokaz zdjęcia całych cyprysików a nie tylko gałązek. W książce którą posiadam odmian cyprysika jest naprawde dużo. Większość iglaków ma łuski i jak dla mnie pokazanie samych łusek nie za dużo pomoże w identyfikacji.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety całych zbytnio nie da rady sfotografować, gdyż są to dość duże drzewa jeden ma ok. 7 metrów wysokości, drugi z 10 metrów, w dodatku rosną w takich miejscach, że zrobienie fotografii całych drzew jest prawie niemożliwe.

Fragmenty korony tego z drobniejszymi łuskami [drugie zdjęcie zrobione z lampą]:

Obrazek Obrazek

Fotografii drugiego drzewka obecnie nie mam, ale w przyszłości zamieszczę.

Dla ułatwienia dodam, że na pewno nie są to żadne z odmian 'filarea', 'squarrosa', 'plumosa', 'plumosa aurea'.

Drzewko o drobniejszych łuskach jest błędnie podpisane jako: cyprysik nutkajski 'glauca', ale oba drzewka to na pewno cyprysiki groszkowe: kwiaty, szyszki i nasiona identyczne z gatunkiem i innymi odmianami cyprysików groszkowych.
Roman
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nowe zdjęcie gałązki tej o drobniejszych łuskach [na zdjęciu z prawej], obok gałązki gatunku. Z tego porównania można przyjąć, że jest to odmiana 'aurea'. Jeśli ktoś spotkał się z tą odmianą, proszę o potwierdzenie [lub zaprzeczenie] mojej identyfikacji.

Obrazek
Roman
Awatar użytkownika
Krzyk80
50p
50p
Od: 26 kwie 2007, o 23:31

Zakup z hipermarketu - jaka to odmiana żywotnika?

Post »

Proszę o identyfikację roślinki zakupionej w hipermarkecie.
Na metce pisze "żywotnik mix" hehe a to dobre :wink:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam
Krzysztof
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Mnie to wyglada na odmianę Juniperus squamata.
meeisster
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 maja 2008, o 14:39

Co to za tuje????

Post »

Witam. Zastanawiam się jakiej odmiany sa te tuje... bo gdy je kupowałem to miały być szmaragd ale tak bardziej mi wyglądają na spiralis. Dzięki pozdrawiam
Obrazek Obrazek Obrazek

zdjęcia się udało dodać. :D

To teraz coś na temat tych tui. Wysokość od 180 do troszkę ponad 200cm. Sadzone mniej więcej co 60 cm. Sztuk 20. Kupione miesiąc temu w workowych doniczkach, podobno 6 letnie, sadzone dzień po kupnie bardzo głęboko chyba nawet za bardzo. Dołek wykopany naokoło 70 cm i zasypany gdzieś 30 cm ziemią kupną zmieszaną z normalną tak mniej więcej pół na pół. (doły były kopane głębsze bo tuje zasadzone są na starym wyjeździe właściwie sam kamień pomieszany z gliną był) Szerokość dołu gdzieś z 50 cm, tuje obsypane tez ziemią zwykłą wymieszana z kupną. W tym tygodniu nawożone osmocote trochę mniej niż na instrukcji na opakowaniu. Podlewane raz dziennie wieczorem bardzo obficie, także po igłach. Tuje są posadzone wzdłuż rowu koło drogi.

hmm.. jak o czymś zapomniałem to przepraszam

mam jeszcze dwa pytania :D

kiedy te tuje należy przycinać... chciałbym aby stworzyły zwarty żywopłot i jak je przycinać

jakich można się spodziewać przyrostów czy w ogóle stworzą kiedyś żywopłot

dziękuje pozdrawiam... może te pytania troszkę nie w tym dziale ale głównie chodziło mi jaka to jest odmiana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”