I widzę wiklinowy płotek - bardzo je lubię!
Ogródek Magdy:-) cz.2
Re: Ogródek Magdy:-) cz.2
Piękny bordowy ciemiernik
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 mar 2010, o 17:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, właśnie ubiorek wiecznie zielony. Staram się ciąć zaraz po zakończeniu kwitnienia- ścinam niezbyt nisko- ot, byle zdjąć te fragmenty co kwitły, do pierwszych ładnych liści. Zyskują naprawdę lepszy pokrój, zagęszczają się ładnie. Floksów nie mam, ale pamiętam przed laty, że mama je też skracała po kwitnieniu. Możesz też spróbować rozmnożyć te floksy i odmłodzić przy okazji. Wystarczy rozłożyć na wiosnę wokół roślin torf z piaskiem, a szybko pędy się w nim ukorzenią. Latem masz gotowe sadzonki.
Magduś... czyli z tym podagrycznikiem teraz wszystko na mnie?
O... niewdzięczna
W kwestii floksa szydlastego uprzejmie donoszę, że doświadczenie z nim mam wieloletnie
i nigdy nie strzygę go radykalnie. Owszem, po zimie przez moment wygląda... hmmm... wiechciowato
ale szybko odzyskuje zieleń i wkrótce już pięknie zakwitnie...
Odmładzania dokonuję najpraktyczniejszą metodą: dzieląc go i obsadzając kolejne rabatki
Przerzedzony tym zabiegiem, nabiera wigoru
Daj mu chwilkę czasu, wegetacja u Ciebie w tym roku ruszyła później, niż w większości rejonów kraju...
O... niewdzięczna
W kwestii floksa szydlastego uprzejmie donoszę, że doświadczenie z nim mam wieloletnie
Odmładzania dokonuję najpraktyczniejszą metodą: dzieląc go i obsadzając kolejne rabatki
Przerzedzony tym zabiegiem, nabiera wigoru
Daj mu chwilkę czasu, wegetacja u Ciebie w tym roku ruszyła później, niż w większości rejonów kraju...
- Lady-r
- Przyjaciel Forum

- Od: 3 lis 2006, o 12:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A mi się wydaje, że tego floksika trzeba okrywać na zimę gałązkami, bo mu szkodzą mróz i słońce na przedwiośniu.
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
-
Soczewka
- 1000p

- Od: 9 mar 2010, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Magdo w przypadku floksów podobnie robię jak Gosia-Gorzata76. Od czasu do czasu one lubią odmładzanie. W zeszłym roku podzieliłam swojego i w tym roku nie miał ani jednej suchej gałązki.
Pozdrawiam Monika
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
-
magdala
Cześć Piotrek
Dziękuję za odwiedziny
Tak ,te wiklinowe płotki dodają ogródkowi wiele uroku
tylko czy są jakieś metody ,żeby
przedłużyć ich trwałość?
A Ciemiernik wysiał się wokół rośliny -w sobotę ,tak jak radziły dziewczyny- przeniosłam
te siewki w doniczce w spokojne miejsce-niech sobie rosną-ale co z nimi przez zimę??? Okryć?
Dziewczyny
-dziękuję za rady floksowe!
Floksy - jedyne co wyczytałam w jakichś księgach ogrodniczych -żeby ściąć o połowę
po kwitnieniu -a podobno zakwitną jeszcze raz w sezonie..
Moje poduchy są wielkie , 5-6 letnie , teraz wyglądają okropnie i właściwie przez ostatnie sezony kwitną tylko
na końcach -środek poduchy jest zielony.
Rzeczywiście muszę je podzielić ,tym bardziej ,że mam do ukrycia np. taki nastrojowy ..murek:
floksy byłyby tu idealne ,prawda?

Pod murkiem posadziłam jedną z piwonii drzewiastych ,a w tle widać drugi -mniejszy bukszpan cięty w kulkę.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Cebulica pozostająca na domowej obserwacji rośnie w niesamowitym tempie:

Dziękuję za odwiedziny
Tak ,te wiklinowe płotki dodają ogródkowi wiele uroku
przedłużyć ich trwałość?
A Ciemiernik wysiał się wokół rośliny -w sobotę ,tak jak radziły dziewczyny- przeniosłam
te siewki w doniczce w spokojne miejsce-niech sobie rosną-ale co z nimi przez zimę??? Okryć?
Dziewczyny
Floksy - jedyne co wyczytałam w jakichś księgach ogrodniczych -żeby ściąć o połowę
po kwitnieniu -a podobno zakwitną jeszcze raz w sezonie..
Moje poduchy są wielkie , 5-6 letnie , teraz wyglądają okropnie i właściwie przez ostatnie sezony kwitną tylko
na końcach -środek poduchy jest zielony.
Rzeczywiście muszę je podzielić ,tym bardziej ,że mam do ukrycia np. taki nastrojowy ..murek:
floksy byłyby tu idealne ,prawda?

Pod murkiem posadziłam jedną z piwonii drzewiastych ,a w tle widać drugi -mniejszy bukszpan cięty w kulkę.
Cebulica pozostająca na domowej obserwacji rośnie w niesamowitym tempie:

Madziu floksy porozsadzaj ale jeśli nie dasz rady w tym sezonie to dobrym sposobem jest kilkakrotne wkucie całej kępy widłami 
-
magdala
Agnieszko
- a może dosypać im jeszcze w środek kępy świeżej ziemi ? Te widły to dobra myśl..
Kępy faktycznie są stare ,takie jałowe..
Kępy faktycznie są stare ,takie jałowe..
Siewki ciemierników poradzą sobie w ogrodzie, ja już mam własne kwitnące a rosły same na rabacie.
Co do płotków to ja swoje nasączam dodatkowo dwa razy impregnatem, myślę że to znacząco przedłuży ich żywot
Co do płotków to ja swoje nasączam dodatkowo dwa razy impregnatem, myślę że to znacząco przedłuży ich żywot
-
magdala
A, widzisz ! O tym nie pomyślałam . Jedynie - w tamtym roku schowaliśmy je na zimę do domku na działce.piterek pisze: Co do płotków to ja swoje nasączam dodatkowo dwa razy impregnatem, myślę że to znacząco przedłuży ich żywot
A impregnat to taki sam jak do elementów drewnianych np. płotów?
Co do siewek - w tamtym roku wysiała mi się również Laurowiśnia, ale niepotrzebnie zabrałam je do doniczek
do domu.Myślałam ,że jak będę je mieć na oku ,to lepiej urosną
Teraz też chyba coś tam się wysiało -zrobię tak jak z Ciemiernikiem.
-----------------------------------------------------------------
Moje róże po zimie bardzo ucierpiały . Myślałam, że z mojego wielkiego Chopina nic już nie będzie-
od góry do dołu czarne suche badyle..A tu niespodzianka! Na samym dole pojawiło się żywe oczko, wyszło
ze starej ,grubej kory.
Może coś wyrośnie?

- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wyrośnie, wyrośnie
Dlatego właśnie głosiłam niedawno, żeby róż jeszcze nie skazywać na kompostownik
Dlatego właśnie głosiłam niedawno, żeby róż jeszcze nie skazywać na kompostownik
- 100krotka

- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
O, jak się temu Chopinu poprawiło 
To moze i moja budleja da znak życia...co...?
To moze i moja budleja da znak życia...co...?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
A jak Twoja to i moja?
Oglądałam ją dziś... zero... null
Magda... koniecznie porozsadzaj floksiska, najlepiej oddziel kępy z bryłą ziemi...
Moje już zieloniutkie i całe w pąkach... wkrótce będą piękne, barwne poduchy... już takie widzę na Twoim murku
Magda... koniecznie porozsadzaj floksiska, najlepiej oddziel kępy z bryłą ziemi...
Moje już zieloniutkie i całe w pąkach... wkrótce będą piękne, barwne poduchy... już takie widzę na Twoim murku
-
magdala
Aniu- I myślisz ,że takie jedno malutkie oczko nadrobi za cały krzak róży ? Byłoby dobrze...
100krotko-życzę Ci ,żeby Budleja ożyła
Ja ze cztery róże skazałam na stos,ale
widzę, że są coraz większe szanse
A zapomniałam napisać ,że wykiełkowała mi LAWENDA! Wcześniej przepisowo zmroziłam nasiona w lodówce,
a od trzech dni wyłazi mi jeden kiełek za drugim!
Chciałabym wyhodować dużo krzaczków ....
100krotko-życzę Ci ,żeby Budleja ożyła
widzę, że są coraz większe szanse
A zapomniałam napisać ,że wykiełkowała mi LAWENDA! Wcześniej przepisowo zmroziłam nasiona w lodówce,
a od trzech dni wyłazi mi jeden kiełek za drugim!
Chciałabym wyhodować dużo krzaczków ....
-
magdala
Gosiu
-a co Wy ze 100krotką macie jedną Budleję ?
Z floksami jak najszybciej zrobię porządek ,bo normalnie marnują mi się ...
A to moja oczyszczona w sobotę grządka- rok temu panoszył się tam podagrycznik,
zabrałam się wtedy za niego ostro ,powyciągałam korzenie jak tylko mogłam najgłębiej.
I tej wiosny tylko nieliczne małe paskudy wyszły na wierzch -ale już je unicestwiłam
Przed piwoniami trzymam miejsce na Heliotropy

Z floksami jak najszybciej zrobię porządek ,bo normalnie marnują mi się ...
A to moja oczyszczona w sobotę grządka- rok temu panoszył się tam podagrycznik,
zabrałam się wtedy za niego ostro ,powyciągałam korzenie jak tylko mogłam najgłębiej.
I tej wiosny tylko nieliczne małe paskudy wyszły na wierzch -ale już je unicestwiłam
Przed piwoniami trzymam miejsce na Heliotropy