MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2008, o 14:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.

Post »

Tak jak wspominałam w sobotę wpadli znajomi z lepszym sprzętem foto i by nie było że wkręcam, że mam murarki ..... troszkę wykadrowałam i oto dowody, że jednak są.

To moje śliczne maleństwa. Przedstawiam wam panie i panów: Podpowiedzcie kto jest kto ;)
"Buszująca w sasankach"
Obrazek

"Wygrzewam się na słoneczku na altanie"
Obrazek

"chodu robią fotkę"
Obrazek

Wystawię im tyłek niech podziwiają
Obrazek

a ja prawy profil
Obrazek

Jakieś inne maleństwa. Wiecie co to za jedne?
Obrazek Obrazek

I moja ulubiona murarka "Co się tak gapisz!!!!" ;)

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiola - rewelacyjne zdjęcia ;:138
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tiaaa pewnie dlatego, że nie są moim dziełem tylko koleżanki i jej aparatu. Ja tylko wykadrowałam.
Ale spoko mam pozwolenie na publikacje. A i też tu cichaczem zagląda ;) :;230 Może będzie częściej wpadać do nas z aparatem dzięki tej publikacji. ;:224 :uszy
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

wszystkie zdjęcia przedstawiają "chłopców" 2-3 zdjęcie od końca rodzaj Anthophora- to sa te pszczólki które tak szybko strasznie śmigają wśród pierwiosnków :idea: :wink:
Datecs
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2010, o 10:26

Post »

Kurcze... a nie lepiej kupić sobie ul? i dodatkowo mieć swój miodek?dużo to pracy?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Datecs pisze:Kurcze... a nie lepiej kupić sobie ul? i dodatkowo mieć swój miodek?dużo to pracy?
Ale miodne pszczoły żądlą.
Zresztą coraz ich mniej, koleżanka na 7 uli ma teraz tylko 3 roje.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

I tylko dlatego nie mam jeszcze ula. Nie pogodze pracy z czasem rójek.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
Meva
200p
200p
Od: 11 lut 2010, o 14:21

Post »

a potrafi ktoś powiedzieć, czym się różnia murarki od innych pszczół? Tyle brzęczyków mi lata po kwiatkach, ale ja nie potrafię ich odróżnić
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meva pisze:a potrafi ktoś powiedzieć, czym się różnia murarki od innych pszczół? Tyle brzęczyków mi lata po kwiatkach, ale ja nie potrafię ich odróżnić
Najkrócej ?
Mniejsze, włochate i nie bzyczą :P
A przynajmniej ja nie słyszę.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co do tego żądlenia pszczół miodnych - to to jest kwestia obchodzenia się z nimi- pszczelarzy pszczoły nie żądlą aż tak jakby się wydawało- przy przeglądzie kilkudziesięciu rojów użądli ze 3-4 pszczoły i to zazwyczaj i tak jak się je nieostrożnie ściśnie albo jak wejdą pod odzienie -poza tym mam teorię ze pszczoły w jakiś sposób kojarzą pszczelarza- nie bardzo umiem to wyjaśnić ale moje pszczoły mnie nie żądlą a jak przyjedzie jaki znajomy pszczelarz to stwierdza ze mam jakieś wściekłe pszczoły -ja mam to samo jak pracuję przy cudzych rojach :) Co do samego pszczelarstwa - to jest normalna hodowla jak każda inna tyle ze zwierzątka są specyficzne 8-) prawdę mówiąc pogodzić z pracą to można ale takiego prawdziwego pszczelarstwa z tego nigdy nie będzie :idea: - np z tymi rójkami to jest taka sprawa ze trzeba bacznie obserwować i pilnować poszerzania gniazd- jeżeli się spóźnimy dzień dwa- to juz będzie po grzybkach bo pszczoły się wyroją i tym samym miodku w danym roku nie będzie :idea: :wink: Natomiast pszczołom samotnicom wystarczy przygotować tylko siedlisko a one resztę załatwią same, a poza tym mimo ze jestem praktykującym pszczelarzem muszę przyznać ze dzikie pszczoły są znakomitymi zapylaczami drzew owocowych o niebo lepszymi niż pszczoła miodna ,jak masz murarki w ogrodzie to masz tyle owoców że rozwolnienie murowane -ja w zeszłym roku owoce z przydomowego sadu skrzynkami rozdawałem- z3 brzoskwiń miałem po przerwaniu prawie 200 kg owocu z jednej w sumie młodej gruszy ponad 100 kg owocu i to nie jakichś psior tylko takich gruch co to nawet pono do Anglii pojechały. poza tym całym znaczeniem gospodarczym{czego nie damy zeżreć od razu można do słoików wrazić albo jak kto woli nawet na coś mocniejszego przerobić :twisted: } to mnie bardzo pociąga sama obserwacja tego mikroświata- jak leci pszczoła z pyłkiem do rurki, jak potem wyłazi, przekręca się na rurce i włazi tyłem- albo uklepuje pyłek albo będzie jajo ,jak leci żółta to znaczy z pyłkiem jak leci normalna to pewnie glinę do zamknięcia komórki taska -teraz jak jeszcze stado kawalerów lata przed tymi rurkami to jest trudniej ,ale jak się wykruszą to weźcie sobie jakiś zydelek i przysiądźcie poobserwować- i zobaczycie jaki ten mikro świat jest wspaniały :idea: 8-)
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

co do tego czym się różnią - to tylko sposobem zakładania gniazd- a i to nie wszystkie bo niektóre są podobne jeszcze raz polecam do przejrzenia tą stronę http://www.tierundnatur.de/wildbienen/wbspeabc.htm - to jest przegląd praktycznie wszystkich pszczół samotnic i trzmieli- ich potrzeb , fizjologii , roślin żywicielskich, pasożytów itd ,itp
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ale wytrzeszczyłam gały na te foty, Wiolu :shock: Coś pięknego - widać każdy włosek :wink:

Swagman - u mnie właśnie noszą raz pyłek, potem ziemię (domyślam się, że ziemię, bo nie są żółte - mówię oczywiście o samicach). Wtedy widocznie zbierają materiał do murowania ścianek.

Samce natomiast są bardzo towarzyskie - często siadają mi na kurtce i tak sobie chodzimy powolutku razem :wink: Nie mają co do roboty, to mogą się bawić :wink: Samice są wybitnie zorientowane na zdobywanie pokarmu dla przyszłego pokolenia i budowę domków. Nie tracą czasu na latanie bez celu.

Aha - moje murarki brzęczą, nie wiem, dlaczego wasze nie :wink: Stańcie przy rurkach, jak będą wlatywać czy wylatywać, to usłyszycie :D
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Ja dziś na czereśni po raz pierwszy przyuważyłem murarkę, czyli są takze u mnie ;:138 [szkoda tylko że nie w moich rurkach...] Ta latała bezgłośnie, chyba to była samiczka :)

Zadałem sobie trudu i ulepiłem dziś trzy nieduże ścianki z gliny, jeśli się nie rozlecą może coś sie jeszcze wprowadzi. Teraz myślę gdzie i jak je zainstalować..
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Kontakt:

Post »

dominikams pisze:...
Samce natomiast są bardzo towarzyskie - często siadają mi na kurtce i tak sobie chodzimy powolutku razem :wink: ...
Flircik :D :lol:

A teraz najlepsze dziś w mojej przydomowej winniczce kosząc trawe (już urosła) zauważyłem że murarka lata koło słupka i cyk do dziury. Przez słupki mam zrobione dziury na wylot do prowadzenia drutu rusztowania dla winorośli i te wyższe są jeszcze niewykorzystane.... tzn były :lol: Nawet wieczorem patrzyłem i siedzi tam jedna :heja

Zaczekałem do wieczora i chciałem nawiercić więcej dziur ale jak zobaczyłem tą murarke to wolałem nie robić jej pobudki i nawierciłem innego słupka.... jeszcze niezamieszkałego :D

A nad miodnymi to się cały czas zastanawiam nad jednym ulem :> ... na początek offkors. Tylko że ... w czasie rójek to trzeba codziennie przeglądać ule, akcesoriów żadnych nie mam (zadymiarka, później obróbka przy zbiorze miodu), ula nie mam. Musiałbym nieźle zainwestować .... może kiedyś jak broda mi do reszty zsiwieje.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
harwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wszystkie zdjęcia przedstawiają "chłopców" 2-3 zdjęcie od końca rodzaj Anthophora- to sa te pszczólki które tak szybko strasznie śmigają wśród pierwiosnków :idea: :wink:
hmn ;) czyli mówicie, że mam samych facetów. Dzięki też za identyfikację dodatkowych pszczółek. Ale tamte to już kąsają nie?
Kurczaki mam nadzieję, że jednak babeczki murarek też są tylko akurat nie upolowałam ich. Z samych facetów to następnego pokolenia nie będzie :(

Swagman szkoda, że ta stronka po niemiecku nic "nie kumam" :( ale pooglądałam obrazki.

Dominiko udało się fuksem chyba ;)
U nas tez siadają właśnie na nas i nawet nie mam żadnych odruchów niesamowite to jest. No tak samce się opierniczają ;:224

No właśnie moje chyba też. Skalniak cały jakiś taki bzyczący jest. A może to inne tez tak brzyczą. Musze się wsłuchać.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”