EXIF (Exchangeable Image File Format) to dodatkowe informacje (metadane) doklejane do zdjecia przez aparaty fotograficzne.
Większość nowych aparatów dołącza do zdjecia informacje o tym na jakim aparacie zdjęcie zostało zrobione, z jaką ogniskową/przesłoną/czasem migawki, na jakim programie/ z flashem czy bez i.t.d. Niektóre programy do przeglądania grafik wyświetlają te informacje, można też zainstalować pluginy do większości popularnych przeglądarek internetowych, które pokażą takie informacje po np. najechaniu myszką na zdjecie.
Przejściówkę na gwint M42 mozńa szukac wpisując "M42 EOS adapter" w przeglądarkę lub na serwisach aukcyjnych. Można znaleźć 2 typy adapterów - prosty pierścień za około 40zł , lub pierścień z elektroniką udającą przed aparatem obiektyw AF za ~140zł . W przypadku tego droższego adaptera ręczne uchwycenie odpowiedniego punktu focusa spowoduje podświetlenie odowiedniego wskaźnika w aparacie (tak jak ma to miejsce w obiektywach z silnikiem autofocusa).
Co do Tamrona o takich ogniskowych to spodziewałbym się odwzorowań 1:1 a nawet większych. Niestety nie mam absolutnej pewności bo nigdy nieużywałem aparatów Canona ani obiektywów Tamrona z Raynoxem. Ale u mnie odworowanie 1:1 wychodzi przy obiektywnie M42 o natywnej ogniskowej 85mm - co przelicza się na jakieś 150mm w moim aparacie systemu m4/3. Wydaje mi się jednak, że skala odzorowania uzależniona jest również od odległości Raynoxa od przedniej soczewki obiektywu (im dalej tym większe powiększenie), a to jest uzależnione od samej konstukcji mechanicznej obiektywu.
EDIT:
Tutaj można obejrzeć fotki wykonane obiektywem Tamron 70-300 + nakładka Raynoxa (nie są to jednak zdjecia zrobione aparatami Canona, większość pochodzi z Nikonów)
http://www.flickr.com/search/groups/?q= ... N00&m=pool