Hortensja ( Hydrangea ) - identyfikacja odmian
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam taką o białoobrzeżonych lisciach, nie wiem jaka odmianę, bo kupiłam zabiedzoną bez metki i nawet wtedy nie wiedziałam, że to hortensja.Zidentyfikowałam ją jako H.macrophylla" Mariesii" Variegata.W tym roku zimowała po raz pierwszy okryta igliwiem i śniegiem.Bardzo długo jesienią miała zielone liście, opadły zmarznięte, nie przebarwiły się.Przezimowała najlepiej ze wszystkich moich hortensji, ale rośnie od północy (inne mają bardziej oświetlone stanowiska).W zeszłym roku miała jeden płaski kwiatostan, kwiaty na brzegach białe, a w środku niebieskawe płodne, kwitła bardzo długo
Też czytałam o zawodnym kwitnieniu, zobaczymy w tym roku, ale i bez kwiatów ładnie wygląda w ciemniejszym miejscu 

Hortensja krzewiasta 'Annabelle' ? ( Hydrangea arborescens 'Anabelle' )
Witam,
dostałam wczoraj roślinę (krzak), który wsadziłam od razu do ziemi. Właściciel nie wie, co to za krzak - ma ponoć białe kwiaty w kształcie kuli, ale nie jest to hortensja, która rosła obok i przemarzła, a ten krzak znosi mrozy ponoć bezproblemowo. Nie jest to także kalina. Z pokroju przypomina hortensję, ponoć w lecie pokłada sie do ziemi pod ciężarem kwiatów i niszczą go deszcze - kwiaty nasiąkają i szybko sie niszczą. I jeszcze coś, łuszczy mu się kora, coś na zasadzie platana, co widać na moim zdjęciu.Może ktoś wie,co to za cudo.

To tylko odkopany kilofem kawałek krzaczka
. W rzeczywistości to bardzo rozłożysty krzew. Oczywiscie przycinany, ale ma dobrze ponad metr średnicy.
Pozdrawiam
Bożena
dostałam wczoraj roślinę (krzak), który wsadziłam od razu do ziemi. Właściciel nie wie, co to za krzak - ma ponoć białe kwiaty w kształcie kuli, ale nie jest to hortensja, która rosła obok i przemarzła, a ten krzak znosi mrozy ponoć bezproblemowo. Nie jest to także kalina. Z pokroju przypomina hortensję, ponoć w lecie pokłada sie do ziemi pod ciężarem kwiatów i niszczą go deszcze - kwiaty nasiąkają i szybko sie niszczą. I jeszcze coś, łuszczy mu się kora, coś na zasadzie platana, co widać na moim zdjęciu.Może ktoś wie,co to za cudo.

To tylko odkopany kilofem kawałek krzaczka

Pozdrawiam
Bożena
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Proszę o identyfikację
To 3 zdjęcie pokrojem przypomina mój żylistek szorstki
(białe tylko nie kule).

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Wygląd a przede wszystkim Twój opis wskazuje iż, jest to hortensja krzaczasta 'Annabelle'.
Właściciel zapewne nie zna wszystkich hortensji stąd ją wykluczył ale to właśnie Annabelle ma ogromne kuliste kwiaty pod ciężarem których pędy pokładają się.
Wiosną należy ja przyciąć o nawet 2/3 wysokości
Właściciel zapewne nie zna wszystkich hortensji stąd ją wykluczył ale to właśnie Annabelle ma ogromne kuliste kwiaty pod ciężarem których pędy pokładają się.
Wiosną należy ja przyciąć o nawet 2/3 wysokości
Hortensja 'Annabele' rozkłada się pod ciężarem kwiatów, ale same kwiaty ma bardzo trwałe, nie obsypują się, zmieniają kolor z białych na zielonkawy, zimują suche na krzewie.Mojej nie łuszczy się na razie kora, ma dopiero 4 lata.
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Czy hortensje Anabelle puszczają już listki?
U mnie coś ich nie widać.
Podcięłam moje jesienne nabytki i czekam.
U mnie coś ich nie widać.

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
A może to jest kalina koralowa. pozdrawiam
No właśnie, zauważyłam, tak się utarło, że jak mowa o hortensji krzewiastej to musi ' Anabelle', a w rzeczywistości ta odmiana jest rzadziej spotykana niż 'Grandiflora', która w starszych ogrodach najczęściej gości.parano-ja pisze:skąd wiecie ,że to Annabelle a nie np. Grandiflora?

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
U mnie Aniu tak... Annabelle ma już sporawe listki natomiast Grandiflora - sterczą łyse patyki ale była jesienią przesadzona więc może dlatego jeszcze śpi.Raczek pisze:Czy hortensje Anabelle puszczają już listki?
U mnie coś ich nie widać.Podcięłam moje jesienne nabytki i czekam.
- Raczek
Moje były też posadzone na jesieni.
Może i moja to nie Anabelle,ale Grandiflora?
Krysiu a czym właściwie te odmiany się różnią?
Może i moja to nie Anabelle,ale Grandiflora?
Krysiu a czym właściwie te odmiany się różnią?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Róznice są niewielkie i raczej najrozsądniej jest bazować na oznaczeniu producenta.
Annabel ma kwiaty zdecydowanie większe - bardzo duże, wyrażnie kuliste
nie są czysto białe,mają kremową poświatę i delikatny zapach wyczuwalny z bardzo bliska
Granddiflora ma kwiaty choc też duże to mniejsze i mniej regularne- lekko roztrzepane
Annabel ma kwiaty zdecydowanie większe - bardzo duże, wyrażnie kuliste
nie są czysto białe,mają kremową poświatę i delikatny zapach wyczuwalny z bardzo bliska
Granddiflora ma kwiaty choc też duże to mniejsze i mniej regularne- lekko roztrzepane
- Raczek
Krysiu,ja tak jak boniczka dostalam swoje hortensje od sąsiadki.
Ona niestety kupując nie przywiązywała wagi do nazwy.
Ja wrzucałam tę hortensje do identyfikacji na naszym forum,chyba ze dwa lata temu,jeszcze jak była u sąsiadki.
Rozpoznano mi ją jako Anabelle,ale teraz parano-ja zasiała we mnie nutkę niepewności.
Ona niestety kupując nie przywiązywała wagi do nazwy.
Ja wrzucałam tę hortensje do identyfikacji na naszym forum,chyba ze dwa lata temu,jeszcze jak była u sąsiadki.
Rozpoznano mi ją jako Anabelle,ale teraz parano-ja zasiała we mnie nutkę niepewności.

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7