Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
- 
				gienia1230
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Krzysiek, to nie jest nawóz do pomidorów !

Pozdrawiam! Gienia.

- krzysiek1240
- 200p 
- Od: 23 lut 2008, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- 
				stanley1
- 30p - Uzależniam się... 
- Od: 22 mar 2010, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak! do pomidorów są dedykowane nawozy ze specjalnie dobranymi składnikami i w odpowiednich proporcjach.
Ja kupiłem ... (żeby nie robić komuś reklamy) stosowany od rozsad do większych krzaczków.

Ja kupiłem ... (żeby nie robić komuś reklamy) stosowany od rozsad do większych krzaczków.
- 
				frant
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
Nawozem podlać nie możesz , tylko roztworem nawozu z wodą najcześciej 0,2-0,5 ( na opakowaniu powinny być zalecenia ) . Dawka roztworu - tyle ile trzeba do podlania , nic innego . A tego nawozu , ktory przedstawiasz nie znam , ale myśle ,ze może być dobry , a nawet bardzo ( jeśli do kwiatow ,to pewnie ma podwyższoną dawke fosforu , a tego teraz rosliny potrzebują więcej , przy chłodach ) . Z nawozami jest tak - liczy sie skład chemiczny , bo nazwy robią różne , wiadomo - marketing

- krzysiek1240
- 200p 
Jest zalecenie :do roślin domowych pół nakrętki na litr wody raz w tygodniu a do balkonowych jedna nakrętka na dwa litry wody do każdego podlewania.Skład:azot 6 %, azot azotanowy 3,3 %, azot amonowy 2,7 %, fosfor 3 %, potas 6 %, bor 0,01 %, miedź 0,005 %, żelazo 0,03 %, mangan 0,01 %, molibden 0,001 %, cynk 0,002 %.

Pozdrawiam Krzysiek

- 
				frant
A więc jest to nawóz pełnoskładnikowy , z mikroelementami ... Stosuj go śmiało , będzie dobrzekrzysiek1240 pisze:Jest zalecenie :do roślin domowych pół nakrętki na litr wody raz w tygodniu a do balkonowych jedna nakrętka na dwa litry wody do każdego podlewania.Skład:azot 6 %, azot azotanowy 3,3 %, azot amonowy 2,7 %, fosfor 3 %, potas 6 %, bor 0,01 %, miedź 0,005 %, żelazo 0,03 %, mangan 0,01 %, molibden 0,001 %, cynk 0,002 %.

- 
				Zenon
- 200p 
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
A w jakim celu? Słabo rosną, popikowane ale ile dni minęło. Poleca się florowit, jednak roztwór w stężeniu w zależności jak roślinka jest starsza, to i stężenie większe. Ja na ogół nigdy nie zasilam nawozami popikowanych pomidorków.
Pamiętajcie o ogrodach...

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Paul Robesonankha pisze: Melduje, że druga partia pomidorków (posiana 26 marca, w tym Robeson) zaczyna tworzyć liście właściwe, ze wszystkich nasion, nawet starszych nie wykiełkowało jedno. Siałam na sztuki.
Ten pomidor ma imię po ciemnoskórym śpiewaku operowym i socjalnym aktywiście amerykańskim Paul Robeson(1898-1976). Jego aktywism na rzecz praw amerykańskich murzynów była bardzo na rękę władzom Związku Radzieckiego, które mu nadały międzynarodową Stalinowską nagrodę pokojową w 1952 r.
O tej odmianie (albo o tym czlowieku) piszą m.in.:
Wikipedia:
Pomidor z dziedzictwa rosyjsko-syberyjskiego nosi imię Paula Robesona. To jest czarny pomidor typu befsztyk, zaokrąglony i trochę spłaszczony rośnący do wielkości 10 centymetrów. Ciemne i bogate kolory odstają od innych pomidorów...ciemna czerwień z zielonymi "ramionami", i czerwone mięso w środku. Dobrze rodzi w północnych klimatach.
Katalog Baker Creek Heirloom Seeds:
Ten pomidor jest prawie kultem wśród zbieraczy nasion i znawców pomidorów. Po prostu nigdy nie mają dosyć osobliwego, słodkawego i wędzonego smaku tej odmiany. Owoce wielkości 200-300 g mają kolor czarnych cegieł.
żródła m.in.: Wikipedia i Baker Creek (rareseeds.com)
pozdrawiam,  Gunnar

- krzysiek1240
- 200p 
frant Dzięki  

Zenon Chcę je podlać nawozem bo są długie i wiotkie.Mają dużo światła wiec nie wiem co jest tego przyczyną.Od pikowania minęło 17 dni.

Zenon Chcę je podlać nawozem bo są długie i wiotkie.Mają dużo światła wiec nie wiem co jest tego przyczyną.Od pikowania minęło 17 dni.
Pozdrawiam Krzysiek

- 
				frant
No w zasadzie to Zenon ma sporo racji , jeśli pikujemy w świeże dobre podłoże , to szybkie dokarmianie byłoby zbędne , ale... z tymi podłożami jest w praktyce różnie , często są niejednorodne i o zaniżonych poziomach składnikow pokarmowych , zdarza sie to nawet "renomowanym " producentom   . Zawsze najważniejsza jest obserwacja rośliny , i wtedy interweniujemy . Bo przecież nie bedziemy dawać próbek do analiz ...
 . Zawsze najważniejsza jest obserwacja rośliny , i wtedy interweniujemy . Bo przecież nie bedziemy dawać próbek do analiz ...

. Zawsze najważniejsza jest obserwacja rośliny , i wtedy interweniujemy . Bo przecież nie bedziemy dawać próbek do analiz ...
 . Zawsze najważniejsza jest obserwacja rośliny , i wtedy interweniujemy . Bo przecież nie bedziemy dawać próbek do analiz ...- 
				ida74
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Krzysiek,a może po prostu mają za ciepło   Hartuj je ,obniżaj temp. to zmężnieją
 Hartuj je ,obniżaj temp. to zmężnieją  

witam   

zauważyłam wczoraj że moje pomidorki które stoją na parapecie ,a właściwie ich liście ,zaczynają jakby zwijać się
jest to odmiana malinowy retro i koktajlowy żółty-jaka może być tego przyczyna-proszę poradżcie

zauważyłam wczoraj że moje pomidorki które stoją na parapecie ,a właściwie ich liście ,zaczynają jakby zwijać się
jest to odmiana malinowy retro i koktajlowy żółty-jaka może być tego przyczyna-proszę poradżcie

Pozdrawiam Iwona 

- 
				Zenon
- 200p 
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
krzysiek1240 pisze:frant Dzięki
Jeżeli są na parapecie i mają temperaturę około 20 stopni to się nie dziw że są długie i wiotkie. Najlepsze rozwiązanie to nieco niższa temperatura około 18 stopni, jednak światła w zasadzie trzeba zapewnić sporo. Można od czasu do czasu przewietrzyć pokój czyli okno otworzyć oczywiście to wszystko jest doraźne. Idelne warunki by miały np. w szklarni lub w foliaku ale pod warunkiem że stosujesz odpowiednią wentylacje. Mogę Cię zapewnić że, naprawde jest trudno przygotować dobrą rozsadę w warunkach domowych np. selera i pomidora. Najczęściej droga od siewki do sadzonki jest tak,rośliny bywają wybiegnięte czyli takie jak Twoje pomidorki. Natomiast hartowanie to polecam nieco później jak będą mieć 3 lub 4 liście właściwe. Ale też trzeba wiedzieć jak to robić.
Pamiętajcie o ogrodach...

- krzysiek1240
- 200p 
Zastosuje się do twoich porad dzięki. 

Pozdrawiam Krzysiek

- 
				Smolkus1993
- 200p 
- Od: 14 lis 2007, o 14:21